DODATNE KVALIFIKACIJE

Pred Francijo se dela Francoza

Objavljeno 20. maj 2015 11.55 | Posodobljeno 19. maj 2015 22.44 | Piše: Marko Uršič

Slovenske odbojkarice morajo za debitantski nastop na EP premagati Francozinje.

Bo Živa Recek prelisičila tudi Francozinje? Foto: OZS

LJUBLJANA – Ko gre za žensko odbojko, prisegamo na Japonke in Dominikanke; no, pri slednjih ne gre za nune iz samostana. Slovenke nimajo eksplozivnosti kot Azijke in atletskih zmožnosti kot Karibijke, a so dovolj dobre, da bi se morebiti uvrstile na letošnje evropsko prvenstvo. To bo med 26. septembrom in 4. oktobrom v Belgiji in na Nizozemskem, a za sploh prvo udeležbo na starocelinskem tekmovanju morajo izbranke selektorja Bruna Najdiča v dodatnih kvalifikacijah izločiti Francozinje. Uvodni dvoboj z udarci čez mrežo bo v soboto v Niortu, povratni pa naslednji petek, ko bodo vsi taborili v Mariboru.

Najdič ima pod svojim okriljem tudi odbojkarice, ki si kruh služijo ali študirajo v tujini, poudaril pa je, da od aprila lani ni klical starejših članic, saj je naravna selekcija opravila svoje. Tako sta zdaj z letnico rojstva 1986 najstarejši sprejemalka Marina Cvetanovič in prosta igralka Katja Medved. Selektor je dekleta za boj pripravljal in brusil tudi teden dni v Azerbajdžanu, trenutno vadijo v Mariboru, pred poletom z beneškega letališča v Francijo pa bodo jutri v dopoldanskih urah opravila še vadbo v Novi Gorici. »Tako mi kot francoski tabor pred medsebojnima obračunoma skrivamo podatke. Ne vem, kako je Francija opravila v pripravljalnih tekmah s Švicarkami, torej se bom tudi jaz pri podatkih o naših treh tekmah z Azerbajdžanom naredil Francoza. Niti ne bom izdal, kateri dve korektorici sta trenutno v igralnem ospredju. Nekaj pa vem, telesno in psihično bomo na pravšnji ravni, taktično moj pomočnik Matjaž Hafner zelo dobro poizveduje o nasprotnih pasteh, tako da lahko tudi sami pripravimo ustrezno taktiko. No, roko na srce, je pa Francija v dodatnih kvalifikacijah za nas najslabši možni tekmec,« je Bruno Najdič v glavi pravi odbojkarski računalnik.

Lahko tudi zbezljajo

Matjaž Hafner je raportiral o galskih... no, seveda po vzoru na fante ne moremo reči, da so petelinke. »To je nova ekipa z veliko mladimi. Podajalka in libero sta izkušeni, ker imajo močne zunanje napadalke, pa udejanjajo hitro odbojko. Če se te temnopolte igralke pri tolčenju razigrajo, jih je težko ustaviti, če bodo zbezljale, pa se z njimi lahko igra. Ključen bo naš sprejem servisa in začetni udarec, menim, da jih lahko presenetimo,« se tudi Hafner zaveda izjemnih telesnih sposobnosti temnopoltih Francozinj.

»Bolj ko smo punce skupaj, boljše je vzdušje. S tem je tudi večja želja oditi na evropsko prvenstvo, ta bo pomagala, da bomo odigrale dobri tekmi,« meni kapetanka Marina Cvetanovič, ki je že igrala na francoski klubski sceni in proti reprezentanci Francije, zato trdi, da je res neugodna tekmica. Katja Medved pomanjkljivost vidi v izkušnjah lastne izbrane vrste. »Zato nam bo prav prišla pomoč s tribun na povratni tekmi. Res v celoti nismo preveč izkušene, a je pri mlajših igralkah zato viden velik igralski napredek.« Državni moški mladinski vrsti je uspel podvig z uvrstitvijo na SP v Mehiki, za igranje na evropskem prvenstvu pa morajo dekleta izločiti Francijo, fantje pa Portugalsko. Mreže se bodo torej pod težo udarcev kar šibile.

 

Deli s prijatelji