EPSKI OBRAČUN

Rapsodija gospoda simpatičnega preglasila armenski težki metal

Objavljeno 13. april 2015 09.16 | Posodobljeno 13. april 2015 00.04 | Piše: Marko Uršič

Dejan Zavec je v mariborski dvorani Tabor ugnal Sašo Jengojana in si opasal pas za naslov svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji po različici WBF.

Dejan Zavec in Saša Jengojan sta uprizorila epski dvoboj, v katerem sta tekla znoj in kri. Foto: MP produkcija

Šampion je in ostaja šampion, ne glede na leta. Dejan Zavec je dneve pred dvobojem za naslov svetovnega boksarskega prvaka v supervelterski kategoriji po različici WBF z belgijskim Armencem Sašo Jengojanom napovedoval, da bo v mariborski dvorani Tabor spektakel plemenite veščine, boj kakovostne ravni, še nevidene v Sloveniji. In Ptujčan je imel prav. Gospod simpatični je v pravi boksarski rapsodiji, po naslovih velterskega svetovnega prvaka po različici IBF in medcelinskega prvaka po WBO, znova postal okronani šampion in si opasal pas za najboljšega na svetu.

Po boksarskih slogih in izvedbi o zmagovalcu sploh ni bilo nobenega dvoma. Devetintridesetletni poetovijski cezar je bil v gibčnosti, delu nog, izmikanju udarcem, taktičnih objemih s tekmecem ob njegovih napadih, udarjanju v nasprotnih akcijah, skratka, po tehnično izpiljenem in inteligentnem boksanju za nekaj razredov boljši od prebivalca Genta v Vzhodni Flandriji. Če je bilo Dejanovo boksanje v glasbeni primerjavi rapsodija, pa je bilo Jengojanovo dolgočasen težki metal. Armenec je napadal čelno linijsko, stavil le na en močan udarec ali niz njih, bil počasnejši, ob Zavčevih izmikanjih je nenehno udrihal v prazno. Skratka, po prikazanem boksu se zdi neverjetno, da je bil nekdanji svetovni prvak Saša Jengojan pred bojem papirnati favorit. Ob tem je zver z Vzhoda v taborskem ringu prikazala še zvrhano mero nečistega boksa, zaradi javnega opomina v enajsti rundi je izgubila tudi točko. Utrujeni Dejan Zavec je v zadnjih rundah mnogokrat silil v objem s tekmecem, a to je bil del taktičnega načrta, ki je na koncu zlomil na videz čvrstega bombarderja iz Armenije, ki ima na hrbtu vtetovirano umetniško različico Kristusa na križu.

Šok že za uvod

A že v prvi rundi se je zgodilo nekaj, kar bi na dolgi rok, boksala sta dvanajst rund, ogrozilo Zavčev novi naskok na nebesa plemenite veščine. Po trčenju z glavama se je Mr. Simpatikusu odprla koža med očesno veko in obrvjo na desni strani obraza, pomočnik trenerja Dirka Dzemskega je Ptujčana nato v premorih ob prehodih v naslednjo rundo nenehno zasilno krpal. A kri je med boksom nenehno curljala na Zavčevo desno oko in mu zapirala pogled. V peti rundi je bil po slovenski ofenzivi Jengojan že na robu predčasnega poraza, v osmi rundi pa je tudi njemu počila koža na predelu leve arkade. V krvavem boju za boksarsko slavo pa so sodniki na koncu soglasno odločili, da je Dejan Zavec novi svetovni prvak v kategoriji do 69,85 kilograma. Žena Nataša je zadnjo rundo preživela na nogah in si s sklenjenimi rokami le borno upala pogledati na ring; da se Dejanu na zanesljivi poti do zmage v zadnjem trenutku le ne bi pripetilo kaj nepredvidenega. Po razglasitvi je ptujski Trdobojec v ringu v čustveni ekstazi in nejeveri ob epskem dosežku padel na kolena, boksarsko dogajanje in epilog v mariborskem športnem hramu sta dobila dramatsko hollywoodsko razsežnost. Šampionski pas in lovorjev venec sta na koncu simbolično in praktično potrdila, da je Dejan Zavec spet na vrhu sveta.

Podrta taktika

Na novinarski konferenci po dvoboju v dvorani Tabor je bilo razpoloženje borcev in njihovih taborov razumljivo pisano v povsem nasprotujočih si odtenkih. »Videli smo gromozanski boj, Jengojan ga je naredil še za zahtevnejšega. Dejanova presekana koža pod obrvjo v prvi rundi je podrla našo taktiko. Dejan se je v srednjih rundah spet našel in zadržal Jengojana. Škoda, da je moral eden od obeh izgubiti, do Saše namreč čutim veliko spoštovanja,« je v nemščini navrgel Dirk Dzemski, ki je Dejana Zavca na novi šampionski pohod pripravljal in ga na koncu tudi pripeljal na vrh.

Saša Jengojan in njegov trener Juan Ignacio Neuberger, sicer tudi trener kluba La Familia iz španskega Alicanteja, sta bila vidno razočarana. »To je bil težak boj pred Dejanovim občinstvom. Nisem zadovoljen s sodniškimi odločitvami. Zavec je z glavo rinil naprej, da me udari, v prvi rundi sva tako trčila. Upam, da mi bo dal povratni dvoboj,« je bil belgijski Armenec, govori pa špansko, bolj redkobeseden. »Res je bil zelo težak dvoboj, Zavec je zelo izkušen boksar. Dobro je vedel, kaj počne. Nismo pa zadovoljni s sodniško odločitvijo, da se Saši zaradi javnega opomina vzame točka. Morali bi jo tudi Dejanu. Na podlagi ferpleja bi radi povratni dvoboj, je pa res, da v pogodbi ni bilo nobene klavzule o tem,« je bil na isti valovni dolžini tudi trener Neuberger.

Deli s prijatelji