PRIPRAVE

Pravočasno britansko opozorilo Slovencem

Objavljeno 22. avgust 2016 14.23 | Posodobljeno 22. avgust 2016 14.24 | Piše: Drago Perko

Moška članska reprezentanca je na šesti tekmi šestič zmagala, v Stožicah so bili boljši od Velike Britanije (92:80). Selektor Igor Kokoškov bentil zaradi odnosa in energije.

Igor Kokoškov je imel veliko povedati v minutah odmora. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Ko košarkarska ekipa doma prejme 80 točk, šef po navadi ni srečen. Tako je bilo po pripravljalni tekmi Slovenije in Veliki Britanije. Pred 2500 gledalci v Stožicah je Slovenija resda slavila, 92:80 (Zoran Dragić 21 točk, Klemen Prepelič 16), a ni pokazala napredka v igri. To je tisto, kar je jezilo selektorja Igorja Kokoškova. Še manj ga je osrečila obramba. Zato ni čudno, da je sicer mirni srbski strokovnjak med polčasoma odčital lekcijo svojim fantom. Ni zaleglo.

Iskal razloge

»Nisem preveč zadovoljen s prikazanim na tekmi. Fizično in psihološko nismo bili pripravljeni na ta dvoboj. Noge so bile težke že od začetka. Še eno tekmo več smo začeli brez tiste prave energije. Igrati moramo veliko bolj agresivno, saj smo ekipa, ki se bori. To je identiteta, ki jo želimo imeti kot ekipa. Iz tega aspekta, kot trener, nisem zadovoljen. Vemo, da je to prehodno obdobje, in napravili smo korak nazaj,« je opozoril Kokoškov in začel (na glas) razmišljati, kje je naredil napako. Vmes se je oglasil še Goran Dragić (0/5 met iz igre, 13 podaj), ki je razmišljal podobno kot Kokoškov: »Nismo bili posebno agresivni, v obrambi imamo še ogromno rezerv. Britanci so bili bolj agresivni od nas. Kljub temu menim, da smo v napadu igrali lepo, žogo smo lepo delili med seboj, in zaključevali akcije. Dosegli smo 92 točk, hkrati pa smo jih prejeli 80, kar je preveč.« Goranov glas ni bil edini iz neposredne proizvodnje na parketu. »Nismo bili pravi, tudi energija ni bila na pravem nivoju, pogrešali smo našo prepoznavno agresivnost, predvsem pa obrambo na žogi. Napredka ni bilo,« je bil precej samokritičen Klemen Prepelič. »Naša reprezentanca bolj spada v kvalifikacije za olimpijske igre kot v kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Ne me narobe razumeti: vsako ekipo spoštujemo, a lažje je igrati proti ekipam, kot so Srbija, Hrvaška, Francija, ki so v vlogi favorita,« je Prepelič navedel razlog, zakaj pred 2500 gledalci ni bilo po pričakovanjih.

Brez panike

Nekaj dejstev je jasnih: selektor Kokoškov najbolj zaupa v peterko brata Dragić, Edo Murić, Klemen Prepelič, Gašper Vidmar. Po pravilu Gorana menja Jaka Klobučar, Prepeliča Jaka Blažič, Zorana Dragića Miha Lapornik, Vidmarja Alen Omić. Ni pomembno, koliko se igra. Tu sem zaradi reprezentance,« nam je odvrnil Blažič, ki je bil lani v prvem planu pri Juretu Zdovcu, tokrat se za to mesto še bori. Podobno je z Alenom Omićem, ki je bil lani prva izbira pod košem. Letos je to povratnik Gašper Vidmar, ki se izvrstno ujame z Goranom Dragićem, ki Vidmarja hrani z izjemnimi podajami. »Naša naloga je, da Alena spravimo v pravo formo. Zato smo tukaj, pomagali mu bomo,« pravi Kokoškov, ki kljub slabši predstavi proti Veliki Britaniji ne bije plati zvona. »Nimamo razloga za paniko, nas pa mora to predramiti, iz tega se je treba kaj naučiti. Tokrat ni bilo usodno, a v kvalifikacijah bo,« opozarja Kokoškov, ki je kljub taki igri igralcem namenil prosto nedeljo. Ti so jo preživeli v krogu domačih, da si napolnijo baterije. Danes se ekipa vnovič zbere in potuje v Maribor, kjer jo že jutri čaka prva od dveh pripravljalnih tekem proti Makedoniji. Prva bo zaprta za javnost. »Ničesar se skrivamo, niti pred konkurenco niti pred vami. Tako smo se odločili, tako bomo odigrali,« je pojasnil Kokoškov, ki pogleduje proti kvalifikacijam, do katerih je manj kot deset dni. »Spremljamo konkurenco,« potrdi, da imajo pod drobnogledom igre Kosova, Ukrajine in Bolgarije. Odločil se je, da ne bo nikogar od pomočnikov pošiljal na teren, da bi videl konkurenco v živo.

Slovenija med elito

V senci članske zasedbe je uspešno nastopila kadetska reprezentanca. Na evropskem prvenstvu divizije B v Bolgariji je zasedla 3. mesto in se uvrstila v elitno divizijo A. V odločilni tekmi je ekipa selektorja Dejana Gašparina porazila Ukrajino (79:71). Nik Dragan pa je bil izbran v najboljšo peterko tekmovanja.

 

Deli s prijatelji