ROKOMET

Proštu oproščeno za
 svetovno prvenstvo

Objavljeno 03. januar 2013 14.28 | Posodobljeno 03. januar 2013 14.28 | Piše: Marko Uršič

Slovenska rokometna reprezentanca s kupom zdravstvenih težav pred Španijo.

Vid Kavtičnik bo le odpotoval na svetovno prvenstvo. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Še pred dnevi, natančneje 28. decembra, je Boris Denič, selektor slovenske rokometne reprezentance, v Zrečah na pripravah za svetovno prvenstvo povedal: »Kar se tiče zdravja, lahko potrkam, da je v tem trenutku vse v redu. Gotovo pa je, da so prisotne manjše poškodbe. To je kontaktni šport in brez tega preprosto ne gre.« A nikoli ne reci nikoli. Vratarja Celja Pivovarne Laško Matevž Skok in rezerva Urban Lesjak sta zdaj zaradi poškodbe kolena že odpisana za nastop na SP v Španiji, tja ne bo odpotoval niti levoroki David Miklavčič iz Gorenja, staknil je poškodbo tetive. Tako sta nekdanja člana velenjskega kluba Vid Kavtičnik in Primož Prošt, ki sta prvotno odpadla s seznama potnikov za veliko tekmovanje, zdaj med tako imenovanimi Španci. Velik preobrat, bi lahko rekli. Kavtičnik se je v svojem Montpellieru šele vrnil po devetmesečni odsotnosti, tudi on zaradi poškodbe kolena, Prošt pa je moral nečastno zapustiti francosko rokometno prestolnico, saj je priznal, da je nešportno stavil v razvpitem škandalu.


Program na Pirenejskem polotoku

Svetovno rokometno prvenstvo v Španiji bo od 11. do 27. januarja. Deničevi Slovenci bodo imeli v skupinskem delu v Zaragozi takšen program tekem: Savdska Arabija (12. januar), Južna Koreja (14.), Poljska (15.), Belorusija (17.) in Srbija (19.).

A ker je Denič ostal le z enim zdravim vratarjem, Gorazdom Škofom, je še enkrat ponudil roko sodelovanja Proštu. Na priprave izbrane vrste ga je namreč prvotno povabil, da mu reprezentanca, katere član je bil, v težkih časih ne obrne hrbta. Ob tem je zanimivo navreči izjavo igralca Montpelliera Michaëla Guigouja, ki je pred časom dejal, da se je Prošt pred soigralci opravičil za svojo napako, drugi slovenski reprezentant Dragan Gajić in Issam Tej, prav tako v vrtincu afere, pa se, denimo, nista. Guigouju z moralnega vidika poteza slednjih dveh ni bila všeč. Denič bo tako (ne)moralno Prošta le odpeljal na Pirenejski polotok.

Zaskrbljeni Denič

»Najbolj me skrbi, da po vseh teh zdravstvenih težavah nimamo več nobenega manevrskega prostora v primeru nove poškodbe. Rokomet je telesno izjemno zahteven šport, poln kontaktov,« je za uvod navrgel Denič. Slovenijo po zmagi z 29 : 19 nad Alžirijo pred SP konec tedna čaka še turnir na Danskem, formo bo treba brusiti s Črnogorci, Tunizijci in Hamletovimi potomci. »Na Danskem bomo na vsaki tekmi igrali na polno. Med rokometaši bom enakovredno porazdelil igralsko minutažo, saj zaradi že omenjenih težav ne mislim do skrajnih meja obremenjevati varovancev. To bomo storil šele na vrhuncu letošnje reprezentančne sezone, torej v Španiji,« je razgrnil del svojih nakan.

»Imam dober občutek, delam po predvidenem programu, koleno mi ne oteka. Na treningih sledim soigralcem in sem zadovoljen, da je tako. Vesel sem, da sem se znova vrnil v reprezentanco, ki je zelo kakovostna. Pa tudi soigralci so me zelo dobro sprejeli,« je dodal Kavtičnik, Prošt pa je s svoje strani pripomnil: »Na takšen način si zagotovo nisem hotel zagotoviti nastopa v Španiji. Žal mi je Skoka in Lesjaka, a naredil bom vse in po najboljših močeh pomagal reprezentanci.« Težava pri obeh povratnikih je vidna, namreč pomanjkanje tekem.
 

Deli s prijatelji