EVROPSKO PRVENSTVO

Prijatelj Zdovc 
bo pogrešal Dragića

Objavljeno 30. avgust 2015 10.23 | Posodobljeno 30. avgust 2015 10.24 | Piše: Drago Perko

Osemkratni prvak evrolige Željko Obradović je obiskal Ljubljano, kjer je pozorno spremljal igro Slovenije in Srbije, obema ekipama pa je zaželel uspešne nastope na evropskem prvenstvu.

Željko Obradović želi slovenskim košarkarjem uspeh na evropskem prvenstvu. Foto: Drago Perko

Testiranj in preizkusov je konec, zdaj gre zares. Slovenska košarkarska reprezentanca je sinoči pred polno dvorano Borik v Banjaluki odigrala še zadnjo pripravljalno tekmo s Srbijo. »Vidi se, da oboji že zdaj igrajo tako, kot bi bili na evropskem prvenstvu,« pa je obema ekipama polaskal legendarni srbski trener Željko Obradović, ki je obračun zasedb spremljal že v Ljubljani.

Velika pričakovanja

»Prišel sem si ogledat tekmo in srečat stare prijatelje,« nam je odvrnil Obradović, ko smo ga pobarali, kaj ga je prineslo na naš konec. Med te prijatelje se zagotovo uvršča ljubljanski župan Zoran Janković, ki je osebno snubil Obradovića, da pride za trenerja v Olimpijo. Želimir se mu je toplo zahvalil, letos poleti pa poskušal (ravno prek Jankovića) za trenerja ustoličiti svojega prijatelja Muto Nikolića, a se je Olimpija odločila za Gašperja Potočnika. O tem smo v Slovenskih novicah prvi poročali, Nikolić pa je potrdil, da je bil resen kandidat. Danes je Nikolić član strokovnega štaba Srbije, kjer asistira šefu Aleksandru Đorđeviću.

»Vem, da vsi precej pričakujejo od reprezentance Srbije, prav je tako,« meni Obradović, ki je prepričan, da mora imeti aktualni svetovni podprvak visoke cilje. »Lani je ekipa na svetovnem prvenstvu v Španiji naredila izjemen rezultat, najboljše pa je igrala ravno v izločilnih bojih,« je polaskal svoji reprezentanci. V isti sapi pa je izrazil prepričanje, da v preveliki želji ne bodo pregoreli na prihajajočem evropskem prvenstvu.

Srbi v težki skupini

»Vem, da se igralci in stroka zavedajo, kaj jih čaka. Pred njimi je lepa priložnost za odmeven izid. Tudi pritisk javnosti, ki pričakuje kolajno, za fante ni nekaj novega, zato me ne skrbi za njih,« je jasen 55-letni Obradović, ki sam te sreče nazadnje ni imel. Leta 2005 je bil trener Srbije na domačem prvenstvu, kjer so ostali brez boja za medalje. Reprezentanti so se namreč že prej sprli in sila neslavno, s pranjem umazanega perila v javnosti, klavrno končali prvenstvo.

Obradović ne bi imel nič proti, da Srbiji končno uspe priti na olimpijske igre, kjer kot samostojna država še niso nastopili. Za to bo treba priti v finale evropskega prvenstva. »Srbija ima zelo težko skupino, kjer je outsider morda le Islandija. Preostali tekmeci, Nemčija, Turčija, Španija in Italija, so zahtevni. Na vsaki tekmi bomo morali igrati resno in zavzeto, tako kot vi Slovenci,« opozarja Obradović, ki računa, da bo imela Slovenija zavoljo bližine Zagreba močno podporo navijačev. »Srečno vam in mojemu prijatelju Juretu Zdovcu želim,« je pristavil Žoc, kot ga kličejo prijatelji.

Se pa tudi aktualni trener turškega Fenerbahčeja zaveda, da je Slovenija krepko oslabljena. »Ker ni ključnih igralcev, je to nov problem za Zdovca,« odpre bolečo slovensko rano. Soli na to pa natrosi, ko spomni na Gorana Dragića. »Vsi vemo, kdo je Gogi, kaj lahko naredi in kako spremeni ekipo. Kar poglejte si, kako navdušuje v ligi NBA. Njegova odsotnost se vam bo še kako poznala,« nas je trofejni Obradović (osemkrat je zmagal v evroligi) spomnil na to, kar že sami dobro vemo.

Tekmeca v turški ligi

»Nisva govorila o reprezentanci, ampak bolj o turški ligi in klubskih problemih,« je Zdovc razkril temo pogovora z Obradovićem, za katerega niti ni vedel, da prihaja v Ljubljano. Tudi zato je bilo snidenje še toliko bolj prisrčno. Jure in Željko bosta tudi v novi sezoni konkurenta – prvi ostaja trener Gaziantepa, drugi pa Fenerbahčeja.

 

Deli s prijatelji