TRENER

Potočnik pred super izzivom

Objavljeno 11. junij 2015 09.50 | Posodobljeno 11. junij 2015 10.14 | Piše: Drago Perko

Košarkarje Union Olimpije bo v novi sezoni vodil trener Gašper Potočnik.

Gašper Potočnik bo ob delu v Union Olimpiji še naprej pomagal tudi v reprezentanci. Foto: Leon Vidic/Delo

V enem letu so košarkarji Union Olimpije dobili še tretjega trenerja. Na to mesto je bil včeraj imenovan Gašper Potočnik. »Tega ne morem komentirati,« je Potočnik še zjutraj odvrnil na naše (menda prve) čestitke za imenovanje za trenerja. »Ni še uradno,« se je izmotaval, nekaj pred 15. uro pa je priznal, da je imenovan. »Zavedam se, je pred klubom zahtevno obdobje, pred nami pa odgovorna naloga, za katero verjamem, da jo skupaj s sodelavci ob pravi strategiji in veliki meri potrpljenja lahko v doglednem času dobro izpolnimo. Naredil bom vse, kar bo v moji moči, da v sklopu finančnih zmožnosti sestavimo kar se da dober igralski in strokovni mozaik in tako postavimo dobre temelje,« so bile prve besede, ki jih je Potočnik namenil javnosti.

Ima pluse in minuse

Da bo trener, je bilo jasno že nekaj dni. Prejšnji teden se je sestal s predsednikom Janijem Möderndorferjem in direktorjem Matevžem Zupančičem. Kar nekaj časa so se pogovarjali, vedo povedati očividci. Predsednik v odhajanju in direktor, ki se mu bo tudi tokrat uspelo zadržati na položaju, sta ga seznanila s ponudbo in pogoji. Potočnik ni odlašal, Möderndorfer je tako pred svojim slovesom imenoval še trenerja. Kot nam je uspelo izvedeti, je precej dobrih besed za Potočnika izrekel selektor Jure Zdovc, Potočnik pa tako ali tako velja za njegovega zaupnika. Zgledno sodelujeta tudi v reprezentanci, Potočnik pa je bil ta, ki je bil Zdovčev pomočnik že v klubu. Ob imenovanju je praksa, da v javnosti spregovorijo predsedniki. V primeru Olimpije pa se je k besedi priglasil direktor Zupančič. »V danem položaju se je Gašper Potočnik ponujal kot najboljša rešitev za prevzem funkcije trenerja članske ekipe, ki želi imeti mlado in domače jedro,« je polaskal trenerju. »Ob jasni podpori naših pokroviteljev smo kolektiv za prihodnjo sezono začeli graditi pri članskem trenerju. V prihodnjem obdobju bo znan tudi preostali del strokovnega štaba tako članske kot tudi mladinskih selekcij, nato pa se bomo lotili igralskega kadra,« je Zupančič razkril, da se kocke v košarkarskem mozaiku Olimpije le sestavljajo.

Potočnik ima pluse in minuse. Plus je to, da za klub ne pomeni velikega finančnega zalogaja, položaj v klubu pozna, v zadnjih letih se je precej naučil. Nekateri mu očitajo manko odločnosti, a vedo prisotni na treningu povedati, da zna povzdigniti glas, tudi avtoriteta ni sporna. Njegova naloga bo, da v članski ekipi ponudi priložnost mladim. V roke dobiva tudi košarkarski biser z imenom Blaž Mesiček. Od Potočnika in klubske uprave se pričakuje, da reši spor, ki so ga sami zakuhali, z mladim asom Žanom Markom Šiškom. V isti sapi bo moral sprejeti dejstvo in loviti rezultate ter trofeje na domači sceni, izkazati se bo treba tudi v Evropi. Težava bi bilo lahko ravno reprezentančno udejstvovanje v času priprav in igranja evropskega prvenstva na Hrvaškem in v Franciji. Dva meseca ga ne bo v klubu, tudi ko se bo ekipa pripravljala in trenirala. Da je lahko to ovira, se je potrdilo pri Alešu Pipanu, ki je leta 2013 postal trener Olimpije. V času priprav je manjkal, ekipa pa je na začetku sezone porabila preveč časa, da je ujela ritem. V nasprotju s Pipanom je podpisal dveletno pogodbo. Kdo mu bo pomagal pri delu, še ni jasno. Pričakovati je, da bo to tudi njegov dozdajšnji sodelavec Žiga Mravljak. Ta dvojec je leta 2013 z Matjažem Smodišem v peterki postal prvak Slovenije v Stožicah. Potočnik in Mravljak sta takrat trenirala Krko.

Deli s prijatelji