USPELO JIM JE

Risi po sočijski pravljici tudi na ZOI v Korejo

Objavljeno 05. september 2016 11.00 | Posodobljeno 05. september 2016 11.00 | Piše: M. U.

Slovenska hokejska reprezentanca se je po zmagi nad Belorusijo na kvalifikacijskem turnirju v Minsku ponovno uvrstila na zimske olimpijske igre. Po Sočiju leta 2014 bo del olimpijske druščine tudi leta 2018 v Pjeongčangu.

Gašper Krošelj je v Minsku izvrstno branil slovenska vrata. Foto: IIHF

PJEONGČANG – Slovenska hokejska reprezentanca se je še drugič v samostojni zgodovini uvrstila na zimske olimpijske igre. Po igranju na olimpijskem turnirju v Sočiju leta 2014 in izvrstnem končnem sedmem mestu je Slovenija na kvalifikacijskem turnirju v Minsku za OI leta 2018 v korejskem Pjeongčangu v odločilni tekmi, po Poljski in Danski, s 3:2 (0:0, 2:1, 0:1) po kazenskih strelih premagala še gostiteljico Belorusijo in bo v Južni Koreji ponovno del olimpijske druščine. Oba zadetka v rednem delu na zadnji tekmi v Minsku je za varovance selektorja Nika Zupančiča dosegel Rok Tičar (22. in 23. minuta), za Beloruse pa je bil uspešen Andrej Stepanov v 39. in 52. minuti.

Zmaga proti beloruskemu moštvu je bila garaško priborjena. Prva tretjina je prinesla igro brez večjih napak na obeh straneh, zato tudi ni bilo veliko izrazitih priložnosti za zadetek. V 4. minuti je Slovenija dobila prednost igralca več, a je vratar Mihail Karnauhov mrežo ohranil nedotaknjeno. V 17. minuti je bilo vroče pred nasprotnimi vrati, zapretil je Andrej Stepanov, a je vratar Gašper Krošelj še pravočasno pokril plošček. Na začetku druge tretjine pa sta morala zaradi prekrškov zaporedoma na kazensko klop Roman Graborenko in beloruski kapetan Andrej Stas; slovenski hokejisti so minuto tako imeli prednost 5 na 3, torej dveh igralcev več na ledeni ploskvi. To so Zupančičevi fantje izkoristili, ko je Anže Kopitar na levi strani beloruskih vrat našel Roka Tičarja, ta pa je s strelom s skoraj mrtvega kota plošček poslal v mrežo. V naslednji minuti je Slovenija po svojem zadetku še imela hokejista več, igralo se je 5 na 4, Žiga Jeglič je v prodoru prišel pred Karnauhova, ki je strel ubranil, odbitek pa je Tičar ponovno spravil za hrbet beloruskega vratarja za slovensko vodstvo z 2:0. Pozneje je bil izključen branilec Aleš Kranjc, beloruskega zadetka ni bilo, nato pa je v 34. minuti vratar Krošelj plošček nerodno poslal prek ograde in si prislužil dveminutno kazen. Sedeti na kazensko klop je odšel Robert Sabolič. V zadnjih minutah drugega dela igre pa je v gneči pred slovenskimi vrati Andrej Stas v padcu Kranjca z drsalko zadel v obraz, slovenski branilec pa je okrvavljenega obraza moral zapustiti ledeno ploskev. Tudi drugi igralci so odšli v slačilnico, saj so sodniki odločili, da bodo 206 sekund preostale igre v drugi tretjini zaradi čiščenja krvavega ledu odigrali pred začetkom zadnje tretjine. Tako je tudi bilo in ravno v tem času je Andrej Stepanov z zadetkom v 39. minuti ob znižanju izida vrnil beloruske upe za uvrstitev na olimpijske igre.

Zapravljeni penal

Slovenija je v nadaljevanju zapravila izjemno priložnost, da morebiti že odloči dvoboj. Jan Urbas je lepo prodrl med dvema Belorusoma, s palico ga je samega pred vrati s hrbta nepravilno ustavil Nick Bailen in sodniška odločitev je bila kazenski strel. A pravilo je, da tisti, nad katerim je bil storjen prekršek, takšne najstrožje kazni ne izvaja. Urbas jo je in jo tudi zastreljal, Karnauhov je ubranil strel. Nato je izključitev zaradi spotikanja doletela Miho Verliča, Belorusi pa so v 52. minuti z igralcem več izid izenačili. Nick Bailen je udaril skoraj s plave črte, v gneči pred vrati je palico podstavil Stepanov, Krošlju pa se je plošček izmuznil za hrbet in v mrežo. Do konca rednega dela tekme ni bilo odločitve, zato sta obe reprezentanci morali v petminutni podaljšek, ki se je igral le s tremi hokejisti na vsaki strani. Bilo je napeto, a zadetkov ni bilo. Tako so odločali kazenski streli; Sabolič ni zadel, Kopitar in Tičar sta, odločila pa je Krošljeva obramba pri najstrožji kazni Andreja Kosticina.

Samostojna Slovenija gre tako še drugič na olimpijske igre, potem ko je jugoslovanska reprezentanca, skoraj popolnoma s slovenskimi igralci, na ZOI že nastopila v letih 1964, 1968, 1972, 1976 in v domačem Sarajevu leta 1984.

Deli s prijatelji