ROKOMETAŠI

Prihaja pravi čas za junake

Objavljeno 05. december 2014 12.45 | Posodobljeno 05. december 2014 12.45 | Piše: M. U.

Celjski rokometaši morajo jutri ugnati Montpellier, če želijo upati na osmino finala lige prvakov.

Celjani se bodo proti Montpellieru branili z dvojno močjo. Foto: RK Celje

Od Nove vasi vse do Starega gradu; v Celju sta glavni športni temi pogovorov le dve stvari. V rezultatskem pogledu neverjetni nogometaši Celja z rekorderjem Benjaminon Verbičem na čelu in rokometaši, katerih glavni pokrovitelj je pivovarna iz mesta malce nižje ob Savinji. Celje Pivovarno Laško na poti v letošnji ligi prvakov jutri čaka odločilni obračun, če se še hoče igrati z mislijo preboja v osmino finala elitnega tekmovanja. Montpellier šest točk, CPL štiri; takšno je stanje na lestvici, kar pomeni, da morajo Južnofrancozi z močno slovensko aromo v domači trdnjavi Zlatorogu pasti. Po soboti sta na sporedu le še dva kroga, v enem Celjani gostujejo pri Veszpremu, torej bo sobota pravi čas, da se na delu pokažejo junaki.

Branko Tamše je v letošnji sezoni že do zdaj opravil čarovniško trenersko delo, zlatoroško mladost pelje v pravo smer, to pa so na svoji koži občutili tudi levi Rhein-Neckarja. Jutri bo treba na kolena spraviti tudi rojake Dragana Gajića, slednji je rojeni Celjan, Vida Kavtičnika in Mateja Gabra. V Montpellieru kruh služita tudi Jure Dolenec in Borut Mačkovšek; Ločan zdravstveno še ni povsem nared in je njegov nastop vprašljiv, Izolan pa zaradi nepozdravljenega kolena ne igra že vse od prestopa v prestolnico pokrajine Languedoc-Roussillon. »Pred vrati je nova zelo zahtevna tekma. O njeni resnosti in pomembnosti priča dejstvo, da so Francozi v Slovenijo pripotovali že dva dni pred tekmo. Vemo, da je razvoj dogodkov v naših rokah, hkrati pa imamo močno željo, da se iz naše težke skupine prebijemo v izločilne boje, v kar je pred začetkom sezone le malokdo verjel,« je spomnil Branko Tamše. »Veseli me, da smo v položaju, ko sami odločamo o svoji usodi. A težko bo, pomerili se bosta moštvi, ki imata enak cilj, se pravi dve točki,« je jasen celjski strateg.

Češnja na torti

»Smo v najtežjem delu sezone. Po zadnjih napornih tekmah proti Rhein-Neckarju in Vardarju čutimo utrujenost, a proti Montpellieru moramo na to pozabiti. Na igrišču bomo iz sebe iztisnili vse in pokazali svoje znanje,« je Splitčan Ivan Slišković odločen za boj v knežjem mestu. Soigralec Vid Poteko pa ve, da bo tekma gurmanski rokomet: »V novembru smo imeli devet težkih tekem, obračun s Francozi pa bo češnja na torti. V domači dvorani igralno kažemo veliko lepši obraz.«

No, Montpellier pa v Celje prihaja po hudem debaklu v 12. krogu domačega prvenstva, v sredo so namreč v najbolj romantičnem mestu na svetu s Paris Saint-Germainom izgubili kar s šestnajstimi zadetki razlike (20:36). Kavtičnik je zabil pet golov (od tega tri iz najstrožjih kazni), Gajić štiri, Gaber enega, Dolenec pa je v statistiko vpisan z izključitvijo za dve minuti. Svoje nekdanje soigralce je sicer uničil vratar PSG Thierry Omeyer, saj je v 55 minutah zbral kar 21 obramb. Južnofrancozi z 20 točkami še vodijo na lestvici, s katarskim denarjem napolnjeni Parižani pa imajo zdaj dve manj. »Igrali smo kot razsuto moštvo, pod stresom zaradi vložka, ki ga je nudila tekma, in zaradi neuspeha pri izkoristku strelov na Thierryjeva vrata. Manjka nam sposobnost, da bi se lahko vrnili v tekmo, preveč hitro začnemo dvomiti o sebi. Trpimo po telesni plati, saj igramo bolj ali manj z istimi rokometaši, to pa se odraža tudi v samozavesti,« je katastrofo v Parizu opisal trener Montpelliera Patrice Canayer.

Deli s prijatelji