VELIKI DENARJI

Proračun PSG 14,76 milijona

Objavljeno 24. september 2014 18.25 | Posodobljeno 24. september 2014 18.26 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: PSG rokomet

Konec tedna se začne sezona rokometne lige prvakov s Celjem Pivovarno Laško.

Gorenje je v zadnji sezoni LP merilo moči s pariškimi rokometnimi bogataši. Foto: Igor Zaplatil

Liga prvakov je ležalnik, kjer se lahko klubi ugodno zleknejo in čakajo, da denar pade z neba. Da, v nogometu je to res tako, v rokometu, ki je tipičen protestantski šport srednje in severne Evrope, niso po katoliško razsipni. A da tekmovanje osvojiš, moraš imeti bogat proračun. Finalist zadnje izdaje LP Kiel, ki ga je v sklepni tekmi v atomskem rokometu presenetljivo ugnal Flensburg, bo za naskok na evropsko (in domačo) krono na mizo dal mošnjiček, v katerem je devet in pol milijonov evrskih kovancev. Najbogatejši proračun (v Nemčiji), najboljši izbor rokometašev, najvišji cilji; še posebno ker so na Baltiku v svoje vrste pripeljali še odličnega Hrvata Domagoja Duvnjaka in Španca Joana Cañellasa, oba iz Hamburga, ki so ga pokopale finančne ruševine.

Zebre iz Kiela, trikratni zmagovalci lige prvakov, pa nimajo najbogatejšega proračuna na stari celini; zviti Galci so si iz vseh mogočih virov dobro oskrbeli svoje denarnice. Paris Saint-Germain, zadnjo sezono je igral razvajeno bledo in naslov francoskega prvaka predal Dunkerquu, bo imel na voljo 14,76 milijona evrov. V sezoni 2013/14 je operiral s 13,58 milijona. Južnofrancoski Montpellier, tretji v zadnji sezoni in v katerem igra kar pet Slovencev (Borut Mačkovšek, Dragan Gajić, Vid Kavtičnik, Jure Dolenec in Matej Gaber), ima za novo tekmovalno obdobje 7,41 milijona evrske valute (lani 6,61). Zanimivo, prvak Dunkerque je budžet znižal s 4,6 milijona (lani tretji proračun lige) na 4,53; to je še vedno tretje mesto v deželi galskih petelinov. No, seveda je treba omeniti, da je PSG takšen rokometni frajer predvsem po zaslugi katarskih novcev. V Parizu lahko razmetavajo z denarjem in živijo boemsko življenje z bordojskimi vini in gosjo pašteto, a v rokometni zgodovini je že propadlo nekaj klubov. København, madridski Atletico, Portland San Antonio, Teka Santander, Dinamo Minsk, Cimos Koper...

Makedonski Vardar (desno krilo je tam Matjaž Brumen) se financira z ruskim denarjem, finance pa so v klub denimo privabile Hrvata Blaženka Lackovića, prav tako iz padlega Hamburga, in srbskega Madžara Arpada Šterbika iz Barcelone. Ko smo že omenili Madžarsko, seveda tudi bogati Veszprem (z Gašperjem Margučem) v letošnji ligi prvakov ne bo spal. Kje je tukaj Celje Pivovarna Laško? Bojimo se, da nizko. Sami pravijo, da imajo najcenejše in najmlajše moštvo v zgodovini moderne Slovenije, če pa si v skupini z Veszpremom, Vardarjem, Montpellierjem, Rhein-Neckar Löwnom in Čehovskimi medvedi, potem bo uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja – treba je biti vsaj četrti – znanstvena fantastika.

 

Deli s prijatelji