ROKOMET

Pred lisičjim brlogom ose preteče brenčijo

Objavljeno 16. maj 2015 13.18 | Posodobljeno 15. maj 2015 21.55 | Piše: M. U.

Rokometaši Gorenja danes v polfinalu pokala EHF z nemškim Füchsejem.

Poljak Michal Szyba bo v Berlinu poskušal prižgati Gorenjevo iskrico uspeha. Foto: Tadej Regent/Delo

Gorenje je v polfinalu državnega prvenstva, igra se na dve zmagi, slavilo sredi Maribora in se proti rokometnim vijoličnim (za zdaj) rešilo izpada, že danes pa jih v Berlinu čaka zahtevna evropska preizkušnja. V nekoč razdeljenem mestu bo sklepni turnir pokala Evropske rokometne zveze (EHF), Velenjčani pa se bodo v polfinalu, v dvorani, imenovani po boksarju Maxu Schmelingu, namerili na domači klub Füchse oziroma lisice. Drugi polfinale tvorita hamburški HSV in danski Skjern, na papirju vse kaže na jutrišnji nemški finale. A ose so neobremenjene in preteče brenčijo pred lisičjim brlogom.

»Füchse je favorit. Finale bo naskakoval na domačem dvorišču, v svojih vrstah ima enajst tujcev. A to ne pomeni, da bomo v Berlinu izobesili belo zastavo,« se stvarnosti zaveda velenjski trener Gregor Cvijič. »Ne preostane nam drugega, kot da igramo na polno, vsak bo za zmago nad nami moral preliti veliko znoja. Predvsem moramo vsem dokazati, da smo si zaslužili nastop na zaključnem turnirju, in se bojevati, kot smo se na četrtfinalnem obračunu proti danskemu Holstebroju. Berlinski nastop je nagrada za naše minulo delo, naš cilj pa finale. Treba bo iztisniti zadnje atome moči, z odgovornim pristopom lahko dosežemo sklepno tekmo,« je strateg napovedal stanje bojne pripravljenosti. Kaj pa forma? »Igralna nihanja so prisotna pri vsaki ekipi, je pa res, da so pri nas izrazitejša. Naš cilj je, da to v nadaljevanju odpravimo in se tudi na zaključnem turnirju pokažemo v najboljši luči. Moštvo je kadrovsko skoraj že popolno, a vseeno nekateri rokometaši igrajo s poškodbo,« je še raportiral Cvijič.

Ne kani tvegati

Zdravstveno stanje šaleškega moštva se torej izboljšuje, igralni motor Staš Skube bo kljub boleči mečni mišici stisnil zobe pa tudi Klemen Ferlin kani za nepovabljene (žoge) zapreti vrata. Cvijič poudarja, da je zanje državno prvenstvo zelo pomembno, zato s Skubetom ne kani preveč tvegati. »V Berlin smo kljub posamičnim zdravstvenim težavam prišli sproščeni, kar seveda ne pomeni, da se zaradi sproščenosti ne bomo bojevito nabrusili na tekmi,« meni desnokrilni rokometaš Mario Šoštarič, ki ga jutri v vsakem primeru čaka še ena tekma, finalna ali tista za tretje mesto. »Dokazati moramo, da nismo tisti, ki so že vnaprej odpisani, temveč povsem enakovredni Füchseju oziroma Hamburgu in Skjernu. Tu nismo, da bi zgolj odigrali dve tekmi. V zadnjem času mi rokometno uspeva več kot po navadi, a bolj kot na to gledam na ekipni pristop. V prvi vrsti sta ekipa in skupni uspeh,« je še v moštvenem duhu zavrnil vlogo avtsajderja.

Za konec še zgodovinsko-statističen vpogled. Gorenje se je četrtič uvrstilo v polfinale enega izmed evropskih pokalov. V sezoni 1994/95 je igralo v polfinalu pokala EHF, izločil ga je ruski Poljot iz Čeljabinska. Velenjčani so v tekmovanju 2003/04 nastopili v polfinalu pokala pokalnih zmagovalcev, boljši je bil Valladolid. Ose pa so v sezoni 2008/09 nastopile v velikem finalu pokala EHF in, s skupnim izidom 50:55, izgubile proti nemškemu Gummersbachu.

Deli s prijatelji