BALKANSKI DERBI

Proti Zagrebu se bodo 
zagrebli za dve točki

Objavljeno 26. september 2015 17.34 | Posodobljeno 26. september 2015 17.35 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja in Zagreba bodo odigrali balkanski derbi lige prvakov.

Branko Tamše svojih varovancev še nikoli ni vodil na uradni tekmi proti Zagrebu. Foto: Leon Vidic

Včasih se je najboljši rokomet v nekdanji skupni državi igral v Bjelovarju, Banjaluki, Šabcu, danes se v Zagrebu in... Celju. Drugi krog lige prvakov v skupini A bo drevi v mestu pod Starim gradom združil Celje Pivovarno Laško in Zagreb; pivovarji so v prvem krogu v gosteh odpravili rokometno sekcijo turškega velikana Bešiktaša, Zagrebčani pa so doma »ubili« (kill) Kiel. Hrvaškega prvaka sicer vodi slovenski reprezentančni selektor Veselin Vujović, tekmeca se torej zelo dobro poznata. Ali Branko Tamše, trener Celjanov in nesojeni Vujovićev pomočnik v izbrani vrsti, v Zlatorogu kljub temu pričakuje kakšno taktično presenečenje z Vujovićeve strani? »Zagotovo se zelo dobro poznamo, a tekma je tekma. Tako kot se mi maksimalno pripravljamo na njih, se tudi oni na nas. Kakšnih posebnih taktičnih presenečenj ne pričakujem, a nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. V takšnem ritmu naših in njihovih tekem je v nekaj dneh to tudi izjemno težko natrenirati,« je Tamše navrgel pred svojim trenerskim debijem proti rokometnim purgerjem.

Po drugi strani pa celjski kapetan Luka Žvižej dobro pomni obračune z Zagrebom. »Celje je trenutno v stanju, ko v dvoboju z Zagrebom lahko računa na zmago. Pred seboj imamo cilj, priti v osmino finala, lahko smo polni optimizma. Moramo biti, kajti samo tako lahko sledimo svojim ciljem. Trener Zagreba Vujović nas pozna, mi poznamo njih, tudi njega smo prek reprezentančnih akcij malo bolje spoznali. Vemo, kaj lahko pričakujemo. Trdo, pravo moško tekmo, odločale bodo malenkosti, verjamem pa, da bomo mi tisti, ki bomo v Zlatorogu boljši,« je levokrilni igralec prepričan o moči savinjskega kluba.

Pritisk na Celju

Žiga Mlakar je ob Bosporju storpediral turško rokometno mornarico, tudi proti Zagrebu bo moralo čim več njegovih strelov s položaja desnega zunanjega igralca končati v hrvaški mreži. A takšnih nihanj v igri, kot so bila v nekdanjem Otomanskem cesarstvu, si Celjani tokrat ne bodo smeli privoščiti. »Gotovo je, da bomo morali odigrati malce bolj zrelo, v napadu kombinatorno, ne bomo si smeli privoščiti izgubljenih žog. In kot poudarjamo, moramo odigrati dobro in trdno obrambo in potem iz nasprotnih napadov doseči čim več lahkih zadetkov,« je na preprost način opisal taktiko.

Evropska rokometna zveza je zagrebškega kapetana Zlatka Horvata zaradi rdečega kartona proti Kielu kaznovala s tekmo neigranja, proti Celju ga torej ne bo. »Tekme Zagreba in Celja že leta slovijo kot klasični balkanski derbi. Zaradi tega se ni treba čuditi, da tu ne bo nekih velikih neznank. Celje, ker igra v svoji dvorani in pred svojimi čudovitimi navijači, ki mu dajejo dodatno moč, je v rahli prednosti. Naša morebitna zmaga bi bila velik korak na poti do odlične uvrstitve v skupinskem delu lige prvakov. Poraz ne bi bil tragičen in ne bi pomenil veliko, dejstvo je, da je pritisk vseeno na Celjanih,« pravi trener Zagreba Veselin Vujović in kot slovenski selektor doda: »Dejstvo je, da se je včasih težko ograditi od lastnih čustev. Če obstaja človek, ki bo v Zlatorogu v zapletenem položaju, sem to zagotovo jaz.« Desni zunanji igralec Josip Šandrk pa je imel zanimivo pripombo: »Celje je po mnogočem podobno nam. So mlado in bojevito, zelo neugodno moštvo, ki tekmecem žogo nenehno poriva v hrbet in ga v norem hitenju sili v maksimalno porabo. Vseeno menim, da smo bolj kakovostni od njih.«

 

Deli s prijatelji