TENIŠKO PRVENSTVO

Preklinjajoč ugnala gripo in Lucie

Objavljeno 08. junij 2015 13.33 | Posodobljeno 08. junij 2015 13.33 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Serena Williams

Serena Williams je po zmagi nad Čehinjo Šafařovo še tretjič osvojila odprto teniško prvenstvo Francije v Parizu.

No, Serena Williams je preveč žilava in vztrajna, da bi se kar tako predala. Ameriška teniška zvezdnica je po sobotni zmagi v finalu odprtega prvenstva Francije v Parizu, Čehinjo Lucie Šafařovo je ugnala s 6:3, 6:7 (2/7) in 6:2, osvojila svoj dvajseti naslov na turnirjih za veliki slam, a je pred sklepnim dvobojem celo razmišljala, da zaradi posledic gripe sploh ne stopi na igrišče. Triintridesetletnica je priznala, da je bilo ob telesnem kaosu psihološko ogrevanje za obračun z 28-letno Brnčanko prava nočna mora. »Svojemu fizioterapevtu sem celo dejala, da vse ni videti dobro in da nisem prepričana, ali sploh lahko stopim na igrišče. Pomagal mi je, sama pa sem vedela, da vsaj s teniške strani ne bo težav,« je priznala Floridčanka. A telesna šibkost se je poznala pri kakovosti igre, to ni bilo nepozabno tenisiranje, ampak tisto bolj za v pozabo. A olimpijska zmagovalka iz Londona je v odločilnem nizu, Šafařova je že vodila z 2:0, iz sebe le izvlekla ameriško šampionsko trmo in nekdanje dekle tenisača Tomaša Berdycha z zaključnim nizom iger 6:0 primorala k podpisu predaje. »Zaradi svoje slabe igre sem bila zafrustrirana do skrajnosti. Povsem sem bila besna nase,« je bila v slogu glasbenih hiphoperjev neposredna Serena, ki je med dvobojem zaradi preklinjanja celo dobila opomin, službene brisače pa je v premorih med igrami jezno zabrisala s svojega stola.

Na mara trave

Če Williamsova v prvi polovici julija zmaga tudi na prihajajočem turnirju v vseangleškem klubu v Wimbledonu, bi hkrati posedovala vse štiri naslove na velikih slamih. Pravi, da bi bil to Serena slam. To ji je uspelo že leta 2003, potem ko je pokorila avstralski Melbourne. »V zadnjih dveh letih na wimbledonski travi nisem bila dobra. Z mojo ramo gre na bolje, zatorej upam, da bom letos tam boljša. No, po resnici povedano, nikoli nisem preveč marala igrati na travi. Sploh mi ni jasno, kako mi je v Wimbledonu uspelo priigrati kar pet končnih zmag,« je tudi zaradi slabe dekliške konkurence optimistična po tretji zmagi v Roland Garrosu; v soboto ji je pokal Suzanne Lenglen denimo predala Martina Navratilova.

Dvajset velikih slamov pa tudi pomeni, da na večni lestvici zaostaja le še za Avstralko Margaret Court (24 naslovov) in Nemko Steffi Graf (22). Sedem slamovih naslovov si je priigrala od junija leta 2012, ko je trenersko, in tudi zasebno, začela sodelovati s francoskim trenerjem Patrickom Mouratogloujem. Razlog za novega trenerja je bil namreč poraz v prvem krogu Roland Garrosa, nikoli se še ni poslovila tako zgodaj, proti domačinki Virginie Razzano. Serena Williams takrat ni bila vedra zaradi številnih poškodb in pomanjkanja motivacije, zdaj pa je kljub 33 letom videti, da na njeni poti ni tekmice, ki bi jo, denimo, ustavila v Wimbledonu in pozneje na odprtem prvenstvu ZDA.

Deli s prijatelji