DELOVNI SESTANEK

Pred 80 leti Evropa, danes na meniju Balkan

Objavljeno 08. april 2015 19.39 | Posodobljeno 08. april 2015 19.39 | Piše: Drago Perko

Zaradi nesoglasij okrog lige ABA sta Fiba in Uleb sklicala sestanek s predstavniki regionalnih zvez.

Rašo Nesterović, na fotografiji, in Matej Erjavec bosta zastopala slovenske barve na sestanku v Švici. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Švicarska Ženeva je leta 1935 gostila prvo evropsko prvenstvo. Očitno pa to mesto z nekaj manj kot 200.000 prebivalci ne more brez prelomnih dogodkov. Danes bosta poskušala bojno sekiro zakopati ali vsaj omiliti spor tudi osrednji košarkarski organizaciji v Evropi. Svetovna košarkarska zveza (Fiba) in Združenje evropskih lig (Uleb) sta na delovni sestanek povabila predsednike košarkarskih zvez z območja nekdanje Jugoslavije oziroma veljake zvez, katerih klubi igrajo v regionalni ligi ABA. V zadnjih mesecih so se že prej ne ravno zgledni odnosi še dodatno zaostrili. Fiba je celo napovedala, da od maja letos ne bo več priznavala regionalne lige, glasni pozivi proti trenutnemu ustroju lige ABA pa še danes prihajajo tudi iz Srbije (pa ne od klubov, ki ligo podpirajo, temveč tudi od vodilnih kadrov zveze). »Liga ABA nam s to upravljavsko in lastniško strukturo ne prinaša nič dobrega. To bo treba hitro spremeniti, klubi bi morali voditi to tekmovanje, določene pristojnosti pa bi morale biti tudi v domeni zvez,« zgornji zapis še podkrepi Dejan Tomašević, podpredsednik Košarkarske zveze Srbije.

Slovenski dvojec v Švico

Veliko pozornost današnjemu sestanku v Ženevi pripisuje tudi nekdanji srbski as Dejan Bodiroga. »Bistveno je, da bi se v to novo tekmovanje srbski klubi uvrščali prek nacionalne lige, Srbija pa bi morala imeti direktno mesto in prehod do evropskih tekmovanj,« opozarja Bodiroga, ki je pisarno Košarkarske zveze Srbije menjal za mesto v Fibi. Prednost daje domačim ligam, regionalno pa bi klubi lahko igrali, če bi to želeli, a še to po koncu državnega prvenstva. »V Ženevi bodo določene smernice, zato je ta sestanek tako pomemben,« še v pogovoru za srbske medije opozori Bodiroga. »Na sestanek v Ženevo odhajata tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović. To je prvi sestanek s Fibo na to temo, na katerem bomo mi in posledično tudi naši klubi, tako pričakujemo, dobili potrebne informacije za pripravo nove sezone, ki se bo počasi začela,« pa pojasnijo na KZS, kjer so že pred časom zatrdili, da bodo spoštovali odločitve Fibe, saj so njeni člani. Po sestanku v Švici bodo tudi določili morebiten nov format domačega prvenstva, če bo to seveda potrebno.

Več časa za sponzorje

Na sestanku bodo poleg predstavnikov zvez še vodilni možje Fibe in Uleba, ne bo pa tam šefov lige ABA. Roman Lisac bo pozorno čakal vesti. »Upam, da se spametujejo in sedejo za isto mizo. Menim pa, da je tudi liga ABA po 14 uspešnih letih zrela za kakšno modifikacijo. S tem nimamo težav,« pravi prvi operativec regionalne lige, ki se spogleduje z novo sezono. »Mi potrebujemo predvsem mir. Da se lahko povsem posvetimo ligi in pridobivanju sredstev za delovanje. Zdaj smo preveč časa porabili s tem, kaj bo z našo ligo.« Po težkih besedah z obeh strani sta Fiba in Uleb oziroma liga ABA malce zgladila ostrino retorike. Morda je to le zatišje pred nevihto. Določene spremembe bodo nujne, tega se zavedajo vsi. Težje pa je pričakovati, da se bo to zgodilo že pred sezono, ki se bo začela oktobra. Ne nazadnje je praksa taka, da se bistvene odločitve pripravijo, udejanjijo pa leto pozneje. Razen če Fiba ne skriva v žepu darila za klube. Šelestenje evrov jih lahko premami. Vse je le in samo posel. Tudi zato Union Olimpija in Krka ostajata zvesti ligi ABA, ki ponuja prehodnost v evropska tekmovanja ter kakovostno brezplačno tekmovanje.

Deli s prijatelji