PRIJATELJSKA TEKMA

Premešani in utrujeni risi še preveč komplicirajo

Objavljeno 16. april 2015 12.54 | Posodobljeno 16. april 2015 12.54 | Piše: Rok Tamše

Slovenski hokejisti v Podmežakli dobili še četrto pripravljalno tekmo za SP.

Rok Tičar se je proti hokejski deželi vzhajajočega sonca izkazal z dvema zadetkoma. Foto: Igor Zaplatil

Slovenski hokejski reprezentanti so na Gorenjskem sklenili prvi, desetdnevni del priprav za svetovno prvenstvo elitne skupine, ki se bo 1. maja začelo na Češkem. Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja so se v dvorani Podmežakla na Jesenicah še drugič pomerili z izbrano vrsto Japonske in zmagali s 4:1 (2:0, 0:1, 2:0) Tokrat se je prvič predstavil udarni napad Slovenije, saj se je izbrani vrsti priključil še Robert Sabolič, ki predstavlja trojko z Žigo Jegličem in Rokom Tičarjem. »Smo v obdobju, ko še menjamo napadalne trojke. Malce preveč smo se zapletali v dvoboje ena na ena. To je posledica utrujenosti. V tem primeru je najbolje poenostaviti igro, mi pa na trenutke tega nismo. Spustili smo se na njihovo raven, kar ni bilo najbolje. To je pač proces treninga, v katerem smo. V glavnem je vse v redu, moramo še tudi delati na igri z igralcem več, česar doslej še nismo,« je pojasnil selektor Kopitar.

Slovenci so v prvi tretjini demonstrirali premoč proti kakovostno omejeni vrsti z Daljnega vzhoda, ki jo že ta konec tedna čaka nastop na SP skupine B na Poljskem. Slovenci ob prvem power-playu niso izkoristili igralca več na ledu, vendar so imeli ves čas pobudo in ogrožali vrata Japonske. Jan Muršak, ki se je po izpadu moskovskega CSKA v polfinalu lige KHL ta teden pridružil soigralcem, je zabil uvodni gol v 7. minuti. Ob koncu tretjine, ko so imeli gostitelji celo dva igralca več na ledu, je branilec Aleš Kranjc zadel le vratnico. Kmalu zatem, ko so imeli Slovenci še igralca več in se je prvi del tekme iztekal, je branilec Sabahudin Kovačevič silovito sprožil, Žiga Pance pa je plošček preusmeril v mrežo – 2:0.

Druga tretjina je pripadla Japoncem, ki so ob izključitvi Jana Urbasa izkoristili igralca več na ledu. Po odbitem ploščku Roberta Kristana je v 25. minuti zadetek za samuraje dosegel Ryo Tanaka – 2:1. Po vrnitvi v igro je bil Urbas sam pred vrati gostov, a je Masahito Haruna obranil njegov strel. Pozneje so risi imeli dvakrat moža več na ledu, a tega niso unovčili z zadetkom. Sredi druge tretjine sta oba selektorja zamenjala vratarja; Kristana je zamenjal Gašper Krošelj. Tudi zadnji del tekme so risi začeli zadržano, spet niso izkoristili power-playa. Potem se je prebudil udarni napad, ko je Rok Tičar v 49. minuti povišal na 3:1, je Slovenija spet krenila odločneje. Plod tega je bil še drugi Tičarjev gol v 57. minuti za končni izid 4:1. »Začetek ni bil po naših željah, s ploščkom smo hoteli priti v vrata Japonske. V nadaljevanju smo nadzirali potek igre, prihajali v priložnosti za zadetek. Lahko bi dosegli še kakšen gol več, a sta njihova vratarja dobro opravila svoje delo. V prihodnje bomo poenostavili tudi našo igro z igralcem več,« je dejal Rok Tičar.

Selitev v Ljubljano

Reprezentanci se bodo v prihodnjih dneh priključili še prvi zvezdnik Anže Kopitar, vratar Luka Gračnar in branilec Andrej Tavželj. Slovenija bo odslej vadila v Ljubljani, v nedeljo ob 18. uri se bo v Tivoliju na peti pripravljalni tekmi pomerila z Avstrijo. Zadnjo, šesto, bo odigrala 29. aprila v Berlinu proti Nemčiji. 

Deli s prijatelji