RAZMERE POHVALNE

Prej ni bilo karakterja

Objavljeno 17. junij 2015 10.50 | Posodobljeno 17. junij 2015 10.51 | Piše: Marko Uršič

Slovenski odbojkarski selektor Andrea Giani ima trdno vizijo, a treba bo iti postopoma.

Andrea Giani kot odbojkarska legenda še vedno zna krotiti žogo. Foto: Dejan Javornik

Če Veselin Vujović dela revolucijo v slovenski rokometni reprezentanci, jo v odbojkarski italijanska legenda Andrea Giani. Novi selektor se je s fanti kvalificiral na evropsko prvenstvo in kmalu ga čaka izziv evropske lige. »Zelo rad opravljam delo trenerja. Delal sem v italijanski reprezentanci, tam sem si štiri leta nabiral izkušnje, a sem si nato želel biti tudi glavni trener. Odločil sem se, da jo zapustim, ko me je predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret povprašal, ali bi postal selektor slovenske reprezentance, sem privolil. Slovenijo spremljam že štiri leta, ima zelo dober potencial. Zelo sem zadovoljen, da sem tukaj, to je neverjetna dežela, ki ti ponuja vadbeno infrastrukturo najvišje ravni, zvezo, ki mi daje možnost, da razvojno vodim program, in skupino reprezentantov, ki so ne dobri, temveč odlični. Začeli smo neko pot, ta pa bo trda, saj smo trenutno na 39. mestu svetovne lestvice. Moramo narediti korake naprej, če želimo igrati na visoki ravni,« so bile uvodne Gianijeve besede. »Mnogi slovenski reprezentantje igrajo v evropskih klubih, tudi zaradi nabiranja izkušenj. Tako bodo napredovali in dobili možnost odhoda v boljše klube. Želim si še, da bi tudi slovensko prvenstvo z leti kakovostno napredovalo,« upa 45-letni Italijan, kot igralec osvajalec številnih odličij na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih.

Kaj sta pokazali tekmi dodatnih kvalifikacij za EP proti Portugalski? »Ko je prej prišla pomembna tekma, moštvo ni imelo karakterja, da bi pravšnje odigralo ves potek takšnega dvoboja. Menim, da smo pokazali, že na prvi tekmi, predvsem pa na Portugalskem, ko smo bili v zaostanku z 1:2, da želimo dobiti četrti niz in se kvalificirati. Dobili smo ga, ker smo želeli zmagati, želeli smo pokazati moštveni duh. To je bila pomembna povratna informacija za to skupino igralcev, za zvezo. Moštvo se je odzvalo in igralo kot moštvo, zatem je bilo veliko dela. Fantje so bili odlični, a moramo seveda nadaljevati delo. Čaka nas še dolga pot,« je realen klubski trener Blu Volleyja iz Verone.

Le 30 odstotkov

Pozitiva je, kaj pa negativa; v katerih delih se mora igra slovenske reprezentance izboljšati? »Smo moštvo, ki ima zelo dober začetni udarec, imamo dobra sprejem in napad. V teh dveh tekmah s Portugalsko se je pokazalo, da se moramo izboljšati v bloku. Pri njem imamo dobro kakovost, a smo do zdaj po mojem pokazali le 30 odstotkov svojih zmožnosti. Potem se moramo izboljšati pri posamičnih vidikih. Pri napadih Klemna Čebulja in Danijela Koncilje; oba imata za cilj, kako izboljšati izpeljavo napadalnih akcij. Pokazali smo, da imamo dober igralni sistem, posamično se bomo izboljšali, a sistem igre ti dovoljuje, da zmaguješ. Moramo tudi verjeti v to, kar delamo,« je rojeni Neapeljčan, zdaj pa živi v Parmi, trden v svojih prepričanjih.

Cilj igranja v bližnji evropski ligi je seveda uvrstitev v svetovno. »Te tekme moramo izrabiti ne le za izboljšanje, ampak tudi zato, da jih dobimo.« Oktobra bo Slovenija v Varni na EP igrala v skupini s Poljsko, Belgijo in Belorusijo. »Pomembno je preiti iz prvega kroga. Poljska je svetovni prvak, prvi iz skupine neposredno napreduje v četrtfinale. Drugi in tretji iz skupine igrata izločilni dvoboj z drugima moštvoma. Evropsko prvenstvo bo pomembno, saj lahko v vseh pogledih storimo korak naprej. To moštvo namreč še nikoli ni prešlo prvega kroga,« je pogovor sklenil Andrea Giani in se zahvalil po slovensko: »Hvala.«
 

Deli s prijatelji