ROLAND GARROS

Rafael Nadal že devetič, Marija bi se ga kar napila

Objavljeno 09. junij 2014 15.03 | Posodobljeno 09. junij 2014 15.03 | Piše: M. U.

Rafael Nadal je v finalu odprtega teniškega prvenstva Francije spet ugnal Novaka Đokovića.

No, ko gre za moški tenis, ni nobenega dvoma. Že Roger Federer, Andy Murray ali celo kdo drug, a ve se, kdo sta današnja vladarja. Rafael Nadal in Novak Đoković sta se udarila tudi v finalu odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu, o oba s povsem nasprotnih stališč ali športnega uspeha v mestu luči. Majorčan je v Roland Garrosu zmagal že osemkrat, Srb še ne, proti istemu tekmecu je izgubil pred dvema letoma, in tudi tokrat se je šlo za nadaljevanje vladavine ali vzpostavitev novega reda. A Španec, specialist za peščena igrišča, se ni dal in je še devetič, petič zapored, osvojil francoski turnir za veliki slam. Seveda je s tem rekorder, številka ena na lestvici ATP pa je tokrat po treh urah in 31 minutah slavil s 3:6 7:5, 6:2 in 6:4. Zdaj ima zmag na največjih turnirjih že za številko 14, le še za tri zaostaja za pet let starejšim Federerjem. No, v Parizu je na vsej svoji športni poti izgubil le enega od 67 dvobojev, in to leta 2009.

Đoković je odlično začel in dobil prvi niz, a je nato v pariški vročini in po dolgih izmenjavah udarcev z osnovne črte izgubil zdravstveno razsodnost, oba tenisača sta se sicer med premori osveževala z ohlajenimi brisačami, in mu je v četrtem nizu med menjavo strani igrišča postalo slabo in je celo rahlo bruhal. Če bi v finalu slavil, pa bi postal šele osmi igralec na svetu, ki bi osvojil vse štiri največje turnirje. A pri odločilni, zadnji žogi, je vse šlo v nič tudi zaradi dvojne napake pri začetnem udarcu. »Vsak trenutek je bil ključen, vse točke so bile težko prigarane. Igrati proti Novaku je vedno velik izziv, proti njemu sem izgubil v zadnjih štirih obračunih. Mi je pa žal zanj, zasluži si zmage na tem turnirju. In prepričan sem, da mu bo enkrat uspelo,« se je razgovoril Nadal in dodal, da v Melbournu zaradi poškodbe hrbta ni imel sreče v finalu, zdaj se mu je to vrnilo.

Nič nakupovanja, makaronov

Krava se zna pasti tudi na ledu. Če je Marija Šarapova nekoč trdila, da se pri tenisiranju na peščeni podlagi počuti kot krava na ledu, pa je z novo zmago na odprtem prvenstvu Francije, drugo po letu 2012, dokazala, da se zna pasti tudi na pesku. Že res, da so ji ljubša trdnejša igrišča ali lepo urejena travica v svetišču Wimbledonu, a s finalno zmago v Parizu nad Romunko Simono Halep s 6:4, 6:7 in 6:4 je dokazala, da je na rdečici ni teniško sram. »Če bi mi nekdo navrgel, da bom imela dva naslova iz Roland Garrosa, več kot kjer koli drugje, bi se ga verjetno napila. Ali pa odgovorila, naj se napije omembnik takšnega predloga. Noro je, da sem do tega prišla, a sem res garala. Ni druge skrivnosti. Ne rodiš se kor rojeni igralec na peščenih igriščih. Okej, morda edino če si Rafael Nadal. A to sama nisem. Nihče namesto tebe ne bo opravil dela, morala sem ga sama, to je to,« je po francoskem triumfu pripovedovala 27-letna Rusinja iz Njagana v Zahodni Sibiriji.

Da je strla za 20 centimetrov manjšo Romunko iz črnomorskega pristanišča in letovišča Constanta, pa je potrebovala tri ure in dve minuti. Na koncu je popadala na kolena in se že videla s pokalom Suzanne Lenglen. »To je bil najtežji finale enega od velikih slamov, kar sem jih do zdaj odigrala. Vse spoštovanje Simoni, bila je neverjetna,« je lepa Slovanka tekmici dala kapo dol. »Nekaj minut sem jokala, nato se mi je povrnil smeh. Kajti to je bil moj prvi finale na velikih turnirjih, na igrišču sem dala vse od sebe,« je priznala Halepova, ki bi z zmago, po Virginii Ruzici, ta je njena menedžerka, po 36 letih postala prva Romunka z grand slam lovoriko. Dvaindvajsetletnica, kot najstnici so ji zaradi teniških razlogov z operacijo pomanjšali prsi, je kot tolažilno nagrado dobila ček v vrednosti 825.000 evrov, danes bo tudi uradno tretja najboljša teniška igralka na svetu. Je pa tudi priznala, da je v tretjem nizu pri 4:4 in svojem začetnem udarcu zaradi spreobrnitve sodniške odločitve v prid Rusinje, glavni je popravil linijskega, izgubila živce in zbranost. Marija si je nato priigrala naslednjih sedem točk in končno zmago. »Šarapova je psihično zelo močna, trdna osebnost,« je v finalni izjavi še priznala Simona Halep, lani razglašena za igralko, ki je najbolj napredovala. Šarapova je prejela milijon in 650.000 evrov, kar je kaplja v morje za plavolaso manekenko in tržno uspešnico, kajti njeno bogastvo cenijo na približno 100 milijonov dolarjev. »To lovoriko sem si res želela. V Parizu tokrat nisem bila na nobenem nakupovanju, niti nisem pojedla makaronov, kot običajno,« je še pristavila nekdanja boljša polovica košarkarja Saše Vujačića, ki je prvi veliki turnir dobila pred desetimi leti v Wimbledonu. 

Deli s prijatelji