EUROBASKET

Prepelič: Postavili meje, ki so in niso dosegljive

Objavljeno 03. avgust 2013 09.07 | Posodobljeno 02. avgust 2013 23.17 | Piše: Marko Uršič

V žilah slovenske košarkarske reprezentance pred EP teče tudi mlada in sveža kri.

Klemen Prepelič in maskota Lipko nestrpno čakata na Eurobasket. Foto: Dejan Javornik

V slovenski košarkarski reprezentanci, ki se pripravlja na domači Eurobasket, je nekaj zelo prekaljenih mož, a tudi sveža kri. Mladostni polet na treningih daje 20-letni Klemen Prepelič, ki se je prek domžalskega Heliosa in Union Olimpije tako uveljavil, da si je odprl pot v Turčijo. Ne bo sicer potoval s polnočnim ekspresom, a o poti na Orient pozneje. Tako kot vsi izbranci selektorja Božidarja Maljkovića se v teh dneh poti in na pripravljalnih tekmah pili formo za uvodni del evropskega prvenstva v Celju. Pred vsakim velikim tekmovanjem so dolge priprave pač obveznost, ki jih mora opraviti športnik, nekateri jih sovražijo. Kako je s tem pri slovenskih košarkarjih? »Ne gre za neko sovraštvo, igralci si želimo druženja, vsi fantje so zelo dobri ljudje. Preprosto vsak si želi teh priprav, vsekakor pa nabiranje kondicije ni pri srcu nobenemu od nas, vsi si želimo in imamo najraje igro. Selektor nam to omogoča v dobršni meri,« je začel 191 cm visoki mladenič, ki igra na položaju branilca. Čutite medijski pritisk, tekmovanje na domačih tleh, javnost veliko pričakuje? »Normalno, da javnost veliko pričakuje. Ekipa je v preteklih letih postavila neke limite, ki pač, bom rekel, so in niso dosegljivi. Na prvenstvu izrazitega favorita ne bo, vsak lahko premaga vsakega, tekme se bodo odločale v končnicah, vprašanje bo ena žoga. Na takšni ravni je treba na minimum zmanjšati število izgubljenih žog, igrati agresivno obrambo, odpirati čim več nasprotnih napadov in dosegati lahke koše.« Kakšno vlogo pričakuje v reprezentančnem ustroju? »Trener je za prijateljske tekme dejal, da bo dal možnost za igro vsakomur. Glede evropskega prvenstva pa se še ne ve, nihče ne ve, kaj pričakovati, ker ekipa še ni sestavljena. Ko bo, bo selektor verjetno hitro razdelil vloge in igralcem dal vedeti, kaj želi od njih,« je nadaljeval rojeni Mariborčan.

Olimpija finančno vedno bolje stoji

Kako je zadovoljen z osebnega stališča, iz Union Olimpije je namreč prestopil v turški Banvit? »Če ne bi bil zadovoljen, ne bi prestopil. Vendar ni povezano s položajem v Olimpiji, finančno vedno bolje stoji. Zelo sem vesel in jim hvaležen, da so mi v lanski sezoni zaupali dosti pomembno vlogo. Morda sem pričakoval malce več, ampak preprosto na tej ravni ni tistih, ki izstopajo, in Olimpiji želim vse dobro. Vedno bom njihov navijač in upam, da bom še kdaj oblekel Olimpijin dres,« je spregovoril o zeleno-beli temi.

Kaj pa pričakuje v Turčiji, ne gre za največje ime tamkajšnje košarke? »Resda, da ne gre za velikana turške košarke. A to je klub, ki je v pretekli sezoni igral v finalu turškega prvenstva, igral bo kvalifikacije za evroligo, premagal je Anadolu Efes in Fenerbahče in preprosto je finančno zelo stabilen. Ima zelo dobro ekipo, že leta in leta si prizadeva za nastop v evroligi. Srčno upam, da jim bom lahko pomagal do tega, da jim uspe. Glede minut igre še ne vem, nihče od igralcev je ne bo imel zagotovljene kot v nobenem klubu. Vsak si mora minutažo izboriti in zato sem tu, da pokažem neki maksimum, in upam, da mi bo to uspelo,« je sklenil pred avanturo, ki ga čaka v klubu iz Bandirme.

Deli s prijatelji