KADRI

Poškodbe in očetovstvo zdesetkali Zdovčeve brate

Objavljeno 21. junij 2015 11.52 | Posodobljeno 21. junij 2015 11.54 | Piše: Drago Perko

Čez slab mesec se začno priprave košarkarske reprezentance, bratske naveze pa so krepko okleščene. Čast bi utegnila rešiti Mitja in Aleksej Nikolič.

Tokrat bo igral le Zoran. Foto: Marko Feist

Slovenski ljubitelji reprezentančne košarke zmajujejo z glavo. Tako zdesetkane ekipe Slovenija že lep čas ni poslala na evropsko prvenstvo. Bog ne daj, da se v prihodnjih mesecih še kdo poškoduje. Po nizu odpovedi in poškodb tokrat naša država na evropsko prvenstvo v Zagreb potuje brez bratskega dvojca. Bratje so postali skorajda zaščitni znak moderne dobe slovenske košarke. V tem hipu prednjačita Dragića, od katerih bo Sloveniji pomagal le Zoran. Goran se je odločil, da popolnoma upraviči starševsko vlogo, pri Juretu Zdovcu si je izprosil očetovski dopust. Zdovc prvemu zvezdniku ni delal težav, vedoč, da lahko vsak napačni korak prinese daljnosežne posledice.

Nerazumevanje Lorbka

Nekaj podobnega se dogaja v primeru bratov Lorbek. Ko sta bila v ekipi, je Slovenija navduševala in se borila za sam vrh. Oko se skorajda orosi ob spominu na izvrstne partije Erazma Lorbka v slovenskem dresu na evropskem prvenstvu 2009. Tudi Domen se je izkazal, v nadaljevanju pa so poškodbe to preprečile. »Preprosto potrebujem počitek. To sem Juretu tudi povedal. V minuli sezoni sem imel preveč poškodb. V prostem poletju bom telo vnovič pripravil na velike napore,« je svojo tokratno odsotnost opravičil Domen Lorbek. Selektor Zdovc na novinarski konferenci ni pokazal toliko razumevanja, vse pa je začinil z izjavo, »da nikogar ne bo silil, da igra«.

Kaj bi dali, da bi tako kot Jure Zdovc na Košarkarski zvezi Slovenije razmišljali leta 2011, ko so naredili pravo hajko, ker Erazem Lorbek zaradi težav v Barceloni in nedorečenosti okoli zavarovanja (imel je dvomilijonsko pogodbo, za reprezentanco pa je igral brezplačno) ni želel v dres Slovenije. Na križ so ga pribili, na koncu pa skorajda izsilili njegovo igranje. Pa danes? Tudi zavoljo naporov v dresu Slovenije že eno leto prisilno počiva in počasi v potu svojega obraza snuje vnovično vrnitev na parket. Zdovc mu je poslal okvirni načrt priprav, Lorbek ga je lahko le prebral, pomagati ne more.

Ustavile so jih poškodbe

Še en bratski dvojec ima obilo smole. »Eda so ravno v četrtek operirali, zdaj mu stojim ob strani, taka družina smo, da si pomagamo,« pove 25-letni Dino Murić. Edo, 23 let ima, je lani odšel v Partizan, njegove dobre igre pa so ostale v senci dveh hudih poškodb. Zaradi zadnje je predčasno sklenil sezono, odpovedati je moral tudi nastop na skorajšnjem evropskem prvenstvu. Zdovc je lani povabil Dina v reprezentanco, žal se je tu vse končalo. »Imel sem izvrstno sezono, a po dveh težkih operacijah kolena sem se moral zahvaliti selektorju in poletje nameniti počitku.«

Brata Udrih skupaj uradne tekme v dresu Slovenije nista odigrala, sta pa v letih 2009 in 2010 družno začela priprave. »Očitno nam ni bilo usojeno,« pove starejši, 35-letni Samo, ki letos ni prišel blizu izbrane vrste, brata Bena pa je Zdovc hotel vrniti v dres Slovenije. Poškodba je ustavila šempetrskega NBA-jevca, ki po operaciji desnega gležnja začenja treninge. Za večje napore v dresu Memphisa bo nared šele jeseni. Morda pa bo bratsko čast rešila naveza Mitja in Aleksej Nikolič. Slednji ima 20 let, blestel je v dresu sarajevskega Sparsa, zdaj pa se seli v nemško ligo. Zdovc je napovedal, da računa nanj. Štiriindvajsetletni Mitja si bo moral Zdovčevo naklonjenost izboriti prek B-reprezentance.

Deli s prijatelji