PRVENSTVO

Renner in Janežič zažvrgolela v atletskem Ptičjem gnezdu

Objavljeno 24. avgust 2015 14.55 | Posodobljeno 24. avgust 2015 14.57 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Robert Renner

Robert Renner se je na svetovnem atletskem prvenstvu v Pekingu z državnim rekordom uvrstil v finale skoka s palico, Luki Janežiču pa je na 400 m prav tako uspela rekordna znamka. Osemstometraš Žan Rudolf meni, da je v Sloveniji preveč zamer in premalo sodelovanja med trenerji.

Robert Renner iz skoka v skok dokazuje, da je pred njim še lepa prihodnost. Foto: Reuters

Slovenski atleti so v Ptičjem gnezdu zažvrgoleli. Na svetovnem atletskem prvenstvu na pekinškem olimpijskem stadionu sta namreč v uvodnih dveh dneh padla dva slovenska rekorda, skakalec s palico Robert Renner pa se je z rekordno znamko 570 cm tudi uvrstil v današnji finalni nastop. Omenjena preskočena višina tudi pomeni normo za olimpijske igre naslednje leto v Braziliji, riodejaneirsko zahtevo po času pa je izpolnil, prav tako s slovenskim rekordom 45,28, tudi tekač na 400 m Luka Janežič.

Pa lepo po vrsti. Enaindvajsetletni član celjskega Kladivarja Renner je 5,70 preskočil v kvalifikacijah, za to pa je potreboval le štiri skoke. Tako se je letošnji evropski prvak med mlajšimi člani na svojem prvem velikem članskem tekmovanju vidno izkazal. »Bil sem zelo samozavesten. Začel sem na višini 5,40 m, kar je moja daleč največja začetna višina doslej. Očitno mi velike tekme ležijo in komaj čakam finale,« je bil vesel mladenič, ki je bil lastnik tudi prejšnjega državnega rekorda; postavil ga je 2. avgusta na balkanskem prvenstvu v romunskem Piteštiju. »Na 5,70 metra je bilo malce drugače, ker sem pred tem sodil, da bi bilo lahko 5,65 m že dovolj za finale. Ker pa sem se v preteklosti že uštel na podoben način, sem vedel, da se moram tokrat zelo zbrati. Pri uspešnem skoku na 570 cm sem imel še nekaj centimetrov prostora med telesom in letvico. Imam še rezerve, to bom poskušal dodati v finalu. Zelo dobro sem izrabil veter v hrbet, kar mi zelo leži, uporabil sem tudi najtrše palice doslej in na zadnji višini prikazal najboljši skok v karieri. S tem sem dosegel vse cilje, ki sem si jih za letos zadal, in ti niso bili majhni. To, da sem se po dveh letih težav letos vrnil, je izjemno. Pridobil sem samozavest, skačem z veseljem in pridobil sem občutke, kar je v moji disciplini izjemno pomembno,« je zadovoljen ugotavljal Robert Renner.

Ni bil prepričan

Tudi devetnajstletni in najmlajši kitajski atletski Slovenec, prav tako Kladivarjev član, Luka Janežič je udaril pečat prodora mladega rodu. Bronast na EP za mlajše člane je v Ptičjem gnezdu v kvalifikacijah na 400 m zasedel 28. mesto med skupno 44 tekmovalci in za 20 stotink zgrešil polfinalni nastop. A čas 45,28 je pomenil rekord Slovenije in normo za olimpijski nastop. »Zelo zelo sem zadovoljen. Trener Rok Predanič je sicer napovedal državni rekord, a nisem bil tako prepričan. Toda tu sem opravil nekaj dobrih treningov in to mi je vlilo dodatno samozavest. Po 200 m so me tekmeci sicer začeli prehitevali, kar pa sem tudi pričakoval. Menil sem, da bodo šli bolj naprej, pa niso, in sem jih lahko v zadnjih 50 metrih lovil. Še sam pa komaj dojamem, da sem v tej sezoni tako izjemno napredoval,« je navrgel šesti v svoji skupini Janežič, ki je izboljšal slovenski rekord, ki ga je Matija Šestak s časom 45,43 postavil 23. avgusta 1999, in sicer v polfinalu na SP v Sevilli.

Nastopilo je tudi prvo od slovenskih deklet, Maja Mihalinec v sprintu na 100 metrov. Petindvajsetletna članica velenjskega atletskega kluba je z 11,42 (četrto mesto v skupini, eno za naprej uvrščenimi) dosegla 32. izid med 54 tekmovalkami. Za dve desetinki je zgrešila polfinale, desetinko sekunde pa je tudi zaostala za normo za olimpijske igre. Žan Rudolf je v Pekingu edini slovenski srednjeprogaš, v kvalifikacijah teka na 800 m pa je s časom 1:47,24 končal na 17. mestu (bil je zadnji, šesti v svoji skupini) med elito 44 tekmovalcev. Dvaindvajsetletni Ljubljančan in z 1:46,00 državni rekorder je polfinale zgrešil za 21 stotink.

Bolt ne da krone

Na svetovnem atletskem prvenstvu je bilo pri prvih končnih odločitvah eno veliko presenečenje, a tudi nekaj pričakovanih prvakov. V moškem maratonu je presenetljivo zmagal Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie, tek na 10.000 m pa je seveda pričakovano v svoj prid odločil Britanec Mo Farah, londonski olimpijski in iz Moskve svetovni prvak na 5 in 10 km. V hoji na 20 km si je zlato odličje prihodil evropski prvak Miguel Angel Lopez iz Španije, v ženski krogli pa je gmoto najdlje sunila Nemka Christina Schwanitz. Vrhunec nedeljskega programa je bil moški finale na 100 m, letos neprepričljivi Jamajčan Usain Bolt pa je z zmago spet potrdil, da je kralj sprinta. V suvanju krogle je bil najboljši Američan Joe Kovacs, v metu kladiva pa Pawel Fajdek iz Poljske. V sedmeroboju se je z zlatom okitila Jessica Ennis-Hill iz Velike Britanije. 

Deli s prijatelji