USPEH

Renner poletel v bronaste višave

Objavljeno 11. julij 2016 09.00 | Posodobljeno 11. julij 2016 09.00 | Piše: M. U.

Mladi as slovenske kraljice športov je zablestel na evropskem atletskem prvenstvu v Amsterdamu. Skakalec s palico Robert Renner se je namreč okitil z bronastim odličjem.

Robert Renner je obetal že od mladih nog, kot 22-letnik pa že ima odličje tudi na članskem EP. Foto: Reuters

Vedeli smo, da pred novim nadarjenim rodom slovenskih atletov in atletinj prihajajo lepa leta kariere, a tudi v športu je tako, da dokler se nekomu ne zmrači, se drugemu ne posveti. Robert Renner je na evropskem atletskem prvenstvu v Amsterdamu v skoku s palico osvojil bronasto odličje, preletel je letvico na višini 550 cm, a tudi sam v izjavah po tekmovanju priznal, da se je sprva že sprijaznil s četrtim mestom. Dvaindvajsetletni Celjan je bil namreč proti koncu tekmovanja res še na bronasti stopnički, a veliki favorit in svetovni rekorder Francoz Renaud Lavillenie sploh še ni začel skakati. Devetindvajsetletni trikratni zaporedni prvak stare celine pa se je preračunal, v vetrovnih razmerah, veter je menjaval smer pihanja, je začetno višino postavil na 5,75 m, drugi so denimo že končali tekmovanje, in letvico trikrat podrl. Zmagal je Poljak Robert Sobera (5,60 m), srebrno kolajno je osvojil Čeh Jan Kudlička (prav tako je preskočil 560 cm), Rennerju, varovancu trenerja Milana Kranjca, pa so dan po odlični predstavi za vrat obesili bronasto odličje.

»Ko sem preskoči 5,50 m, si nisem mislil, da bo to dovolj za medaljo, to je najnižja žlahtna višina na velikih tekmah v zadnjem obdobju. Razmere so bile zelo slabe, celo slabše kot v kvalifikacijah in mnogi so imeli težave. Lavillenie je napravil napako, ker je skakal na tako visoki višini. Nikoli nisem tako navijal, da Francoz ne bi preskočil začetne višine. Ko je moral opraviti še tretji poskus in se pred tem po opravljenem skoku celo premislil in šel še enkrat znova v zalet, sem pomislil, da bi bilo lahko 5,50 m dovolj za bron. Pri njem še nisem videl, da bi si premislil, ko je šel v skok. Kljub temu da so mu sodniki pustili zelo dolgo za nastop, verjetno več, kot je dovoljeno, mu to ni pomagalo. Tekma je bila idealna in izrabil sem priložnost, ki se je ponudila skakalcem, ki smo prišli iz ozadja. Iz tekme sem izvlekel, kar se je dalo. Najprej sem se že sprijaznil, da je moje 4. mesto, ko je Lavillenie dvakrat porušil, pa sem postal zares živčen. Ko je tretjič padla letvica, sem bil res vesel. Njegova napaka je bila moje veselje,« je bil Robert Renner razumljivo navdušen nad žlahtnim odličjem. Rennerjev EP je bil tako nadvse uspešen, kmalu pa sledi nov izpit, olimpijske igre v Riu de Janeiru. »O tem, da bi kaj podobnega ponovil na olimpijskih igrah, ne razmišljam. Cilj ostaja uvrstitev v finale, potem bomo razmišljali naprej. Upam pa, da bo odličje kaj spremenilo in da bom lažje prišel na kakšen močnejši miting. Pričakovanja so namreč zdaj še večja,« se je Robert Renner še ozrl na Brazilijo in nadaljnjo pot.

Prva po 10 letih

Atlet celjskega Kladivarja je obetal že vse od rosnih mladih let. Bil je že zlat na SP za mlajše mladince v Lillu leta 2011, lani je bil v estonskem Talinu najboljši na evropskem prvenstvu do 23. leta starosti. Torej gre za izjemnega talenta, ki se je izvil iz dveletne krize in se lani na svetovnem prvenstvu v Pekingu z državnim rekordom 570 cm uvrstil v finale, kjer je osvojil 13. mesto. Robert Renner je sicer Sloveniji pribojeval prvo kolajno na EP po Göteborgu 2006, ko je bil v sprintu na 100 m bronast Matic Osovnikar. Slovenski atleti in atletinje so na prvenstvih stare celine skupaj osvojili osem odličij, pet po osamosvojitvi. Zlati imata Britta Bilač iz leta 1994 v Helsinkih v skoku v višino, Jolanda Čeplak iz leta 2002 v Münchnu na 800 m, srebrna sta bila leta 1958 v Stockholmu Stanko Lorger na 110 m ovire in leta 1998 v Budimpešti Brigita Bukovec na 100 m ovire, bronasta sta bila Nataša Urbančič Bezjak leta 1974 v Rimu v metu kopja, leta 1990 v Splitu pa Borut Bilač v daljini.

Nastop slovenskih atletov in atletinj v Amsterdamu lahko, tudi če ne bi bilo kolajne, ocenimo za zelo uspešnega. Večji del ekipe se je namreč prebil v nadaljevanje bojev, ob Rennerju pa velja izpostaviti Luko Janežiča, ki je bil peti na 400 m, Martina Ratej je bila v metu kopja šesta, Maruša Černjul je delila deveto mesto v skoku v višino, deseta je bila Veronika Domjan v metu diska. V finalu skoka s palico je brez izida ostala Tina Šutej, saj ni preskočila začetne višine. 

Deli s prijatelji