ODBOJKA

Presenečenje ali razpad sistema?

Objavljeno 27. september 2015 10.10 | Posodobljeno 27. september 2015 10.10 | Piše: Marko Uršič

Slovenske odbojkarice nastopajo na Nizozemskem na svojem prvem evropskem prvenstvu. Selektor Bruno Najdič se zaveda stvarnosti, a upa na preblisk svojih varovank.

Slovenske odbojkarice, v belih dresih v bloku, se na EP premierno spopadajo z velikimi. Foto OZS

Slovenske odbojkarice so včeraj v nizozemskem Apeldoornu začele boje na svojem prvem evropskem prvenstvu v zgodovini. V skupini A je z Nizozemkami, Italijankami in Poljakinjami zelo močna konkurenca, selektor Bruno Najdič omenja, da vse te igralke spadajo v širši kakovostni vrh stare celine in so kandidatke za odličja. Hendikep slovenske izbrane vrste bo poleg kakovosti še pomanjkanje izkušenj in tudi v višini se Slovenke težko primerjajo s tekmicami. A naše so kljub temu presenetile in so se v dodatnih kvalifikacijah po skupni zmagi nad Francijo uvrstile na prvenstvo stare celine.

»V večji meri smo na pripravah opravili vse, kar smo si zadali. Dekleta so bila zavzeta, dobro so delala, na treningih smo lahko videvali boj za vsako žogo. A vse ni bilo stoodstotno. En minus je odpoved pripravljalnih tekem proti Madžarski. Vseeno pa ne morem biti nezadovoljen, ekipa je iz tekme v tekmo rasla, na zadnjih dveh je bila videti zelo solidno. S Hrvaško smo igrali 2:2, proti Azerbajdžanu pa smo odigrali najboljšo tekmo, odkar sem selektor. Ti dve sta nam vlili optimizma, verjamem in upam, da se bo naša rast nadaljevala tudi na Nizozemskem,« meni slovenski selektor Bruno Najdič.

Brez bele zastave

»O tekmicah na evropskem prvenstvu nima smisla izgubljati besed, realno gledano so reprezentance precej boljše od naše. A proti nobeni ne bomo izobesili bele zastave. Če bo priložnost za presenečenje, jo bomo poskušali izrabiti,« je nadaljeval Najdič. »Za to sta pomembni dve stvari. Prva je začetni udarec, pri katerem bomo maksimalno tvegali. Proti reprezentancam, ki gojijo hitro igro in ne podarjajo točk, moramo tvegati v vseh prvinah, najbolj pa pri servisu. Druga pomembna zadeva je sprejem, ki bi nam omogočil želeno hitro igro. Tema prvinama smo na treningih posvečali največ časa. Verjeti moramo vase in v to, da lahko presenetimo favoritinje. Če bodo te igrale, kot najbolje znajo, pa smo dejansko brez možnosti,« se selektor zaveda stvarnosti.

»Najpomembnejše mi je, da dekleta pokažejo igro, kot jo znajo. Za kaj bo to zadostovalo, pa bomo videli. Treba se je tudi zavedati, da na tako velikem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo, še niso igrala. Lahko bomo priča tudi popolnemu razpadu sistema,« se selektor slovenskih odbojkaric boji morebitnega najhujšega.

Poraz na premieri

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je izgubila svojo uvodno tekmo evropskega prvenstva. V nizozemskem Apeldoornu so bile v tekmi predtekmovalne skupine A od nje boljše gostiteljice turnirja, Nizozemke, zmagale so s 3:0 (12, 14, 22). Nizozemske odbojkarice, trikratne dobitnice kolajn z evropskih prvenstev in ene od favoritinj tokratnega turnirja, v uvodni tekmi prvenstva niso dovolile senzacije. Slovenske »palčice« so jim bile enakovredne le na začetku in v tretjem nizu, še to bolj po zaslugi napak domače ekipe kot posebno dobre igre. Visoki nizozemski blok preprosto ni dovoljeval uspešnih napadov, predvsem to velja za prva dva niza, brez napada pa enakovrednega boja ni moglo biti. Nizozemke so se izkazale kot precej boljše tekmice, to se je konec koncev vedelo že pred začetkom tekme. Na žalost Slovenk so imele domače igralke pred 5500 gledalci le nekaj slabih minut, slabega dne, ki so si ga želeli v slovenskem taboru, pa ne. Izbranke Bruna Najdiča se bodo danes pomerile z Italijo, v ponedeljek pa še s Poljsko.

 

Deli s prijatelji