Predstavitvena informacija
Zveza za baseball in softball Slovenije ima od konca preteklega meseca novo vodstvo. Zahtevne naloge vidno izboljšati stanje tega športa pri nas se je lotil novi predsednik zveze Američan Bill Henderson.

Pričakujejo korak na bolje, slabše pa res ne more biti

Objavljeno 23. november 2016 14.15 | Piše: Marko Uršič

Zveza za baseball in softball Slovenije ima od konca preteklega meseca novo vodstvo. Zahtevne naloge vidno izboljšati stanje tega športa pri nas se je lotil novi predsednik zveze Američan Bill Henderson.

Novi predsednik slovenske bejzbolske zveze Bill Henderson je direktor podjetja Conductive Corporation. Foto: Osebni arhiv

»Stanje v bejzbolu je trenutno zelo slabo. Težava je v premajhnem dotoku mladih igralcev, s čimer bi zapolnili kategorije kadetov, mladincev in pozneje članov. Druga slaba stvar je, da nimamo sodniške organizacije, sodniki so tako ali tako igrali v drugih klubih. Nismo imeli nobenega pravega sodnika. Zveza za baseball in softball Slovenije je do zdaj storila mnogo premalo,« začne Rok Petročnik, član slovenske reprezentance v bejzbolu, igra na prvi bazi in na položaju desnega zunanjega igralca. »Nekdanji predsednik Boris Vehovec je zvezo ohranil vsaj pri tem, da ni razpadla. Letos je bila pri članski reprezentanci organizacija tako slaba, da smo morali za evropsko prvenstvo skupine C v Ljubljani pri pripravi igrišča pomagati reprezentanti. Od novega predsednika zveze Billa Hendersona pričakujem korak na bolje, slabše res ne more biti. Sem član nadzornega odbora zveze, nekaj vem o korakih, ki jih bo novi predsednik storil. Najprej bomo ustanovili sodniško organizacijo, sodniki, ki bodo prestali programe, bodo lahko delili pravico tudi v Evropi. Trenerji bodo dobili potrdila, prišli bodo tudi tuji, da nas bodo učili trenerskega poklica. Pripravlja se program za nabor mladih igralcev po šolah. Na primer klub iz Ljubljane bo na svojem območju novačil na tamkajšnjih osnovnih šolah. Zveza nam bo pomagala s poklicnim trenerjem, direktorjem reprezentanc Vincentom Colasuonnom, prišli bodo drugi tuji strokovnjaki. Sledi nova vzpostavitev zveze kot celote, prej je imel pregled nad delovanjem zveze le en človek,« je nadaljeval Petročnik. No, za pravšnje delovanje so potrebne tudi finance. »To je glavno, do zdaj je bilo zaradi neorganiziranosti težko pridobivati pokrovitelje, niti pri mladih nismo mogli česar koli pokazati. Letos nam, ker je bejzbol znova olimpijski šport, zelo pomaga tudi včlanitev v Olimpijski komite Slovenije, to nam odpira možnosti za vse drugo. Bill Henderson se zelo spozna na sodelovanje s sponzorji,« je sklenil Petročnik.

Olimpijski status 

Da se bodo slovenskemu bejzbolu zjasnila vremena, bo kot vrhovni mož največ besede in akcije imel novi predsednik Zveze za baseball in softball Slovenije Američan Bill Henderson, ustoličen na izredni skupščini zveze konec oktobra. »Kratkoročni načrt predvideva pridobivanje mladih, začenši z enajst-, dvanajstletniki, v bejzbol. V zdajšnji sestavi z le dvesto igralci, pa še ti so v kategoriji praktikantov joge, se temu športu ne piše nič dobrega, saj nihče ne more popolniti igralskega področja. Finančni načrt je zelo celovit, sredstva na primer zdaj dobivamo od Major League Baseball, evropske zveze, zaradi olimpijskega statusa je bejzbol v Sloveniji iz tretje kategorije športnih panog napredoval v prvo. To odpira več možnosti za financiranje tudi od slovenskih športnih institucij. Po podpisu pridružitve olimpijskemu komiteju se bom sestal z generalnim sekretarjem OKS Edvardom Kolarjem, 13. decembra tudi z vsemi drugimi. Glede večje medijske prepoznavnosti bomo storili to, da bomo tekme prenašali prek spleta, imamo tudi strategijo družbenih spletnih strani in youtuba. Vse gre z roko v roki s tržno strategijo. Za večjo vpletenost ameriških podjetij pa je potrebna ponovna vzpostavitev slovenske zveze, investicija mora namreč imeti tržno podlago, torej obstajati mora neki produkt. Tega je treba zgraditi,« meni Američan iz New Jerseyja. Henderson ima veliko izkušenj iz ameriške poklicne lige. Sodeloval je denimo z organizacijo, ki proučuje biomehaniko bejzbolskih metalcev, delal je z večino vrhunskih pitcherjev v Major League Baseball. Bil je trener metalcev češke reprezentance, sicer pa je direktor Conductive Corporation, družbe za energetske tehnologije iz Ljubljane.

Primanjkuje opreme 

Direktor slovenskih bejzbolskih reprezentanc Vincent Colasuonno je dodal svojo plat zgodbe. »V reprezentančnem pomenu se moramo še veliko naučiti, veliko je prostora za izboljšanje. Treba je razviti več igralcev, dvigniti izobrazbo slovenskih trenerjev in tudi članov zveze o bejzbolskem športu. Pritegniti moramo več nadarjenih športnikov, kot je to v kakšnih drugih športih. Ameriške bejzboliste slovenskega rodu, ki bi jih vključili v izbrano vrsto, je zelo težko najti. Našel sem šest fantov srednješolskih in študentskih let, a jih je težko prepričati, naj pridejo v deželo, ki je ne poznajo. Z leti, ko bomo v večji meri pridobili ugled kot bejzbolska dežela, bi lahko privabili kakšne fante s kolidžev, ki bi morebiti tudi v prihodnosti ostali z nami. Res je, da je kadetska reprezentanca do petnajstega leta članica skupine A evropskega prvenstva, iz njega bo prišla večina bodočih članskih reprezentantov,« pravi Vince. Šestnajstletni lovilec David Lajevec je denimo zdaj v akademiji Major League Baseball v nemškem Paderbornu. »V Sloveniji nam primanjkuje infrastrukture, da bi mladi igralci lahko kakovostno vadili, pomanjkanje vključuje tudi opremo, zato fantje na tujih akademijah lahko napredujejo, « je poudaril Newyorčan. Colasuonno je konec julija poskrbel za predstavitev nadarjenih igralcev na Ježici. Oglednik kluba iz poklicne MLB Cincinnati Reds je tam ocenjeval dvajset igralcev, Davida je povabil k vpisu na akademijo, pristojni iz Paderborna pa so mu na njej zagotovili mesto. Na akademiji v Italiji je denimo Bor Starc. Še nekaj mladih igralcev se je preizkusilo na italijanski bejzbolski akademiji pa tudi na tisti v Regensburgu v Nemčiji.

Deli s prijatelji