OP AVSTRALIJE

Pričakujte maraton:
igrala bosta Nole in Stan

Objavljeno 29. januar 2015 08.45 | Posodobljeno 28. januar 2015 19.48 | Piše: R. T.
Ključne besede: Novak Đoković

Na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu se obetajo peklenski polfinalni dvoboji.

Novak Đoković.

To bo finale pred finalom, o tem pač ne more biti dvoma. Na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu se bosta v polfinalu jutri udarila prvi igralec sveta, Srb Novak Đoković, in lanski zmagovalec tega turnirja, Švicar Stanislas Wawrinka, sicer četrti nosilec. Đoković in Wawrinka sta se v Melbournu pomerila lani v četrtfinalu, ko je Švicar po hudem boju po petih nizih na poti do zmage ugnal Srba. Ta pa je v osmini finala uvodnega turnirja za veliki slam leta 2013 slavil prav tako po petih nizih. Sedemindvajsetletni Nole in 29-letni Stan sta se doslej pomerila devetnajstkrat, Srb pa vodi s 16:3 v zmagah.

V četrtfinalu je Đoković suvereno odpravil Kanadčana Miloša Raonića s 7:6 (5), 6:4 in 6:2. »Danes sem po mojem mnenju igral najbolje na letošnjem turnirju. Iz dvoboja v dvoboj stopnjujem svojo igro. V pravih trenutkih sem dobro udarjal z osnovne linije in tudi dobro serviral. Stan je branilec naslova, zadnja tri leta sva vedno igrala pet nizov. Velikokrat sva igrala drug z drugim in kakšne skrivnosti ni. Vem, kako moram igrati za zmago,« je dejal Đoković, ki se je petindvajsetič uvrstil v polfinale grand slamov. Wawrinka je za preboj v polfinale opravil z Japoncem Keiom Nišikorijem s 6:3, 6:4 in 7:6 (6). V drugem polfinalu, že danes, se bosta pomerila Čeh Tomaš Berdych, sedmi nosilec, in Britanec Andy Murray, šestopostavljeni igralec.

Zagotovo ameriško-ruski finale

V ženskem delu turnirja je prva nosilka Serena Williams iz ZDA v četrtfinalu premagala Slovakinjo Dominiko Cibulkovo s 6:2 in 6:2, v ameriškem obračunu pa je 19-letna Madison Keys presenetila Venus Williams in zmagala s 6:3, 4:6 in 6:4. »To je neverjetno! Tudi v naslednjem dvoboju nameravam uživati,« je sijala od sreče ameriška najstnica Keysova, ki se je prvič uvrstila v polfinale turnirja za grand slam, v karieri pa je doslej osvojila en turnir WTA. Je mar sposobna prirediti senzacijo? Težko je pričakovati, da bo varovanka trikratne zmagovalke največjih turnirjev Lindsey Davenport zares uživala, saj se bo zdaj pomerila s številko 1, 33-letno Sereno Williams, čeprav je ta zbolela. »V zadnjih dneh sem zbolela, vse slabše je, toda upam, da se bo stanje le izboljšalo. Staknila sem virus, ki je napadel še mnoge druge igralce,« je dejala sodobna teniška Amazonka. Vselej, ko je v Melbournu dobila polfinale, je potem tudi osvojila OP Avstralije, in to se je zgodilo že petkrat.

Drugi ženski polfinale bo ruski, nasproti si bosta stali Ekaterina Makarova in Marija Šarapova, ki sta si napredovanje priigrali že dan prej. Med njima ni nobenih skrivnosti, a je druga nosilka, 27-letna Šarapova, kljub vlogi velike favoritinje in prepričljivim igram na tem turnirju previdna: »To zna biti varljivo, saj bo ona igrala sproščeno, vesela že, da je prišla do polfinala. To je nevarno. Doslej na turnirju še nisem igrala proti levičarki. Kolikor sem videla, servira izjemno dobro. Na to in na še nekaj drugih stvari moram biti pozorna.« Leto dni mlajša Makarova, sicer desetopostavljena igralka »tam spodaj«, še nikoli ni premagala precej slovitejše rojakinje, zato še posebno spoštuje njeno nepopustljivost do zadnjega diha.
 

Deli s prijatelji