ROKOMETAŠICE

Potrebujejo vsaj 30.000 evrov

Objavljeno 04. junij 2016 15.22 | Posodobljeno 04. junij 2016 15.24 | Piše: Marko Uršič

Za vodilna slovenska ženska rokometna kluba se za novo sezono vse vrti okoli denarja.

Zagorjanke so ob državnem naslovu zaplesale, ples v ligi prvakinj pa še ni zagotovljen. Foto: Mavric Pivk.

Razmerje moči v slovenskem ženskem klubskem rokometu se je spremenilo. Po 21 letih vladavine ljubljanskega Krima so letos naslov odnesle igralke Zagorja, ki so z 80.000 evri proračuna ligaško krono izmaknile izpred nosu precej bogatejšega galjeviškega kluba. Državni naslov prinaša igranje v kvalifikacijah za ligo prvakinj, Zagorjev trener Bojan Voglar pa je že med proslavljanjem zgodovinske krone za Zasavke pripomnil, da če ne bodo zbrali 300.000 evrov za ligo prvakinj, bi vsaj poskusili priti do 100.000 evrov, da bi lahko še naprej delovali na kakovostni ravni kot do zdaj.

Rokometni klub Zagorje mora do torka sporočiti, ali se bo prijavil za septembrski nastop v kvalifikacijah za elitno starocelinsko klubsko tekmovanje, vse je seveda odvisno od financ. Voglar pa je nekaj dni pred administrativnim dejanjem lahko povedal naslednje: »Za zdaj se še nismo odločili, v katerem evropskem tekmovanju bomo igrali. Opraviti moramo še pogovore z morebitnima dvema, tremi pokrovitelji, ki bi pokrili strošek kvalifikacij, a po eni strani bolj kaže na to, da v ligi prvakinj ne bomo igrali. Ni še vse dokončno. Nekaj pozitivnih odzivov sponzorjev je, ko se usedemo za konkretne pogovore, pa na plan pride, da imajo tudi podjetja svoje težave. V prvem obdobju iščemo tistega, ki bi bil pripravljen pokriti finančni del kvalifikacij, kakšnega močnega, ki bi bil pripravljen pokriti stroške lige prvakinj, če se prebijemo s kvalifikacijskega turnirja, pa nam ni uspelo dobiti. V primeru takšnega razpleta bi sicer nekaj časa za to še ostalo, a so v skupinskem delu LP ekipe, ki so finančno še močnejše,« pravi Voglar. Ta je še navrgel, da bi za igranje kvalifikacijskega turnirja lige prvakinj potrebovali 30.000 evrov. »Petnajst tisoč evrov je kotizacija, tu pa so še stroški potovanja in namestitve. Kje bo turnir, bo znano 24. junija, ko bodo zbrane vse prijave,« je sklenil trener rokometašic Zagorja in dodal, da domače igralke bolj kot ne ostajajo v klubu, pričakovati pa je, seveda v povezavi z denarjem, prihod ene ali dveh novink.

Posebno povabilo

Podprvakinje iz Ljubljane si želijo vstopnico za kvalifikacijski turnir lige prvakinj pridobiti s kandidaturo za posebno povabilo. »Upamo na to, da dobimo povabilo,« pričakuje pozitiven odgovor Deja Ivanović, članica izvršnega odbora Krima. Teoretično se bi torej lahko celo zgodilo, da bi dva slovenska kluba iskala svojo srečo v situ za najelitnejše klubsko tekmovanje. »Tudi če se Zagorje ne odloči za nastop, sami ne jemljemo njihovega mesta,« dopolni Ivanovićeva. S Krimom, še v finančni stabilizaciji po že grozečem bankrotu, je pogodbo podaljšalo nekaj nosilk igre: Miša Marinček, Mirjeta Bajramoska, Polona Barič in Sergeja Stefanišin, prihajajo Francozinja Laura Kamdop, Ines Amon, Nina Jeriček in srbska reprezentantka Tamara Georgijev. Iz prestolnice sta odšli kapetanka Tamara Mavsar, ki je nova okrepitev skopskega Vardarja, in Marija Obradović, ki odhaja v Francijo. »V prihodnji sezoni želimo ostati pri enakem proračunu. Osnovni cilji v novi sezoni pa bodo vrnitev naslova državnih prvakinj, obranitev pokalne lovorike in čim višja uvrstitev v evropskem tekmovanju. Bodisi v ligi prvakinj, iz kvalifikacijskega dela želimo v skupinskega, bodisi v pokalu pokalnih zmagovalk, če bomo igrali v tem, vanj smo namreč že neposredno uvrščeni,« je zaokrožila Deja Ivanović, katere Krim naj bi v novi sezoni operiral s proračunom približno milijon evrov.
 

Deli s prijatelji