DRZNO

Rešiti sodniški prepir

Objavljeno 08. oktober 2015 20.55 | Posodobljeno 08. oktober 2015 20.57 | Piše: Drago Perko

Najboljši košarkarski sodniki hočejo spremembe in prevzeti oblasti v lastni organizaciji.

Trojka mednarodnih sodnikov Damir Javor, Sašo Petek in Matej Boltauzer. FOTO: Aleš Černivec

Sodniki so najboljši, ko so neopazni in ko se o njih ne govori. Ko je drugače, je po navadi kaj narobe. Tokratno pozornost si je prislužilo Združenje košarkarskih sodnikov Slovenije, ki je nekaj dni pred začetkom sezone ostalo brez vodstva, seminarji so bili izpeljani v okrnjeni zasedbi, med sodniki pa se nadaljujejo boji za prevlado. Doslej je organizaciji predsedoval Ludvik Luka Fekonja, ki si je ob letošnjem imenovanju za cilj zastavil transparentno delo in poslovanje ter napredek pri izobraževanju članov. Predvsem pa je želel, da bi mednarodni sodniki, predvsem pol ducata elitnih, med sezono več sodili doma. Iz enega samega razloga – mladi sodniki ob sebi potrebujejo mentorje. »Najboljše sodnike potrebujemo tudi doma. Da se mladi učijo od njih. Konec koncev jim sodniška organizacija plačuje kotizacije. Tudi zato bi lahko kakšno tekmo več odsodili doma,« je bil decembra lani jasen in glasen generalni sekretar Rašo Nesterović, ki je javno podprl Fekonjo.


Več veljave ligi Telemach

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je sprejel sklep, da bodo morali od sezone 2016/2017 vsi prvoligaški klubi v ligi Telemach nastopati od začetka. Doslej so se najboljše ekipe, med drugimi Union Olimpija in Krka, ligi pridružile v drugi fazi tekmovanj.

 

Boltauzer pravi, da imajo ekipo

Za nameček je predsedniku v odstopu Fekonji v zadnjih mesecih uspelo, da je združenje dobilo nazaj del sredstev, pripravil je seminarje za sodnike od 1. do 4. lige, v zadnjem mesecu dni pa so se razmere zaostrile. Mednarodni sodniki so pripravili nov statut, po katerem bi modernizirali vodenje sodniške organizacije. Prevzem oblasti v režiji mednarodnih sodnikov pa so ustavili njihovi stanovski kolegi, ki so zavrnili nov statut, ki bi dal, tako je slišati iz sodniških vrst, preveč oblasti peščici ljudi (torej mednarodnim sodnikom). »Napočil je čas za spremembe, ki so neizbežne. ZKSS ne deluje tako, kot bi morala. Za spremembe si prizadeva tudi Košarkarska zveza Slovenije,« pravi cenjeni mednarodni arbiter Matej Boltauzer, ki je na čelu skupine mednarodnih sodnikov. »Imamo tudi triletni plan dela in ekipo, ki ni obremenjena s preteklostjo in časom. Žal pa obstoječe volilno telo združenja, ki je sestavljeno neproduktivno, ne prepozna naših dobrih lastnosti in strokovnosti,« poudarja Boltauzer, ki pravi, da niti odsotnost mednarodnih sodnikov (od septembra do maja so redko doma, saj sodijo največje tekme po svetu) ni ovira za to, da bi spet prevzeli vodenje. Saša Pukl in Boltauzer sta sicer že vodila združenje pol leta, a sta se umaknila. Mnogi so jima očitali, da sta imela premalo časa za vodenje organizacije. »Zakaj pa ne bi naše prisotnosti v tujini in odsotnost od doma gledali pozitivno? Smo v tujini, kjer smo cenjeni, v Slovenijo pa prinašamo najboljše,« meni Boltauzer. V reševanje (zdi se, da je na strani mednarodnih sodnikov) se je vključila tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki je ustanovila tričlansko komisijo, ki naj bi razrešila nestrinjanje med sodniki. Zanimivo bo videti, ali bo vodstvo KZS uresničilo omenjeno Nesterovićevo napoved iz lanskega leta. Če se to ne zgodi, bo to udarec za kredibilnost tistih, ki odločajo o usodi slovenske košarke.


Deli s prijatelji