PRIJATELJSKA TEKMA

Prvi poraz: Slovenci zgrešili 16 trojk

Objavljeno 05. avgust 2015 00.16 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.03 | Piše: STA, S. U.

Avstralci so bili v Stožicah boljši s 66 : 51.

LJUBLJANA – Slovenska košarkarska reprezentanca je v okviru priprav na septembrsko evropsko prvenstvo v Zagrebu v dveh dneh odigrala dve prijateljski tekmi z Avstralijo. V ponedeljek v Laškem je zmagala z 79 : 70, v Stožicah pa so bili gostje boljši s 66 : 51 (12 : 10, 28 : 27, 45 : 41).

Avstralija, ki se v Sloveniji pripravlja za kvalifikacije za olimpijske igre, je ob Srbiji najmočnejša reprezentanca, s katero se bodo 'junaki' merili v pripravah. V Slovenijo so namreč pripotovali s štirimi igralci iz lige NBA ter še nekaterimi znanimi imeni. Slovenija bo priprave nadaljevala v Rigi, kjer jo konec tedna čakata novi dve prijateljski tekmi s Poljsko in Latvijo. V nadaljevanju sledijo dvoboji z Ukrajino, Finsko, Italijo ter v zaključku še dva s Srbijo.

Prvi rez v reprezentanci

Pred odhodom v Latvijo je selektor Jure Zdovc opravil prvi rez v reprezentanci. V letalo se bo vkrcalo trinajst igralcev - Miha Zupan in Saša Zagorac bosta ostala v Sloveniji na rehabilitaciji poškodb, od soigralcev pa sta se morala posloviti Miha Lapornik in Luka Vončina.

Slovenski igralci in navijači so lahko v Stožicah doživeli nekaj utripa prihajajočega eurobasketa, ki se bo v štirih državah začel 5. septembra. Mednarodna košarkarska zveza je na ogled postavila Semaškov pokal, poimenovan po ruskem članu Fibinega hrama slavnih Nikolaju Semašku, ki ga bo 20. septembra v Lillu prejela najboljša evropska ekipa. Hkrati pa se je v dvorani predstavila maskota eurobasketa, Frankie - ognjena krogla.

Tako kot je Slovenija zasluženo zmagala v dvorani Tri lilije v Laškem, so Avstralci upravičili svoj sloves v Stožicah. Bili so v ospredju večji del tekme do odločilne prednosti pa so prišli šele v zadnjih petih minutah. Od minimalnega vodstva 47:45 so naredili delni izid 11:0 in tri minute pred koncem rešili vprašanje zmagovalca.

Zatajil met za tri točke

Pri Sloveniji je tokrat povsem zatajil met za tri točke. Če so 'junaki' v Laškem zadeli deset trojk oziroma 50-odstotkov metov izza polkroga, so bili v Stožicah katastrofalno nenatančni. Edino trojko iz sedemnajstih poskusov so zadeli v 38. minuti, ko je bila tekma že odločena. Hkrati je imel selektor Jure Zdovc le enega razpoloženega igralca - Alen Omić je bil s 15 točkami in 12 skoki prvi strelec in skakalec tekme.

Deli s prijatelji