ZMAGOVALEC

Rafa spet neusmiljen do živčnega Fedexa

Objavljeno 25. januar 2014 08.04 | Posodobljeno 24. januar 2014 22.06 | Piše: R. T.

Rafael Nadal se je po prepričljivi zmagi nad Rogerjem Federerjem uvrstil v finale OP Avstralije.

Španski teniški šampion Rafael Nadal je v Rod Laver Areni v Melbournu pokazal še eno briljantno predstavo. In to ne proti komur koli, temveč proti fantastičnemu Švicarju Rogerju Federerju, ki je za mnoge najboljši teniški igralec vseh časov. V polfinalu odprtega prvenstva Avstralije je Nadal ponovno demonstriral svoje znanje, moč, nepopustljivost in tudi visok prag bolečine. Tudi med tem obračunom ga je namreč ovirala odrgnjena koža na levi dlani, a se ni pustil motiti. Šestega nosilca turnirja Federerja je neusmiljeno napadal, pač v skladu z ugledom prvega igralca na svetovni lestvici ATP, nekaj ravnotežja v igri mu je dopustil le v prvem nizu. Drži pa tudi, da ga je nekoliko spravil iz tira, ko je po Federerju prepogosto zavlačeval s pripravo na servis. Tako je po dveh urah in 24 urah atomskega tenisa na semaforju sijal izid 7:6 (4), 6:3, 6:3. To je tretji finale za Nadala v Melbournu, naslov je osvojil le leta 2009. Zdaj matadorja s teniškim loparjem v finalu čaka še drugi Švicar – Stanislas Wawrinka, ki si je prvi finale velikega slama priigral že dan prej proti Čehu Tomašu Berdychu.

»Zares, vrnitev v Rod Laver Areno je zelo čustvena, sploh pa to, da bom lahko igral še en finale. Mislim, da sem tokrat igral najboljši tenis na turnirju. Na igrišče sem šel z zavedanjem, da bo to res zelo zahteven dvoboj, in da če ne bom pokazal svoje najboljše igre, nimam možnosti za zmago,« je bil iskren Nadal, ki je lani manjkal v Avstraliji zaradi bolezni in poškodbe kolena, potem pa se je vrnil med drugim z zmagama na odprtih prvenstvih Francije in ZDA, leto pa je sklenil kot številka 1. Že dolgo je jasno, da je 32-letni Federer dobrodošla stranka na športni poti 27-letnega Nadala. Majorčan je namreč dobil kar 23 od 33 medsebojnih dvobojev. Sicer pa energični Rafa še vedno lovi prefinjenega Fedexa po številu osvojenih lovorik na turnirjih za veliki slam (13:17).

Po petkovem porazu je bilo Federerju že jasno, da bo prihodnji teden izgubil tudi primat v švicarskem tenisu. Na svetovni lestvici ga bo namreč prehitel finalist Melbourna, 28-letni Wawrinka. Toda eden največjih športnih zaslužkarjev na svetu, ki na svoj račun s turnirskimi nagradami in pokroviteljskimi pogodbami obogati za 40 do 50 milijonov evrov na leto, se s tem ne obremenjuje preveč, čeprav lani po dolgih enajstih letih ni nastopil v nobenem finalu katerega od največjih turnirjev. A zdaj ima ob sebi novega trenerja, legendarnega Šveda Stefana Edberga. »Še vedno menim, da moj najboljši tenis šele prihaja. Poskusil sem z različnimi potezami, a Rafa me je vselej dobro nevtraliziral. Svoje igre nisem mogel uveljaviti zaradi njega,« je pojasnil mož, ki je tudi utelešenje fair playa.

Ženski finale bo na sporedu danes, v njem se bosta pomerili 31-letna Kitajka Li Na, ki je izgubila že v dveh finalih Melbourna, in 24-letna Slovakinja Dominika Cibulkova, debitantka v finalu turnirja za veliki slam. Že včeraj pa sta proslavljali zmagovalki med ženskimi dvojicami. To sta Italijanki Sara Errani in Roberta Vinci, ki sta bili od Rusinj Jekaterine Makarove in Jelene Vesnine boljši s 6:4, 3:6 in 7:5.

Vojna Titanov

Kakšno težo imajo dvoboji Rafaela Nadala in Rogerja Federerja, priča statistika. Na zadnjih 42 turnirjih za grand slam sta zmagala 30-krat, preostalih 12 naslovov pa so si razdelili Andy Roddick, Gaston Gaudio, Marat Safin, Novak Đoković, Juan Martin del Potro in Andy Murray.

Deli s prijatelji