PRVAKI

Prihajajo geniji v futsalu

Objavljeno 03. januar 2014 18.10 | Posodobljeno 03. januar 2014 18.12 | Piše: Drago Perko

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu bo odigrala dve tekmi proti Španiji.

V Mariboru in Litiji se bo Slovenija z Alenom Fetičem (v modrem dresu) brusila proti šampionski Španiji. Foto: Drago Perko

Slovenski futsal pridobiva veljavo, temu v prid govori podatek, da od sobote do srede na sončni strani Alp gostujejo aktualni evropski prvaki in svetovni podprvaki Španci. Gostovanje tako eminentnega tekmeca lahko primerjamo s tem, da bi v Sloveniji proti Katančevi vrsti igrali Andres Iniesta in kolegi. »Redko gredo na tuje, tri leta smo se pogovarjali. Vmes smo že gostovali pri njih, takrat so stekli konkretni pogovori, lani poleti pa smo se dokončno domenili,« pojasni Stane Kokalj, referent za futsal na Nogometni zvezi Slovenije. Tekmi sta na sporedu v Mariboru (letos slavijo 40 let futsala v štajerski prestolnici) in v Litiji, v ponedeljek, 6. januarja, ob 19.30 bo obračun (to bo 5. medsebojna tekma ekip) gostila dvorana Tabor, dan zatem pa Litija. Slovenci in Španci so se pomerili že 11-krat, 10 zmag je pripadlo gostom, leta 2004 pa sta se tekmeca razšla z remijem (3 : 3).

Evropski prvaki so v zadnjem letu doživeli nekaj sprememb, tudi zato je selektor Venancio Lopez odločen, da fante uigra in preizkusi tudi na tujem. Doslej to ni bila praksa. Zdaj pač je, hkrati pa je tako gostovanje tudi priznanje za dosedanje slovenske izide. Zadnji tak odmeven je bila zmaga proti Portugalski (2 : 4) pred mesecem, prvi pa lani marca, ko so Slovenci ekspresno zmagali v kvalifikacijah in se še četrtič (skupaj že tretjič zapored) uvrstili na evropsko prvenstvo. Prvo ime gostujoče reprezentance je as Barcelone Sergio Lozano, ki je okreval po poškodbi, ki jo je skupil na tekmi proti El Pozo Murcii. Ta klub prispeva malodane pol reprezentance (šest igralcev), pet jih je iz Barcelone, dva sta iz Inter Movistarja, eden pa brani barve Santiaga. Najboljši španski igralci zaslužijo okoli 15.000 evrov na mesec.

»To bo pravi test za nas pred evropskim prvenstvom, ne bojimo se Špancev, jih pa spoštujemo,« pravi reprezentančni vratar Alen Mordej, ki si tako kot Aleš Vrabel kruh služi v francoskem prvoligašu Toulonu. Vrabel, po rodu je iz Svete Trojice pri Lenartu, se veseli obračuna, saj ga bo spremljalo precej prijateljev in sorodnikov. »Vemo, da so Španci zelo dobra ekipa. So favoriti, a se jim bomo poskušali zoperstaviti po najboljših močeh!«

Selektor Andrej Dobovičnik bo svoje fante zbral v soboto na treningu v Laškem, kjer bo reprezentanca bivala do srede. Gostje, prvo uradno tekmo so odigrali že leta 1982, prihajajo v Slovenijo v petek zvečer, v nedeljo pa bodo dvakrat trenirali v dvorani Tri lilije, bivali pa bodo v Celju. Šestkratni evropski prvaki in dvakratni svetovni prvaki, v tem hipu tudi prva ekipa na Fifini lestvici, so zvezdniki v pravem pomenu besede. Pred gostovanjem so v Slovenijo poslali jasen jedilnik, ki ga je napisal reprezentančni zdravnik. »Dobili so navodila, da jabolka ne smejo biti narezana, pomaranče in mandarine pa naj bodo olupljene. Dobili smo tudi smernice za postavitev pribora na mizah. A kakor koli že, Španija je Španija, veseli smo, ker jih gostimo,« še sklene Kokalj. 

Deli s prijatelji