AFERA ARMSTRONG

Pound: Kolesarstvo izključiti z olimpijskih iger

Objavljeno 16. januar 2013 13.06 | Posodobljeno 16. januar 2013 13.07 | Piše: R. T., STA

Tako meni Richard Pound, nekdanji predsednik Svetovne protidopinške agencije in član Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Lance Armstrong.

LOZANA – Po priznanju nekdanjega kolesarskega šampiona Američana Lancea Armstronga o uživanju prepovedanih poživil, za kar naj bi ves čas vedela Mednarodna kolesarska zveza (UCI), se je kolesarstvo znašlo v težavah. Nekdanji predsednik Svetovne protidopinške agencije (WADA) Richard Pound je omenil možnost črtanja tega športa z olimpijskih iger.

Je UCI podpiral goljufa Armstronga?

V primeru, da se izkaže, da je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) podpirala početje Armstronga, bi moralo kolesarstvo za nekaj let izgubiti status olimpijskega športa, je prepričan 70-letni Kanadčan Pound, nekdanji podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), trenutno njegov član.

»Lahko bi rekli: očitno imate problem in jim dali štiri ali osem let časa, da ga rešijo. In ko bi menili, da je čas, da se vrnejo med olimpijske športe, bi mi premislili, ali je dobro, da kolesarstvo spet postane olimpijski šport. Očitno je edina pot, da si vpleteni v kolesarstvo rečejo: 'Nismo več olimpijski šport, in če hočemo to spet postati, si moramo to tudi zaslužiti,'« je bil oster Pound, sicer odvetnik, v izjavi za britansko tiskovno agencijo Reuters, kar povzema kolesarski novičarski portal cyclingnews.com.

Kaj bo storil MOK?

»S tem primerom bi se vsekakor moral ukvarjati tudi Mednarodni olimpijski komite, glede na to, da Mednarodna kolesarska zveza ni znana po strogih ukrepih zoper doping. Enako se je že zgodilo z dviganjem uteži pred leti, v tistem trenutku, ko ukrepate, stvari nenadoma postanejo čudne in v teh športih odgovorijo: 'Pa saj ne morete kaznovati vseh nedolžnih športnikov s črtanjem športa z olimpijskega programa,'« je bil za Reuters piker Pound, ki je ob tem še opozoril, da je kot prvi mož WADA imel dolgo časa spore z vodilnimi možmi kolesarskega športa.

Pound se je odzval na dogajanje, povezano s spektakularnim razkritjem padlega šampiona v intervjuju, ki ga je z njim opravila najbolj znana ameriška voditeljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey. Pogovor bo predvajan v dveh delih v četrtek in petek, v medijih pa se vrstijo ugibanja, ali je Armstrong v priznanju nečednosti spregovoril tudi o domnevnem prikrivanju svojega početja ob pomoči vodilnih mož v Mednarodni kolesarski zvezi.
 

Deli s prijatelji