ŽAN KRANJEC

Postaja pozitivna baraba

Objavljeno 18. junij 2016 15.13 | Posodobljeno 18. junij 2016 15.15 | Piše: Drago Perko

Žan Kranjec marljivo trenira v Novi Gorici in posluša nasvete Andree Massija. V novi sezoni ga bodo zadovoljile le vrhunske uvrstitve, ne pa sivo povprečje.

Žan Kranjec. Foto: Jure Eržen.

Kar devet let je trajalo, da so slovenski smučarji v Kranjski Gori na tekmi svetovnega pokala spet segli po točkah. Žan Kranjec je bil tisti, ki se je marca letos zavihtel na 16. mesto in prekinil post ter premagal urok domače strmine. Le nekaj malega je 23-letnemu Kranjcu zmanjkalo, da bi nastopil v finalu svetovnega pokala. Pa si s tem ni belil glave. Ve, da napreduje, tudi prva jakostna skupina ni daleč. »Sezona ni bila slaba. Pokazal sem, da sem sposoben za nekaj več. Oprostim si, da tega nisem storil, saj sem imel nekaj težav po res slabi prejšnji sezoni. Zdaj pa hočem več. Sposoben sem za to. Če le iz sebe iztržim maksimum. Za kaj in koliko bo to dovolj, prvo ali deseto mesto, pa bodo pokazale ure,« je odločen Žan, s katerim smo se pogovarjali v Novi Gorici. Tam s sotekmovalci vadi in nabira kilometre pod taktirko Andree Massija. Nekdanji trener Tine Maze se zaveda, da brez dobre fizične priprave ne bo uspehov. To je na svoji koži izkusila Tina, zdaj pa Massi izkušnje prenaša na druge smučarje.

»Začeli smo prej kot lani, to je dobro,« je vesel Žan, ki s kolegi iz izbrane vrste, tu je tudi precej mladih asov, precej teče in dela z utežmi. Z željo, da bi si povečali vzdržljivost in pridobili več eksplozivnosti. Vaje so kompleksne. »Vesel sem, ker nas je toliko, saj gremo skozi napore lažje v skupini. Pa še nekaj tekmovalnosti je prisotne,« nadaljuje Kranjec, ki je prišel na Goriško 30. maja, ekipa pa bo v dvorani v Šempetru in hotelu Sabotin pod patronatom Hita ostala še dva tedna. »Massi ni le vrhunski kondicijski trener, temveč se zna vsakemu od nas tudi posvetiti. Pozoren je na malenkosti, ničesar ne prepusti naključju,« hvali Massija, ki našega prvega veleslalomista uči tudi zdrave pokvarjenosti. »Pravi, da moram biti bolj baraba, v dobrem smislu, da se razumemo. Karakterja ne morem spremeniti, lahko pa dosežem več,« razkriva prvi slovenski veleslalomist. Sredi julija bo ekipa odšla na sneg. Žan se veseli vadbe na južni polobli, avgusta bodo mesec dni v Čilu nabirali kilometre na smučeh. Sezona bo posebna, ker bo imela dva vrhunca, poleg svetovnega pokala se bo treba izkazati še na svetovnem prvenstvu. »Ne delam razlik med tekmami. Na vsaki bi rad pokazal, kar znam in zmorem,« je jasen Kranjec, ki ostaja pri smučeh znamke Rossingol, obeta pa se nekaj sprememb pri nastavitvi obutve. Potem pa hop proti vrhu, v to zdaj verjame tudi sam.

 

Deli s prijatelji