KOŠARKAR

Pri Sagadinu jih je slišal

Objavljeno 22. oktober 2014 20.19 | Posodobljeno 22. oktober 2014 20.28 | Piše: Drago Perko

Blaž Mahkovic je najprijetnejše presenečenje razigrane Union Olimpije.

Blaž Mahkovic je neustrašen v boju z eminentnimi tekmeci. Foto: Aleš Černivec/Delo

Kar je iz Kranja, že ne more biti slabo. Nekako tako danes razmišljajo v Union Olimpiji, kjer sta svoj čas pečat pustila košarkarska asa Marko Milić in Gregor Fučka, iz Kranja pa je bil tudi zadnji kapetan zmajev Dragiša Drobnjak. Danes čast mesta ob Savi brani Blaž Mahkovic, ki je takisto kot Milić in Fučka s Planine, najbolj košarkarskega konca Kranja. Tri mesece je član zmajev, igral je na šestih uradnih tekmah, pa je že tak junak, da o njem govori skorajda ves svet. Postal je pravi zvezdnik na spletnem portalu youtube. Elitni španski športni dnevnik Marca je njegov nenavadni koš na nedeljski tekmi proti Partizanu označil celo za koš stoletja.

Ponovil še na treningu

»Vedel sem, da met Gregorja Hrovata ne bo prišel do koša. Zato sem se pognal za žogo in vrgel povsem po občutku,« je Mahkovic opisal, kako mu je uspel čudežni met izza table naravnost v obroč. S potezo se ne hvali, prizna pa, da si je met nekajkrat ogledal. Včeraj je na treningu akcijo ponovil in bil vnovič uspešen. Še vedno pa je skromen in marljiv, takšen, kakršen je prišel v Union Olimpijo. Lani je bil član Heliosa, vmes so ga vabili v 3. francosko ligo. Ko se je oglasila Olimpija, dileme ni bilo več. Pod vodstvom trenerja Aleša Pipana se je povsem razživel, a ne pozabi, kaj mora početi. Tudi pri Pipanu se vse začne pri obrambi. »Moja naloga je, da poskušam v obrambi ukrasti čim več žog in potem doseči lahke koše,« Mahko razkriva svoj delokrog, ki ga občasno razširi s trojkami. Razvija se v kompletnega igralca. V Kranju, kjer je začel svojo športno pot, in v Škofji Loki, kjer se je kalil med člani, je bil bolj igralec za napad. Pred dvema letoma ga je v roke dobil Zmago Sagadin in ga naučil obrambe. Danes je Sagadinu za to hvaležen, čeprav jih je v dveh letih pod njegovo taktirko večkrat slišal. Vesel je, ker zeleno-belim pomaga Mirza Begić. »Ne samo da Mirza deli banane, deli nam nasvete in pripomore z zanesljivostjo pod obročema,« Blaž hvali sodelavca v zmajevem gnezdu. »Ko se zmaguje, je vedno dobro razpoloženje,« pravi Blaž ob pogledu na lestvico. Po obračunih s Cedevito, Cibono, Partizanom in Crveno zvezdo imajo zmaji tri zmage in en poraz. »Če bi nam to kdo predlagal pred sezono, bi vzeli z obema rokama. Bistveno je, da zdaj zmagujemo tudi na tekmah, ki jih je treba,« je Mahkovicu jasno, da jih bodo zdaj tekmeci resneje jemali.

Ob košarki končal študij

Danes, na sporedu je 2. krog evropskega pokala, bi bila dvorana Stožice morda celo polna, a zaradi pobalinske neumnosti Zorana Predina (v minuli sezoni je udaril portugalskega sodnika) bodo moskovski Himki ob 18. uri gostili pred praznimi tribunami. »Škoda, a tako pač je,« poskuša Mahkovic pozabiti na oteževalno okoliščino. »Pomoč s tribun bi nam zelo prav prišla,« pristavi ob misli na ekipo trenerja Rimasa Kurtinaitisa, ki ima na voljo Tyresa Jammala Ricea, Marka Popovića, Petterija Koponena, Joffreyja Lauvergna in druge ase. »Na vsaki tekmi nas zanima zmaga, tudi tokrat. A vemo, da bo težko,« se zaveda Mahkovic. V nadaljevanju pove, da mu je pri prihodu v dobro formo pomagala B-reprezentanca, s katero je bil letos poleti na turneji po Kitajski. Da je košarkar, pa je kriv njegov starejši brat Gašper. »Igral je košarko, hodil sem na njegove tekme, v tretjem razredu pa sem še sam prijel za žogo,« se spominja začetkov pod gorenjskimi koši. Štiriindvajsetletni Kranjčan je uspešno končal tudi šolanje, pohvali se lahko z nazivom univerzitetni diplomirani ekonomist. »V Škofji Loki nismo trenirali dvakrat na dan, pa sem poskušal izkoristiti nekaj več časa za študij,« razkrije, kako mu je uspelo združiti študij in vrhunski šport. 

Deli s prijatelji