DIRKA PO ŠPANIJI

Ratto do dosežka kariere, Slovenca nista bila v ospredju

Objavljeno 07. september 2013 20.13 | Posodobljeno 07. september 2013 20.13 | Piše: STA, S. U.

Nibali je še povečal prednost pred zasledovalci, na drugo mesto pa se je s četrtega prebil 41-letni Horner.

Jani Brajkovič (Astana) je zasedel 42. mesto, v skupni razvrstitvi pa je z 21. zdrsnil na 24. mesto.

ANDORRA LA VELLA – Italijan Daniele Ratto (Cannondale) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Španiji. Drugo mesto je na 155 km dolgi preizkušnji s ciljem v Andori zasedel Italijan Vincenzo Nibali (Astana). Ta je z današnjim drugim mestom povečal prednost v skupni razvrstitvi, zdaj drugouvrščeni Američan Christopher Horner (RadioShack) zaostaja 50 sekund.

23-letni Ratto je v hladnih in deževnih vremenskih razmerah in po skoraj 45 km dolgem samostojnem kolesarjenju v cilj prikolesaril s slabimi štirimi minutami prednosti pred najbližjimi zasledovalci in prišel do svojega najboljšega dosežka v karieri.

Basso odstopil

Današnja preizkušnja je tudi dodobra premešala vrstni red v skupni razvrstitvi. Nibali je še povečal prednost pred zasledovalci, na drugo mesto pa se je s četrtega prebil 41-letni Horner, ki je zablestel že na nekaterih prejšnjih etapah na španskem krogu. Ameriški kolesarski veteran je z drugega mesta izpodrinil Španca Alejandra Valverdeja (Movistar). Današnja etapa je terjala tudi žrtve; zaradi podhladitve je odstopil eden najslovitejših tekmovalcev na letošnji Vuelti – Italijan Ivan Basso (Cannondale).

Slovenska kolesarja nista bila v ospredju

Slovenska kolesarja na današnji etapi nista bila v ospredju: Jani Brajkovič (Astana) je zasedel 42. mesto in za današnjim zmagovalcem iz Italije zaostal 14:34 minute, v skupni razvrstitvi pa je z 21. zdrsnil na 24. mesto (+20:30). Drugi slovenski predstavnik Grega Bole (Vacansoleil) je zasedel 121. mesto (+29:12), kljub temu pa je v skupni razvrstitvi malenkostno napredoval, na 118. mesto (+2:07:16).

V nedeljo bo na sporedu izjemno zahtevna 224,9 km dolga gorska preizkušnja, ki se bo začela v Andori, končala pa v Peyragudesu. Kolesarska karavana bo morala premagati tudi štiri vzpone prve jakostne kategorije.

Deli s prijatelji