GOLF

Prvakinja je Parižanka, Pogačarjeva v ZDA

Objavljeno 30. julij 2012 13.06 | Posodobljeno 30. julij 2012 13.06 | Piše: Mirko Kunšič

Na evropskem amaterskem prvenstvu v golfu za ženske je zmagala Celine Boutier.

Katja Pogačar. Foto: Mirko Kunšič

»Srečna sem in vesela naslova evropske prvakinje. V štirih dnevih sem zanj porabila 268 udarcev na odlično pripravljenem golfskem igrišču Diners Ljubljana pri Smledniku. To pomeni 16 udarcev pod parom tega igrišča,« je dejala 17-letna Celine Boutier iz Pariza. Veselje Francozinj je s tretjim mestom dopolnila njena reprezentančna kolegica Shannon Aubert, ki je za stopničke porabila 274 udarcev ali 10 pod parom igrišča. Avstrijka Marina Stutz je bila z enakim številom udarcev druga.

Po treh dneh se je od 144 igralk iz 25 držav v finale uvrstilo 65 golfistk

Domače igrišče so že pred prvenstvom dodobra spoznale reprezentantke Slovenije. Od petih sta v sobotnem finalu igrali le 18-letna Katja Pogačar iz Hrušice pri Ljubljani, ki se je uvrstila na 24. mesto z 285 udarci ali udarcem čez par igrišča, in 20-letna Nastja Banovec iz Novega mesta, ki odhaja na študij na Škotsko. Zasedla je 35. mesto z dvema udarcema več kot Katja. Urši Orehek je finale ušel za en pat na zadnji, 18. luknji, v končni razvrstitvi je bila 66. Anja Kirn je bila 112., osem mest za njo pa še Tajda Šarkanj.

Kako nepredvidljiv je ta šport, so občutile tekmovalke Nemčije, ki so na evropsko prvenstvo prišle z visokimi cilji. Evropska zveza na prvenstvo sprejme določeno število igralk, ki se uvrščajo na evropsko in svetovno amatersko jakostno lestvico. Med njimi je bilo največ Nemk in po treh dnevih so bile štiri med prvimi desetimi, poleg pa še prav toliko Francozinj. Nemki Karolin Lampert se je roka zatresla na zadnji luknji, zgrešila je par in se poslovila tudi kot tretja potnica nemške reprezentance na svetovno prvenstvo. Med prvimi desetimi je bilo pet Nemk, ki imajo v primerjavi s Slovenijo neprimerno več denarja za reprezentančni golf. Najboljša Slovenka Katja Pogačar, ki je na omenjeni lestvici na 302. mestu, bo po končani gimnaziji zagotovo nadaljevala študij na eni izmed ameriških univerz. Da je resna kandidatka za pot čez lužo, je potrdila tudi ena od oglednic, ki so spremljale tekmovalke na igrišču; francoska trenerka Karine Mathiot, ki je pred leti vodila ekipo na ekipnem evropskem prvenstvu na Bledu, je za Slovenske novice povedala, da kot brucka odhaja v ZDA tudi Parižanka in nova evropska prvakinja Celine Boutier. Golf bo igrala za univerzo Duke, kjer študira in igra golf tudi Tim Gornik, član GK Bled, sredozemski prvak in najvišje uvrščeni Slovenec na amaterskih golfskih lestvicah.

Odlično pripravljeno igrišče

»Nikjer v Evropi ni toliko priložnosti za študij in igranje golfa kot na ameriških univerzah, zato je najkrajša pot na svetovni golfski vrh povezana s študijem in igranjem golfa v ZDA. Vse najboljše igralke golfa iz Evrope so v ZDA,« pravi Francozinja, ki je bila več let poklicna igralka golfa v evropski ligi. Od sreče je upravičeno sijal tudi Marko Štirn, direktor in lastnik igrišča za golf Diners Ljubljana. Ekipa devetih vzdrževalcev, ki jo vodi Vanja Drašler, je vrhunsko pripravila igrišče, saj so ga pohvalile tako rekoč vse tekmovalke.
 

Deli s prijatelji