EVROLIGAŠ

Rašo hoče rešiti Olimpijo

Objavljeno 14. marec 2014 12.17 | Posodobljeno 13. marec 2014 22.07 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Rašo Nesterović

Rašo Nesterović je prepričan, da lahko pomaga nekdanjemu košarkarskemu evroligašu.

Bodo v Union olimpiji dovolili, da jim Rašo Nesterović pomaga na pota stare slave? Foto: Matej Družnik/Delo

Košarkarski klub Union Olimpija ima danes tri milijone evrov dolga, predsednika, ki je 24 ur na dan vpet v politično dogajanje in za košarkarsko sredino nima časa, med zaposlenimi v klubu pa ni človeka, čigar ime bi vzbujalo pretirano spoštovanje pri konkurenci ali da bi vsaj premoglo košarkarski predigre. Ob takem konfuznem položaju se kot dar z neba pred vrati pojavi Rašo Nesterović, legenda slovenske in evropske košarke. Na glas pove, kaj si misli o neredu in nesmislih v Stožicah, kjer deluje Union Olimpija. V istem hipu v klubskih pisarnah završi, vsi mrzlično iščejo izvod časopisa, kjer je Nesterović napovedal čistko in revolucijo. Rašo pa bi prišel, da bi rešil Olimpijo in jo vrnil na evropski košarkarski zemljevid.

Mladi igralci kot kapital

A zgodilo se ni še nič. »Svoje sem povedal. Poglejte, če bi želel pisati za vašo novinarsko hišo, bi me morali vi poklicati, potem ko sem vam poslal in povedal, kaj znam, mar ne?« Nesterović nakaže, da je Olimpiji poslal signal, da ga zanima delo v klubu. »Stanje v Olimpiji ni dobro, klub potrebuje spremembe. Včasih je bil to evroligaš,« opozarja Nesterović, ki ga boli srce, ko iz dneva v dan gleda bolj bledo podobo Olimpije. »Ne more in ne sme se več zgoditi, da bi mladi košarkarji odhajali za majhen denar iz kluba. Taki košarkarji so kapital Olimpije,« je jasen nekdanji kapetan slovenske reprezentance. Zaveda se, da ima klub dolgove. Svojega denarja ne misli dajati in pokrivati minusa, ima pa nekaj ljudi, ki bi to storili. »Vsi vemo, da je kriza. A s pravim programom in dobro zgodbo se lahko nagovori sponzorje, da podprejo projekt.« Rašo ve, kaj govori in kaj hoče. Košarkarskih skrivnosti se je učil v Srbiji, Grčiji, Sloveniji, Italiji, Združenih državah Amerike in Kanadi.

Klub kot podjetje

Prizna, da si je zaželel dnevne operative. Ni mu več dovolj, da bi bil le podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije, pogreša vsakodnevno akcijo. »Ko sem končal kariero, sem dal iz prve v prosti tek oziroma ler. Mislim pa, da je čas, da menjam v prestavo višje. Nisem za penzijo, rad bi pomagal.« Zgled mu je Predrag Danilović, ki predseduje beograjskemu Partizanu. Rašo pove, da sta tudi na to temo govorila z Danilovićem. Rad bi tudi presekal z navadami, ko je klub posloval in deloval po domače. »Košarka je posel, tudi klub bi moral delovati kot podjetje, ne pa več kot društvo.« Ni mu vseeno, ker se s finančnimi problemi bode tudi Slovan, podružnica Olimpije in klub, kjer je Nesterovića košarkarske abecede učil že pokojni Vojko Herksel. »Boli me, ko to vidim. Prepričan sem, da obstaja rešitev tudi za Slovan, ki potrebuje precej manj denarja,« sklene Rašo, ki je pripravljen za akcijo. Za mizo bi sedel že danes.

Poklicali smo tudi v Olimpijo, kjer smo direktorju Matevžu Zupančiču ponudili, da kar Slovenske novice posadijo za isto mizo Nesterovića in predsednika Janija Möderndorferja. »Hvala za idejo, a bomo to storili sami. Zgodilo se bo v kratkem,« nam je zatrdil direktor. Se bo moralo zelo kmalu, saj so razmere katastrofalne. Med zadnjimi je to na svoji koži občutil nekdanji tehnični direktor kluba Smiljan Steiner. Pred meseci je v soju žarometov odšel v pokoj, pokojnine pa ni. Ker mu Olimpija v letih 2008, 2009 in 2010 ni plačevala prispevkov...

Deli s prijatelji