FLUSHING MEADOWS

Razočarani Federer gre domov

Objavljeno 06. september 2012 11.31 | Posodobljeno 06. september 2012 11.31 | Piše: T. L., STA

Švicar Roger Federer se predčasno poslavlja od odprtega teniškega prvenstva ZDA.

Izraz na obrazu Rogerja Federerja pove vse.

NEW YORK – Vodilni teniški igralec sveta, Švicar Roger Federer, se predčasno poslavlja od odprtega teniškega prvenstva ZDA, zadnjega turnirja za grand slam v sezoni. V štirih nizih ga je v četrtfinalu presenetljivo ugnal Čeh Thomas Berdych s 7 : 6 (1), 6 : 4, 3 : 6 in 6 : 3. Čeh je za svojo peto zmago nad Švicarjem, četrto v zadnjih sedmih dvobojih, potreboval dve uri in 42 minut.

Berdych se bo v svojem prvem polfinalu na US Opnu pomeril z olimpijskim prvakom, Britancem Andyjem Murrayem, s čimer je preprečil ponovitev dvoboja iz Wimbledona. V drugem polfinalu bosta igrala boljša iz dvobojev med Srbom Novakom Đokovićem, branilcem naslova, in Argentincem Juan Martinom del Potrom ter drugim Srbom Jankom Tipsarevićem in Špancem Davidom Ferrerjem.

Federer ni našel svojega ritma

Federer, zmagovalec 17 turnirjev za grand slam, se prvič po lanskem Wimbledonu poslavlja že v četrtfinalu. Na US Opnu je nazadnje v četrtfinalu izpadel pred skoraj desetletjem, leta 2003. Ne glede na razplet v New Yorku je jasno, da bo ostal vodilni igralec svetovne jakostne lestvice tudi v naslednjem tednu.

Federer tokrat enostavno ni našel pravega ritma, slabo igro pa potrjuje tudi 40 neizsiljenih napak. Tudi po dobljenem tretjem nizu pa Švicar ni zmogel preobrata. »Zelo sem razočaran. Pred dvobojem sem se počutil dobro, a danes enostavno nisem igral dobro. Moral bi storiti več,« je po dvoboju dejal Švicar. Bolj zadovoljen je bil Čeh: »Občutki ne morejo biti boljši. Prav užival sem v tem dvoboju.«

Polfinalist Murray premagal Hrvata

Đoković se je med najboljšo osmerico zavihtel predčasno, saj je njegov tekmec, Švicar Stanislas Wawrinka, dvoboj pri izidu 6 : 4, 6 : 1, 3 : 1 za Srba predal. Del Potro je z zmago s 6 : 7 (1), 7 : 6 (4), 6 : 2 in 6 : 4 postavil piko na i karieri Američana Andyja Roddicka. Ta je tukaj zmagal leta 2003, letos pa napovedal, da po Flushing Meadowsu končuje kariero.

Murray je po slabem začetku vendarle dosegel zanesljivo zmago v dvoboju s Hrvatom Marinom Čilićem. Dvoboj se je končal s 3 : 6, 7 : 6 (4), 6 : 2 in 6 : 0. Z zmago si je Britanec zagotovil tudi že nastop v finalu sezone, ki bo do 5. do 12. novembra v Londonu in na katerem nastopa le osem najboljših igralcev sezone. Že pred njim so se v London uvrstili Federer, Đoković in trenutno poškodovani Španec Rafael Nadal.
 

Deli s prijatelji