GREDO NAPREJ

Povozili Portugalce za evforijo na Hrvaškem

Objavljeno 19. junij 2017 13.53 | Posodobljeno 19. junij 2017 13.54 | Piše: R. T.

Slovenski rokometaši so se uvrstili na evropsko prvenstvo.

Selektor Veselin Vujović je pohvalil čvrsto igro svojih varovancev. Foto: Leon Vidic

KOPER – Slovenski rokometaši so z odliko opravili finiš kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Hrvaškem. Potem ko so najprej premagali Švico v gosteh, so v šestem krogu v skupini 5 v dvorani Bonifika pred 3000 gledalci suvereno opravili še z neposrednimi tekmeci, Portugalci, z 28:18 (12:9). Izbranci selektorja Veselina Vujovića zdaj čakajo na žreb skupin za zaključni turnir stare celine, ki bo v petek, 23. junija, v Zagrebu. »V prvem polčasu smo igrali malce v krču, posledica tega so bile tudi tri zapravljene sedemmetrovke, pa tudi malce čuden kriterij islandskega sodniškega para. Portugalci so igrali dobro, a vedel sem, da v primeru naše dobre obrambe nimajo možnosti za zmago. Ta je bila med celotno tekmo na zelo visoki ravni, vseskozi smo igrali čvrsto in zelo sem vesel, da so se moji varovanci prebili na evropsko prvenstvo,« je dejal selektor Vujović.

Želja in granitna obramba

Začetna slovenska postava – na vratih Matevž Skok, na krilnih položajih Matic Verdinek in Gašper Marguč, krožni napadalec Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Saša Barišić- Jaman in Marko Bezjak, ki ga je v obrambi menjal Borut Mačkovšek – je takoj pokazala odločnost in željo po zmagi. Portugalci so jim sledili in grenili življenje samo do odmora, ko je Vujović veliko menjal, potem pa so Slovenci povsem zagospodarili na parketu Bonifike in imeli igro vseskozi pod nadzorom.

Slovenija bo enajstič nastopila na EP. To bo od 12. do 28. januarja v Zagrebu, Splitu, Varaždinu in Poreču.

 

Z granitno obrambo in bravuroznimi obrambami Skoka so povsem nadigrali Portugalce. V prvih petnajstih minutah drugega dela so gostje dosegli le tri zadetke. »Vedeli smo, da bo tekma s Portugalci zelo zahtevna. Že v prvem polčasu smo imeli priložnost, da stremo njihov odpor in povedemo za štiri gole, a se nam namera ni posrečila. Odločilnih je bilo uvodnih deset minut drugega polčasa, v tem obdobju smo naredili razliko in odigrali tako, kot smo si želeli, na koncu pa tudi zasluženo zmagali,« je ocenil ideolog slovenske igre Marko Bezjak, ki je dosegel štiri gole, toliko kot znova zelo razpoloženi Jure Dolenec, bodoči član slovite Barcelone. »Prvi polčas ni bil najboljši, predvsem velike rezerve so bile v igri v napadu, ki nam nikakor ni stekla. Drugi polčas je bil veliko boljši, obramba je ostala na visoki ravni, tudi vratarja sta bila sijajna, v napadu smo našli kakovostne rešitve in zasluženo zmagali,« je dejal Dolenec.

Deli s prijatelji