LIGA EBEL

Pri Olimpiji živi upanje

Objavljeno 12. september 2014 17.50 | Posodobljeno 11. september 2014 20.45 | Piše: Rok Tamše

Drevi bodo novo sezono v ligi EBEL začeli hokejisti Telemach Olimpije.

Andy Chiodo velja za največjo okrepitev Telemach Olimpije. Foto: Blaž Samec

Priprave so končane, zdaj gre zares. Hokejisti Telemach Olimpije so 46 dni trdo trenirali pod vodstvom novega trenerja, Nemca Fabiana Dahlema, drevi pa jih v Celovcu proti KAC čaka prva tekma v novi sezoni razširjenega avstrijskega prvenstva, torej v ligi EBEL. V tem tekmovanju bodo spet edino slovensko moštvo, pričakovanja pa niso preveč obetavna, saj je ekipo mlada in jo sestavljajo pretežno domači igralci, zraven je le nekaj izkušenih, vključno s petimi tujci iz Severne Amerike. Zmaji so odigrali devet pripravljalnih tekem, sedem so jih dobili, posebno pa sta jih razveselili zadnji zmagi proti udeležencema lige EBEL, avstrijskemu Gradcu in madžarski Sapi. Toda zaradi tega si nihče ne dela utvar, da bi lahko posegli po visokih položajih v ligi EBEL. »Na teh dveh tekmah se je pokazalo, da lahko igramo s temi moštvi. Če se bodo fantje zavzeto borili, veliko drsali in igrali disciplinirano, se bomo lahko tudi veselili. Imam garaško moštvo s karakternimi igralci. Vsak dan bomo storili korak naprej,« je previdno napovedal trener Dahlem, ki ga je tako kot druge tik pred začetkom sezone presenetila odločitev 23-letnega Erika Panceta, da prekine igralsko kariero. »Vrata moje pisarne so odprta za vse igralce. Erika ni bilo na spregled,« je pojasnil nemški strateg in tudi oznanil, da z njim še naprej ostaja pomočnik Bojan Zajc, ki je vodil moštvo na začetku lanske sezone.

Naprej z dolgovi

Razmere v Telemach Olimpiji so daleč od idealnih, čeprav se novi predsednik Marko Popovič s svojo ekipo prostovoljcev trudi, da bi klub zadihal na vseh področjih. Toda pri tem mu delo otežujejo silni dolgovi iz preteklosti in slab ugled kluba v očeh potencialnih pokroviteljev. »Smo v siloviti tekmi s časom. V kratkem obdobju smo morali zagotoviti vsaj osnovne stvari za delovanje moštva, da lahko nastopa v ligi EBEL. Zaostale plače iz lanske sezone še nismo v celoti poplačali, prvo tekočo plačo pa bi danes morali prejeti vsi v moštvu,« je pojasnjeval Popovič, ki je lahko srečen, da ima v klubu potrpežljivega kapetana Aleša Mušiča in druge igralce, ki verjamejo v boljši jutri. Vseeno je bilo včeraj na druženju s sedmo silo v ljubljanski Hiši športa kar prijetno ozračje, pa čeprav samo zaradi velikega pričakovanja nove tekmovalne sezone in želje po športnem dokazovanju. Dobrega moštvenega duha ni bilo moč spregledati, v prihodnje pa bodo to narekovali rezultati na ledeni ploskvi in razmere v klubu (beri plačilo).

Chiodo adut št. 1

Slovensko obarvano moštvo so dopolnili vratar Andy Chiodo, branilca Marvin Degon in Kyle Medvec ter napadalca Matt White in Hunter Bishop. Največja okrepitev je 31-letni čuvaj mreže Chiodo, ki je pred leti že osvojil ligo EBEL prav s celovškim moštvom KAC. »V Celovcu sem bil tri leta, tam sem si nabral lepih spominov in dobil mnoge prijatelje. Toda to je v tem trenutku drugotnega pomena, zdaj sem osredotočen na svoje predstave pri Olimpiji in na naše moštvo. Vsak od nas mora že na startu odigrati kar najbolje. V Celovec gremo po dober izid,« je odločno napovedal Kanadčan pred današnjim gostovanjem onstran Karavank. Po uvodni tekmi bodo Ljubljančani v nedeljo gostovali v Dornbirnu, prvo tekmo v Tivoliju pa bodo odigrali v petek, 19. septembra, proti češkemu moštvu Orli Znojmo.

 

Deli s prijatelji