ADIJO

Raje v Barcelono kot v Olimpijo

Objavljeno 10. julij 2013 16.26 | Posodobljeno 10. julij 2013 16.26 | Piše: D. P.

Igralec, ki bo v kratkem dopolnil 18 let, se seli h katalonskemu velikanu, s katerim bo sklenil profesionalno pogodbo.

Emir Sulejmanović odhaja v Barcelono.

LJUBLJANA – Bosanski košarkar Emir Sulejmanović, igralec, ki je v pretekli sezoni nastopal za člansko in mladinsko moštvo Uniona Olimpije, je v teh dneh klubu prek svojega agenta sporočil svojo dokončno odločitev glede prestopa k Barceloni. Igralec, ki bo v kratkem dopolnil 18 let, se tako seli h katalonskemu velikanu, s katerim bo sklenil profesionalno pogodbo.

Hoteli so ga

Kakor zahtevajo pravila FIBA pri formaliziranju dogovorov z mladoletnimi igralci, je Union Olimpija kot matični klub Emirju Sulejmanoviću kot prvi že pred časom ponudil podpis profesionalne pogodbe.

»Ker smo si igralca resnično želeli zadržati, smo ponudbo pripravili po naših najboljših finančnih in športnih zmožnostih. Zlasti po športni plati, saj bi Emirju omogočili nosilno vlogo v evropskem pokalu, ligi ABA in preostalih tekmovanjih, smo prepričani, da bi bila Olimpija zanj v tem trenutku najboljša odločitev. Igralcu smo ponudili tudi program individualnih treningov, oporo pri šolanju, urejeno bivanje, prehrano in vse, kar bi fantu, ki v Ljubljani biva skupaj z očetom, omogočilo tudi osebnostni razvoj, ki je pri tako mladem igralcu zelo pomemben,« pravijo v zmajevem gnezdu.

Trener članske ekipe Aleš Pipan je opravil sestanek z igralcem, njegovim očetom in uradnim zastopnikom ter jim točno predstavil pogled na Emirjevo vlogo v ekipi Uniona Olimpije, kar naj bi bil pred tem glavni pomislek glede njegovega podpisa profesionalne pogodbe, saj ni bil zadovoljen z minutažo v minuli, krstni članski sezoni. Klub je igralcu tokrat ponudil nosilno vlogo v ekipi in se na račun njegovega razvoja odpovedal dodatni okrepitvi na tem igralnem mestu.

Še zadnjič so poizkusili

Igralec mora ob dopolnjenem 18. letu sam izraziti svojo voljo in se odločiti, kje bi želel nadaljevati kariero. V primeru izražene želje po prestopu Unionu Olimpiji pripada odškodnina, saj Emirja s klubom vendarle veže veljavna pogodba o igranju košarke in štipendiranju. Višino odškodnine sprva določa dogovor med matičnim klubom in klubom, kamor igralec prestopa.

»Našo ponudbo za nadaljevanje sodelovanja pod maksimalnimi pogoji za njegov razvoj smo tudi po prejeti uradni ponudbi Barcelone še enkrat sporočili njegovemu zastopniku in še zadnjič skušali predstaviti vse argumente za njegov ostanek v Ljubljani, a se je Sulejmanović na koncu vseeno odločil za prestop k Barceloni. Danes sta se kluba dokončno dogovorila za odškodnino in formalizacijo prestopa.«

Deli s prijatelji