VOLJA IN TALENT

Pred odhodom na specialno olimpijado

Objavljeno 19. julij 2015 09.52 | Posodobljeno 19. julij 2015 09.54 | Piše: Darko Naraglav

Martin Dernovšek bo na svetovni specialni olimpijadi v Los Angelesu v atletiki zastopal barve Slovenije. Z voljo in talentom je dosegel vsa prva mesta na državnih tekmovanjih.

LJUBLJANA – Od 25. julija do 2. avgusta bo v Los Angelesu potekala svetovna specialna olimpijada. V slovenski reprezentanci bo tudi 18-letni Martin Dernovšek, ki je zmagal v več atletskih disciplinah na lanskem državnem tekmovanju specialne olimpijade v Mariboru.

Doma je v Topovljah v občini Braslovče, kjer živi s starši in mlajšima bratoma. Obiskuje II. osnovno šolo Žalec, kjer trenira pod vodstvom učitelja telovadbe Jara Vybihala in mentorstvom učiteljice Karmen Posedel Golob, sicer vodje specialne olimpijade na šoli in članice Specialne olimpijade Slovenije.

Volja in talent

Posedel Golobova nam je povedala, da bo v slovenski reprezentanci 24 tekmovalcev. Nastopili bodo v atletiki, plavanju, balinanju, kolesarjenju, judu, namiznem tenisu in nogometu. Martin Dernovšek bo tekmoval v atletskih disciplinah, saj so ga te po zmagah v Mariboru in na drugih tekmovanjih pripeljale med udeležence iger v Los Angelesu.

»Veseli in ponosni smo, da nam je uspelo to omogočiti, saj je to tudi zahteven finančni zalogaj. Martin je res izjemen, nadvse nadarjen športnik in zato si res zasluži to olimpijado. Z voljo in talentom je dosegel vsa prva mesta na vseh državnih tekmovanjih, in bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo lahko udeleženec tega svetovnega tekmovanja. V šport vlaga mnogo truda in ponosna sem, da sem del tega tudi jaz, ki sem ga v to usmerjala, nadgradnja pa je učitelj telovadbe Jaro Vybihal, ki je s svojim športnim znanjem vsemu dal velik pečat,« je na regijskih igrah specialne olimpijade v Žalcu povedala Karmen Posedel Golob in dodala, da Martin trenira od dva- do trikrat na teden po eno uro, zdaj, ko se pripravlja na olimpijado, pa vsak dan. Priprave na tekmovanje so potekale tudi v fitnesu Olimpus, ki mu je vadbo omogočil brezplačno.

Martin, ki je ta dan nastopal in zmagal v svojih disciplinah na regijski specialni olimpijadi v Žalcu, nam je dejal, da je zelo vesel, da bo šel v Ameriko, in da upa na dobre uvrstitve ter tudi kakšno kolajno. Šport je njegovo življenje, z njim se ukvarja, odkar pomni, poleg atletike tudi z nogometom in košarko. V prostem času pa rad »šraufa« motorje, saj si želi postati mehanik.

Pomen specialne olimpijade

»S programom rednih treningov in zdravstvenim programom specialne olimpijade načrtno, strokovno in celostno vplivamo na mlade ali starejše generacije športnikov specialne olimpijade, na njihovo pozitivno doživljanje športnih aktivnosti in predvsem na zdrav, kreativen način preživljanja prostega časa in ne nazadnje na boljšo kakovost življenja. Dejstvo je, da z vsem tem vplivamo na motorično učenje športnikov in posledično na razvoj tako finih kot grobih motoričnih spretnosti, spoznavanje specifičnih športnih pravil, spodbujanje zdrave tekmovalnosti, spoštovanje športnega obnašanja, strpnosti in tudi na načrtno razvijanje različnih spretnosti za vključitev v širše socialno okolje,« je v Žalcu povedala direktorica CUDV Dobrna Irena Ceglar.

V Žalcu so se športniki specialne olimpijade pomerili v atletiki ter elementih košarke in nogometa. Nekateri so postavili osebne rekorde, drugi pa so kreativno preživeli dan, kar jim daje zaupanje vase, samospoštovanje, samopotrditev, samozavest ter predvsem moč in pogum za nove športne podvige in dosežke v življenju. »Ne smemo pa pozabiti, da je poudarek na sodelovanju in ne tekmovalnosti za vsako ceno. Ni naključje, da je že Pierre Coubertin poudaril, da je pomembno sodelovati in ne zmagati. Seveda je pomembno tudi zmagati, vendar je pomen iger specialne olimpijade prav tako v druženju, srečevanju športnikov iz celotne regije iz različnih socialno-varstvenih zavodov, varstveno-delovnih centrov, osnovnih šol s prilagojenim programom,« pa je poudaril mag. Tine Kovačič in dodal, da je zaradi dobre promocije vseh programov specialne olimpijade vsako leto več tekmovalcev, zato so v Žalcu podrli rekord v zgodovini regijskih iger specialne olimpijade Slovenije. 

Deli s prijatelji