ZLATO ODLIČJE

Posvojeni Nemec šokiral konkurenco

Objavljeno 18. avgust 2013 12.11 | Posodobljeno 18. avgust 2013 12.12 | Piše: Marko Uršič

Raphael Holzdeppe je na svetovnem atletskem prvenstvu v Moskvi senzacionalno osvojil zlato odličje.

Temnopoltega šampiona so že kmalu po rojstvu posvojili nemški krušni starši. Foto: Reuters

Renaudu Lavillenieju ni uspelo. Veliki francoski favorit za zlato odličje v skoku ob palici na svetovnem atletskem prvenstvu v Moskvi je moral rusko prestolnico zapustiti s srebrom, saj ga je v kozji rog ugnal nemški mladec Raphael Holzdeppe. Oba sta preskočila 589 centimetrov in grešila na 596, a je temnopoltemu Germanu to uspelo z manj poskusi – celo brez napake – kot olimpijskemu zmagovalcu iz Londona. Francozi so lahko res poklapani, saj je Lavillenie v rusko prestolnico prišel s šestimi najboljšimi letošnjimi skoki čez letvico. Še več, na mitingu diamanatne lige v Londonu je galski petelin po postavljenem francoskem rekordu 602 centimetra poskušal zrušiti še svetovno znamko Sergeja Bubke (614) – pognal se je v višine, da bi morebiti preskočil 616 centimetrov. Ni mu uspelo, a 26-letnik ima seveda še dovolj časa.

Triindvajsetletni Nemec Holzdeppe je zato toliko bolj vesel: »Letos sem ga že premagal in tudi vedel sem, da je premagljiv, če ga spraviš pod pritisk. Zato sem z vsemi višinami opravil v prvem poskusu in imel prednost, saj sem skakal pred njim. Ko je imel zadnji poskus na 589, sem bil res živčen. A zdaj lahko začnemo zabavo.« Francoz po porazu ni bil zgovoren, po dveh bronastih odličjih na zadnjih dveh SP si je priskočil srebro. »Moja tehnika je bila slaba, to medaljo bom sprejel z grenkobo,« je bil potolčen veliki favorit.

Raphael pa se je po lanskem bronu na londonskih olimpijskih igrah zavihtel na sam vrh. Je zanimiv mladenič – je afriškega rodu, toda že kmalu po rojstvu v Kaiserslauternu so ga posvojili nemški krušni starši. Zdaj živi v mestu Zweibrücken. Izkazal se je že v mladinski konkurenci, saj je svetovni prvak iz leta 2008. Takrat je tudi postavil mladinski svetovni rekord, ko je preskočil letvico na višini 580 centimetrov. To je bil dolgo njegov osebni rekord, ki ga je s 5,91 m izboljšal na lanskih olimpijskih igrah. Lani je osvojil tudi bronasto odličje na evropskem prvenstvu kraljice športov v Helsinkih. Z zmago v Moskvi je postal prvi Nemec svetovni prvak v skoku ob palici. Zanimivo je, da je trener Raphaela Marcela Holzdeppeja nekdanji nemški skakalec ob palici beloruskega rodu Andrej Tivončik. Njegov najboljši dosežek je bil 595 centimetrov iz leta 1996, istega leta je na olimpijskih igrah v Atlanti tudi osvojil bronasto odličje. 

Deli s prijatelji