PRVAK

Primož Kozmus zdaj krpa stare poškodbe

Objavljeno 12. november 2012 15.02 | Posodobljeno 11. november 2012 22.08 | Piše: Marko Uršič

Delati bo treba na tehničnem delu meta kladiva, a tu niso ključni mitingi, temveč trening.

Primož Kozmus čaka, da bo v rokah spet imel priljubljeno orodje (foto: Roman Šipič).

LJUBLJANA – Atletska sezona se je že zdavnaj končala, ljubljanski maraton pa je pokazal, da tudi za teke na dolge proge ni več primernega vremena. S palico se več ne vihtijo v nebo, orodja so pospravljena v lopo, krogla, disk, kopje in tudi kladivo počivajo. A ne pri vseh. Kladivo je v mislih londonskega olimpijskega podprvaka Primoža Kozmusa, ki je bil v petek uradno razglašen za najboljšega slovenskega atleta leta. Nič čudnega, da se je po razglasitvi fotografiral z nadobudnimi atleti, ki v njem vidijo uspešnega idola v kraljici športov. Vrhunec sezone naslednjega leta bo zanj svetovno prvenstvo v Moskvi. Zlato bo na daljnem obzorju ruske širjave, Brežičan pa želi v novem letu kladivo čim večkrat gledati, kako pristaja prek 80 metrov. Ker letos ni bil na ti s tehniko, je prekinil sodelovanje z Marjanom Ogorevcem, v bistvu je sam svoj trener. Primož Četrtič kot pomočnik za telesno pripravo in kot maser, svetovalec za prehrano Severin Lipovšek, fizioterapevt Khalid Nassif in Rok Deržanič pa dopolnjujejo mozaik strokovnega dela. S tehniko dejavnega sproščanja mišic slednjega, preventivo in z odpravljanjem posledic starih poškodb, je upanje, da bi Primoževo kladivo s tem letelo še dlje. Sam namreč pravi, da njegova hrbtenica ni več v takšen stanju, kot je bila nekoč.

Deset do
dvajset mitingov

»Trenutno krpamo stare poškodbe. Ta, nekako bi rekel, trening rehabilitacija, bo trajala kar neko obdobje, potem pa počasi sledi trening. Dolgoletna vadba je pustila posledice, hrbtenica, koleni in podobno, in zdaj delamo na tem, da se to obnavlja. Priprave drugače potekajo, a to je bolj zato, da ne padem ven, je bolj na lahko,« je srebrni z olimpijskega stadiona v britanski prestolnici povedal za uvod. Pa je glede nato, da je letos sila malo tekmoval, tehnika je v Londonu šepala, že začrtal smernice za metanje na mitingih v sezoni 2013? »Ne, to pa še ne. Želim si biti na višji ravni, tako da bom lahko tudi več tekmoval. Predpogoj so priprave, potem pa mitingi. Težko bi rekel, kolikšno bo število nastopov. Od deset do dvajset. Gotovo bo pa treba delati na tehničnem delu, ampak, ne bi rekel, da so tu ključni mitingi, bolj je pomembno, kaj se bo delalo na treningih. Telesno pripravo bo treba zgraditi, to je treba oddelati, odvisno je predvsem od zdravja, do katere ravni bom lahko prišel,« je 33-letnik napovedal brušenje za moskovski naskok na žlahtno kovino v metanju kladiva; s SP ima že zlato iz Berlina (2009), leta 2007 je v Osaki osvojil srebro, tu je še bron iz Teguja (Daegu, 2011).

»Glavni cilj bo svetovno prvenstvo, vse drugo bo pač v podrejenem položaju, to pa še ne pomeni, da si ne želim visoke kontinuitete,« je še poudaril na to temo. Glede konkurence pričakuje isto kot v Londonu? »Približno enako, morda bo priletel kakšen mlajši, ampak to je to,« je pogledal na madžarska, japonska, ruska, poljska, češka, ukrajinska in morda še katera polja za prizemljitev po lučaju kladiva. A kot olimpijski prvak izpred štirih let iz Pekinga bo v prvi vrsti gledal le na sebe, da bo telesno, psihično in kladivaško tehnično na tisti ravni, ki jo pozna iz največjih uspehov.

Primož pa ne misli le na dejavno vlogo v kraljici športov

V svojem hostlu v Brestanici namerava spet gostiti športne počitnice za osnovnošolce, pripravlja tudi tretji Brežiški tek s Primožem Kozmusom, dejavno bo delal tudi na atletski šoli, predvsem za metalne discipline, na Senovem v bližini Brestanice. Ta naj bi v pogon krenila jeseni v prihodnjem letu.

Kozmus pred LaRuejem

V tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije je bil vrstni red najboljših v glasovanju (77 anketnih listov) za atleta leta 2012 naslednji: 1. Primož Kozmus 203, 2. Brent LaRue 95, 3. Rožle Prezelj 55, 4. Mitja Kosovelj 35, 5. Primož Kobe 21.

Deli s prijatelji