POLETNA SKAKALNA VELIKA NAGRADA

Povohal bo, kje so drugi

Objavljeno 29. julij 2015 11.33 | Posodobljeno 29. julij 2015 11.33 | Piše: Marko Uršič

V petek se z ekipno tekmo v Visli začenja poletna skakalna velika nagrada.

Peter Prevc bo v Visli branil lansko zmago. Foto: FIS

Planica še ni pozabljena, smučarji skakalci pa bodo v petek (ekipa) v poljski Visli že začeli tekme za poletno veliko nagrado. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus bo v deželo Kamila Stocha peljal sedem mušketirjev, na skakalnici Malinka iz plastične mase bodo nastopili Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Nejc Dežman, Tomaž Naglič, Anže Semenič in Jaka Hvala. Janus si poleti, tako kot je bilo zadnjo zimo, želi stopničk, priznava pa, da fantje na treningih skačejo z nihanji pri kakovosti skokov. Lanski skupni zmagovalec velike nagrade Jernej Damjan in tudi Matjaž Pungertar bosta skakala šele v Aziji, povsod na tekmovališčih pa bodo v veljavi nova pravila pri merjenju pravilnosti kombinezonov. Kontrola bo denimo tik pred skokom, na vrhu naleta.

»Predvsem bi radi videli, kje smo, kaj smo. Posebno me skupni seštevek poletne velike nagrade ne zanima, glavna je zimska sezona. Bomo pa videli, kako se bodo stvari odvijale. Letos smo vse treninge opravili doma, v Planici in Kranju. To je novost,« je navrgel Goran Janus. Od njegovih varovancev pa je, ne glede na poletje ali zimo, v središču zanimanja Peter Prevc. »Ne bom šel na vse tekme. Preveč je menjavanja časovnih pasov (tekme bodo tudi na Japonskem in v Kazahstanu pa v ruskem Čajkovskem, op. p.), pa tudi vroče bo. Vsaka tekma je izziv. Če ni dobre uvrstitve, je nekaj slabe volje. Na tekme bom šel povohat, na kakšni ravni so drugi. Želim dobiti stik, ali delam prav ali narobe. In da dobim orientacijo, kaj moram še izboljšati,« je menil v zadnji sezoni nesrečno drugi v svetovnem pokalu in zmagovalec poletne tekme v Visli.

Prevc je med dopustom z avtomobilom križaril po nekdanji skupni državi Jugoslaviji, obiskal je Sarajevo, Mostar, Medžugorje, Kotor, Dubrovnik, Sukošan in dalmatinske otoke. »Od Sarajeva sem pričakoval malce več, najbolj zanimiv mi je bil stari del Kotorja. Dubrovnik pa je tako opevan, da kakšnega velika presenečenja ni bilo,« je Gorenjec opisal jugoizkušnje. Prepoznavali ga ravno niso, so ga pa Poljaki (temu se sploh ne čudimo) v Mostarju.

Jurij Tepeš je v prostem času kot predvoznik dirkal na gorsko-hitrostni dirki na Gorjancih. V enem od ovinkov je zadel v brežino, odlomil kolo in končal s prevrnjenim meganom. »Začelo je deževati, na avtomobilu pa sem imel gume brez profila. Nesreča se je zgodila pri 50, 60 kilometrih na uro, v ovinek sem namreč že zaviral,« je dogodek opisal Tepeš, ki je megana nato prodal. Dopustoval je tudi na Kubi in Pagu. »Nekaj od nagrad za zadnjo sezono smo že dobili, pri podpisu pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije pa upam, da bo to urejeno prej kot pred zadnjo zimo,« je še dopolnil zmagovalec zadnje tekme zimske sezone v Planici.

Deli s prijatelji