ODSTOP

Predsednik atletske zveze se je poslovil

Objavljeno 13. oktober 2015 21.13 | Posodobljeno 13. oktober 2015 21.13 | Piše: STA, Mo. S.

Dolžnosti v. d. predsednika je takoj nato prevzel dosedanji podpredsednik Marjan Hudej, predsednik velenjskega kluba.

Gregor Benčina.

LJUBLJANA – Gregor Benčina je na seji upravnega odbora Atletske zveze Slovenije (AZS) v Ljubljani dokončno odstopil z mesta predsednika, Luka Steiner, ki je tako kot Benčina napovedal odstop, pa ostaja direktor zveze. Njegovega odstopa odbor ni sprejel, da ostane na tem mestu, pa je predlagal tudi Benčina. Upravni odbor je nadomestne volitve napovedal za 20. januarja 2016.

Odstop je napovedal

Poslovnež Benčina, ki je lastnik in prvi mož uprave Jelovice, je 29. septembra člane UO AZS odbora seznanil, da ob prejemu odstopne izjave direktorja AZS, ki je to storil dan prej, čuti dolžnost in odgovornost, da vodenje zveze prepusti drugi osebi. Benčina je prišel na današnjo sejo, jo začel in članom prebral svojo izjavo ter takoj nepreklicno odstopil in zapustil sejo. Po njej je dejal, da za zdaj ostaja član vodstva Evropske atletske zveze (EA), kamor je bil izvoljen letos na Bledu, in izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer je od volitev decembra lani.


S čim se je moral soočiti

Benčina je v svoji odstopni izjavi med drugim izpostavil, da je predsedovanje prevzel v času, ko je bila zveza v nezavidljivem finančnem položaju in pa z »obilico lažnih obljub tistih, ki so vodili zvezo v obdobju 2008–2012«. Negativno poslovanje v letu 2012, likvidnostni primanjkljaji, nezadovoljstvo in odpovedi sponzorjev, neplačane obveznosti do atletov in dobaviteljev, bančno posojilo ter nedelujoča ekipa sodelavcev so bili med drugim dejstva, s katerimi se je moral soočiti, je priznal. (E. C.)
 

Redne volitve 2017

Dolžnosti v. d. predsednika je takoj nato prevzel dosedanji podpredsednik Marjan Hudej, predsednik velenjskega kluba, upravni odbor pa je potrdil vse potrebne sklepe za delo do novih volitev. Predsednik in nov upravni odbor, ki bosta izvoljena januarja prihodnje leto, bosta svoj mandat opravljala leto dni, do napovedanih rednih volitev leta 2017.

»Letošnje leto je eno najuspešnejših let AZS, saj bo obseg zbranih sredstev ob uspešnem povečanju predvsem sponzorskih in mednarodnih sredstev za približno 30 odstotkov večji kot v preteklih letih. Predsedovanje sem leta 2012 začel v nezavidljivem finančnem položaju, v času neplačanih obveznosti do atletov in dobaviteljev, z bančnim posojilom, ki je zdaj že odplačano, ter z nedelujočo ekipo sodelavcev. Poleg enega največjih proračunov v zgodovini zveze smo letos uspešno izvedli kar nekaj mednarodnih aktivnosti, tudi volilni kongres EA,« je dejal Benčina.

Petra Kukovico, ki se je po osmih letih in dveh zaporednih predsedniških mandatih odločil, da ne bo več kandidiral, je na čelu AZS nasledil 15. januarja 2013.

Deli s prijatelji