(NE)ŠPORTNO

Prošt in Gajić sta
 obtoženca v aferi

Objavljeno 04. oktober 2012 10.31 | Posodobljeno 04. oktober 2012 10.33 | Piše: Marko Uršič

Rokometni škandal Montpellier se nadaljuje z vloženimi obtožnicami za trinajsterico.

Kdor je pil, bo tudi plačal. Stavna afera v francoskem rokometu dobiva jasne obrise, trinajst ljudi, od tega sedem rokometašev, je na višjem sodišču v Montpellierju že obtoženih nečednih poslov oziroma prevare. Poleg športnikov sta obtoženi še spremljevalki Karabatićevih in štirje drugi stavci. Rokometaši so Nikola in Luka Karabatić, Tunizijec Issam Tej ter Slovenca Primož Prošt in Dragan Gajić iz Montpellierja ter Mladen Bojinović in Samuel Honrubia, nekdanja člana francoskega prvaka in zdaj igralca Paris Saint-Germaina. Vsi ti ne smejo stopiti v stik s klubom in soigralci ter med seboj, ne smejo vaditi in igrati. Mickaël Robin, Wissem Hmam in Vid Kavtičnik, ki so trenutno na prostosti, niso obtoženi, a še vedno grozi nevarnost, da to postanejo. Fizioterapevt rokometnega kluba Montpellier Yann Montiège je na svobodi, ima vlogo priče. Preiskovalci so obtožene ujeli po pregledu bančnih računov, dotoka sredstev v točnem znesku, kot je bil dobiček na stavah, in zaradi telefonskega prisluškovanja, udeleženci so bili še posebno panični po odkritju afere.

Vsi obtoženi niso sodelovali v razvpiti tekmi in porazu proti bretonskemu ligašu iz predmestja Rennesa, zato je zdaj treba priti do dna temu, ali so kolovodje vplivali na soigralce, da so namenoma igrali slabo in izgubili. Državni tožilec iz Montpellierja Brice Robin ob tem navaja: »Nekateri igralci so stopili s plina ali streljali na gol z ročno zavoro.« Francoska rokometna zveza in njen predsednik Joël Delplanque govorita o ničelni toleranci, kazni bodo hude – poleg tistih, ki jih v vsakem primeru čakajo. Tudi do pet let zapora in 375.000 evrov kazni. Selektor Claude Onesta je bil jasen: »Od dneva, ko sem dojel, da bodo prišle športne stave, sem vedel, da bodo vzporedno prišla tudi sranja.« Igralcem sicer pogodbeno ni dovoljena udeležba v športnih stavah.

Nikola ni kavalir

Telefonska prisluškovanja tudi odkrivajo, da so se rokometaši ob polčasu, ki so ga končali v zaostanku z 12 : 15, odločili staviti, saj so bili prepričani, da bodo izgubili dvoboj, ki ni odločal o ničemer. Nikola Karabatić ni kavalir, saj zdaj krivdo vali na dekle Géraldine Pillet. »Nisem stavil, stavila je moja punca. Zakaj? Ker že dve leti spremlja ekipo Montpellierja, pozna francosko prvenstvo. Vedel sem, da je stavila, saj mi je povedala.« Predsednik rokometašev Montpellierja Rémy Lévy pravi, da bi lahko odpustil vse vpletene rokometaše, tudi če ostanejo le obtožbe, da so stavili na usodno tekmo. V tem primeru bi Nikola Karabatić, če ne bo suspendiran, zlahka našel klub na stari celini, tako vsaj pravijo. Luka Karabatić in Bojinović sta priznala, da sta stavila na prvi polčas razvpite tekme.

Cesson-Rennes je sicer zadnje francosko prvenstvo končal z dvema točkama prednosti pred zadnjim klubom, ki je izpadel, Istresom. Tudi po zaslugi zmage nad Montpellierjem. Istres se je zaradi afere že odzval pri vodstvu francoske lige. Francoski prvak je dva tedna pred porazom v Bretanji izgubil tudi v Nîmesu, na kar opozarja starejši do bratov Karabatić. Vsi obtoženi rokometaši zanikajo lažiranje tekme v Rennesu.

Prošt obžaluje

Slovenskega vratarja Primoža Prošta so iz pripora izpustili po plačilu 8000 evrov varščine. Njegov odvetnik Franck Nicolleau je po obravnavi povedal: »Ni prevare. Moj klient je res stavil, a ni nameščal izida tekme. Svoje dejanje zdaj obžaluje, saj se zaveda, da je bil neumen. Igralci niso vedeli, v kaj se spuščajo in da je njihovo početje nezakonito.« Za še enega obtoženega, Srba Mladena Bojinovića, pravijo, da je odvisnik od stav.

Deli s prijatelji