NA PRIPRAVAH

Punce proti Eurobasketu

Objavljeno 06. maj 2014 12.04 | Posodobljeno 06. maj 2014 12.06 | Piše: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca je začela priprave pred kvalifikacijami za EP.

Nika Barič bo najverjetneje navduševala v reprezentančnem dresu. Foto: Drago Perko

V Sloveniji ne manjka kakovostne ženske košarke, to je na klubski ravni dokazal tudi Athlete Celje, ki se je zavihtel na tretje mesto v regionalni ligi. Zdaj bi rade to potrdile še članice slovenske reprezentance, ki so včeraj začele priprave na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2015. Selektor Tomo Orešnik, na tem položaju je nadomestil Borisa Zrinskega, je včeraj v Kranjski Gori zbral ducat deklet. Prišle so Sandra Piršič, Maja Erkić, Helena Boada, Rebeka Abramovič, Eva Rupnik, Tina Jakovina, Anita Kastelic, Katja Kotnik, Živa Zdolšek, Martina Osterman, Teja Oblak in Sara Meden. Alina Gjerkeš, študira in igra v ZDA, se v Slovenijo iz ZDA vrača danes, po koncu hrvaškega državnega prvenstva pa se bo reprezentančnim pripravam priključila tudi Eva Komplet. Vprašljiv je nastop Eve Lisec, ki je v dogovoru s Košarkarsko zvezo Slovenije dala prednost šoli in opravljanju mature.

Do konca tedna pa naj bi se reprezentanci priključila še Trboveljčanka Nika Barič

Igralka moskovskega Spartaka, bil je tudi udeleženec finalnega turnirja evrolige, se je v soboto vrnila v Slovenijo. Selektor Orešnik se bo danes ali jutri sestal z njo, pričakovati pa je, da Nika še enkrat potrdi, da želi reprezentanci pomagati na evropsko prvenstvo. Baričeva je do zadnjega upala, da se bo preizkusila med ameriškimi profesionalkami. Leta 2012 jo je na naboru severnoameriške ženske poklicne lige WNBA izbrala Minnesota. Letos ji je pogodbo ponudil Chicago Sky, ki ga vodi Pokey Chatman, še lani Nikina trenerka v Moskvi. Da bi Baričeva potovala v vetrovno mesto, bi se morala zgoditi menjava igralk, v katero bi morala biti vključena Chicago in Minnesota. Trgovanje z igralkami pa je padlo v vodo zaradi poškodbe ene od košarkaric v tej verigi.

Slovenija bo izkoristila tudi možnost naturalizirane igralke. Na tem položaju bo igrala Španka Helena Boada, dekle Jake Lakoviča. Priznala je, da ni pričakovala, da bo povabljena, a da z veseljem pomaga. V kombinaciji za mesto poslovenjene igralke je kandidirala še Marica Gajić, ki je državljanstvo BiH menjala za slovensko, a bo morala za debi v dresu Slovenije počakati do 21. leta. »To je skoraj zagotovo moja zadnja akcija, saj bi rada v prihodnje postala mati,« je razkrila skromna, a zgovorna Katalonka Helena, ki je lani igrala v Domžalah, letos pa postala državna prvakinja s Celjem.

Slovenija bo v kvalifikacijah igrala v skupini A (poleg te je še pet skupin), njeni tekmeci bodo Poljska, Slovaška in Luksemburg. Na Eurobasket 2015 vodita prvi dve mesti v vsaki skupini. Na prvenstvo, ki ga gostita Madžarska in Romunija, so poleg gostiteljic uvrščene še Turčija, Grčija, Srbija, Španija, Češka, Francija in Belorusija. »Imamo lepo priložnost, da se uvrstimo na prvenstvo. A čaka nas težko delo. V skupini imamo dve močni ekipi, Poljsko in Slovaško. Z dobrim delom, predanostjo in motiviranostjo je mogoče marsikaj,« pravi selektor Orešnik, ki obžaluje, da je ostal brez Tine Trebec (poškodba kolena). »Prepričana sem, da nam lahko uspe. Treba bo dobro delati, predvsem pa moramo ustvariti dobro kemijo,« dodaja izkušena Sandra Piršič. Kvalifikacij se veseli tudi Teja Oblak, njen brat Jan navdušuje v vratih Benfice: »Skoraj leto dni se nismo videle s soigralkami, zato je bilo snidenje prijetno. Ekipa je dobra, napočil je čas, da nam uspe!«

 

Deli s prijatelji