KOPJE

Ratejeva napada kolajno

Objavljeno 26. julij 2014 17.39 | Posodobljeno 26. julij 2014 17.39 | Piše: Marko Uršič

Martina Ratej je na letošnjih evropskih lestvicah atletinj četrta kopjašica.

Martina Ratej letos daleč meče kopje. (Foto: Igor Zaplatil)

V Švici sredi avgusta sicer ne bo starogrških suličarjev kot na antičnih olimpijskih igrah, a met kopja bo pomembna disciplina kraljice športov. V Zürichu bo evropsko prvenstvo, na letošnjih starocelinskih lestvicah najboljših izidov pa je stanje naslednje: Linda Stahl (Nemčija) 67,32 metra, Barbora Špotakova (Češka) 66,96, Madara Palameika (Latvija) 66,15, Martina Ratej (Slovenija) 66,13.

Dvaintridesetletna Ločanka je doslej na velikih tekmovanj zabeležila niz sedmih mest, nazadnje lani na SP v Moskvi je bila 20. in se ni prebila med finalistke. Mar letošnja stalna forma z dolgimi meti in odličnimi predstavami v diamantni ligi napoveduje kaj več, je to spogledovanje morebiti celo z odličjem? »Sledimo temu, kar smo si zastavili že pred sezono. Ustaliti se na daljavah okoli 65 metrov, dogajajo se tudi nihanja zaradi količine tekem, vmes je treba trenirati. Cilj so bili meti približno 65 m, na tekmah se visoka raven pozna, lahko tekmujem s samo špico,« pojasni najboljša slovenska kopjašica po Nataši Urbančič in Renati Strašek. »Trening je bil v pripravljalnem obdobju enak kot v preteklih letih. Nekako so se stvari letos sestavile, vsak trening, ki ga naredim, je napredek. Podobno se mi je zgodilo leta 2009, takrat sem imela podobne izide. Dobro treniram in izidi so posledica tega. Tudi da ni poškodb, je razlog za to. V zimski sezoni je bilo malce težav, a to smo pozdravili, zaradi tega ti potem kopje dobro nese, ker lahko normalno vadim,« je na les potrkala slovenska rekorderka z daljavo 67,16 izpred štirih let v katarski Dohi.

Kakšni pa so cilji za evropski zbor kreme kraljice športov na legendarnem stadionu Letzigrund? »Prvi cilj je čim prej preiti kvalifikacije, lahko tudi s povprečnim metom. Potem pa v finalu kopje spet zagnati tam na 65 metrov, kakšno uvrstitev bo to na koncu pomenilo, pa bomo videli. Imam četrti izid, ampak ta tekma je spet nekaj posebnega. Tam se bo treba pokazati. Met nad 65 metrov bi prinesel visoko uvrstitev, če bo medalja ali ne, bomo videli, ampak sama bom z rezultatom gotovo zadovoljna,« je sklenila kopjašica, ki ji je letošnji najdaljši met uspel 1. julija v Velenju. Že pokojna Nataša Urbančič je na evropskem prvenstvu leta 1974 v Rimu osvojila bron, morda se zgodba letos v Švici ponovi tudi pri Martini Ratej.

Deli s prijatelji