DIRKA PO FRANCIJI

Ranjen s fronte Toura na britansko bojišče

Objavljeno 25. julij 2012 16.33 | Posodobljeno 25. julij 2012 00.11 | Piše: Marko Uršič

Jani Brajkovič, deveti s francoske kolesarske pentlje, je v domovino prišel povsem potolčen.

Potolčeni Jani Brajkovič včeraj po vrnitvi iz Francije. Foto: Črt Majcen

Iz avtomobila pred včerajšnjim soočenjem s sedmo silo je izstopil komajda in še tak, kot da je prišel z bojne frontne črte. Velik obliž na desnem komolcu, krasta na levem, rana na čelu, ureznina na nosu ... Verjetno je v zdravniškem izvidu Janija Brajkoviča po kolesarski dirki po Franciji opisana še kakšna težava, med Tourom nekaj časa ni zmogel povsem premakniti niti vratu. »Imel sem še težave s kolenom,« doda potolčeni Belokranjec, ki je francosko pentljo s številnimi padci, tudi sam se je znašel na asfaltu, končal na devetem mestu.

Športno mučenje

Ranjeni desni komolec mu je težave delal predvsem v kolesarjenju na čas v predzadnji etapi od Bonnevala do Chartresa. Komolec je namreč zelo pomemben za naslon za kronometrski položaj na kolesu, ker ga je bolel, pa se ni mogel povsem uleči na svoj delovni pripomoček. Še eno potrdilo, da je Tour de France tritedensko (športno) mučenje brez primere. Brajka žalostijo tudi incident z žebljički na cesti, slaba pomoč v moštvu Astana, izjemi sta le sonarodnjak Borut Božič in Hrvat Robert Kišerlovski ... Skratka o francoski pentlji se da govoriti vekomaj.

Zdaj se bo treba kar najbolje regenerirati za londonsko olimpijsko kolesarjenje, prvi nastop ga čaka že v soboto na cestni dirki za odličja. Res norost. Po garanju v Franciji že takoj spet v ogenj, pa še tako polomljen. »Po dnevu počitka bo sledil lažji trening, v četrtek pa bo treba odvaditi že kaj konkretnega. Edina težava, ki jo vidim, pa bo londonsko vreme. Za svetovno prvenstvo lahko že rečem, da se ga ne bom udeležil,« je še pristavil.

Nastop v Londonu ni pod vprašajem

Pa je morda ob njegovem ranjenem stanju kaj vprašljiv njegov nastop na cestni dirki v Londonu? »Ne, ni vprašljiv. Zanesljivo bom nastopil, poškodbe zagotovo niso tako hude, kot se sliši. V tem trenutku pa nisem stoodstoten. Do četrtka bi moral biti že čisto v redu,« je še pristavil deveti s Toura. Martin Hvastija, selektor slovenske reprezentance in vodja ekipe v Londonu, meni takole: »Še ne vem, kdo od treh bo sploh kolesaril na olimpijski cestni dirki. Grega Bole je še na specialističnih zdravniških pregledih, na Touru pa je odstopil zaradi prehlada in drugih zdravstvenih težav. Od Brajkoviča je v kronometru 1. avgusta, če mu bo uspelo zaceliti komolec, pričakovati uvrstitev okoli desetega mesta. V nasprotnem primeru pa tudi ni nobene možnosti njegove zamenjave. Rezultat bo odvisen od zdravstvenega stanja. V cestni dirki je prvi mož ekipe Borut Božič; Brajkovič je že povedal, da mu bo poskušal vrniti za vse, kar mu je pomagal na Touru. Jani bo zanesljivo naredil vse, kar je v njegovih močeh,« pove.

Cavendish bo brez kolajne

Kaj slovenski kolesarski selektor Martin Hvastija napoveduje, kdo bodo prvi trije uvrščeni na cestni in kronometrski preizkušnji olimpijskih iger? »To je nemogoče napovedati. Napovedal pa sem, da britanskega sprinterja Marka Cavendisha ne bo v ospredju, ker sem prepričan, da glede na tehnične karakteristike proge in njegove lastnosti ne more priti devetkrat čez klanec na progi. A zdaj vsi govorijo, da bo, pa bomo videli,« meni.

Deli s prijatelji