PREDSTAVITEV

Razcvetena Poljska pričakuje Slovence

Objavljeno 26. november 2015 10.27 | Posodobljeno 25. november 2015 19.12 | Piše: Marko Uršič

Pred rokometnim EP so se v Sloveniji predstavili poljski prireditelji.

Stoletna hala je vroclavski športni spomenik. Foto: wroclaw.naszemiasto.pl

Poljski jezik je za nas, poleg francoščine, eden najbolj melodičnih na svetu. No, te melodičnosti pa bo januarja veliko v slovenskih ušesih. Od 15. do 31. januarja bo v deželi Fryderyka Franciszka Chopina evropsko prvenstvo za rokometaše, Slovenija pa bo v uvodnem delu igrala v Vroclavu v skupini C skupaj s Španijo, Švedsko in Nemčijo. V Sloveniji je bila, v Novem mestu, Ljubljani, Velenju in Celju, v ponedeljek in torek na ogled trofeja, pladenj za novega, no, morda tudi starega, torej Francijo, evropskega prvaka, v prestolnici pa sta se mudila predstavnik poljske rokometne zveze in organizacijskega odbora EP Klaudiusz Sevkovic in Andrzej Baborowski, predsednik uprave prizorišča v Vroclavu, torej kulturnozgodovinsko pomembne stoletne dvorane. No, besedno so padle obetajoče obljube, tudi sami pa ne dvomimo, da bo športni spektakel na Poljskem obogaten s privlačnimi družbeno-folklorističnimi dejavnostmi.

Tudi Pawel Czerwinski, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, je za uvod v zelo lepi slovenščini poudaril zanimivo dogajanje v zadnjih letih. »Slovenija je prva država, ki vidi lovoriko za prvaka. Evropsko prvenstvo ima zaradi navijačev velik ekonomski pomen, no, kar zadeva Slovenijo, spomnite se skupnega navijanja slovenskih in poljskih privržencev na EP v odbojki. Za evropsko nogometno prvenstvo leta 2012 smo kot država v infrastrukturo vložili 23 milijard evrov, Poljska se je modernizirala. Povečalo se je število turistov, več jih je bilo za pol milijona, porabili pa so 250 milijonov evrov. Blagovna znamka Poljska je zrasla za kar 75 odstotkov,« je Czerwinski gospodarsko že napovedal največji športni dogodek na Poljskem v letu 2016.

Prodanih 200 vstopnic

Rokometna zveza Slovenije bo v sodelovanju s partnerji v Vroclavu v življenje spravila slovensko središče v enem od hotelov največjega mesta Spodnje Šlezije, jasno, šlo bo predvsem za gospodarski stik in promocijo dveh slovanskih narodov. V vroclavskih mestnih nedrjih bo tudi slovenska navijaška hiša, v krčmi, imenovani Piwiarnia Warka. V skupinskem delu v Vroclavu bodo tam zabave za privržence moštva iz dežele pod Triglavom, družilo se bo s slovenskimi reprezentanti, obljubljeni pa so tudi slovenska glasba, poljsko pivo in tradicionalne poljske pivske jedi. Kompas je za slovenske navijače pripravil pet paketov za januarski vroclavski rokomet. Trije so avtobusni, dva letalska, trije avtobusi privržencev pa so že zagotovljeni, Kompas je prodal dve stotniji vstopnic. Vsega skupaj jih je po tekmi na voljo štiristo. Če se bo Slovenija denimo prebila v nadaljevanje EP, pa bo turistična agencija razmislila o programih za drugi del rokoeura. »Naredili bomo vse, da lovoriko za prvaka, če jo bodo poljski predstavniki zdaj že odnesli domov, spet pripeljemo v Slovenijo,« je napovedal reprezentant Luka Žvižej. »Ni potrebno, da trofejo nosijo nazaj, lahko jo pustijo kar tukaj,« pa je, seveda v šali, dodal slovenski selektor Veselin Vujović. A je mislil tudi resno. Slovenski rokometaši bodo pred EP odigrali štiri pripravljalne tekme. Nasprotnika sta iz eks Jugoslavije; Makedonija bo 4. januarja v Krškem, 5. v Celju, Vujovićevi gredo 8. januarja v hrvaško Istro, da bi se soočili s Hrvati, 24 ur pozneje južni sosedi pridejo v Koper.

 

Deli s prijatelji