KOŠARKAR

Poškodbe ne bodo ustavile Olimpijinega asa

Objavljeno 05. januar 2015 09.30 | Posodobljeno 05. januar 2015 09.30 | Piše: Drago Perko

Branilec zmajev Luka Rupnik je v letošnji sezoni ostal brez zoba, poškodovali so mu ramo, zdaj pa ga muči še hrbet.

Luka Rupnik je motiviran in odločen, da se še boljši vrne na parket. Foto: Roman Šipić/Delo

»Ob padcu nog sploh nisem čutil,« se košarkar Union Olimpije Luka Rupnik spominja nesrečnega padca na treningu pred novim letom. Soigralci so bili v šoku, po Rupnika pa je prišlo v Športno dvorano Stožice kar reševalno vozilo. Reševalci so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je dobil protibolečinski injekciji, potem pa so ga odpustili v domačo nego. Takole lahko telegrafsko strnemo novo smolo igralca, ki ga v sezoni, ko igra najboljšo košarko v svojem življenju, težave prehitevajo po levi in desni.

Disk se je premaknil

»Stekel sem proti bloku, ki mi ga je postavil Hristo Nikolov, in kar pokosilo me je,« opiše, kaj se je zgodilo na treningu. Rahle bolečine v križu je čutil že prejšnje dni, a niso bile takšne, da bi se zaradi njih posebej vznemirjal. »Športnika vedno kaj boli,« pristavi Luka. Tokrat pa bo bolečina ostala nekoliko dlje.

Pregled je potrdil, da se mu je premaknil eden od diskov v hrbtenici in se potem spet vrnil tja, kjer je bil. A počitek je nujen, tako da Rupnik košarke na najvišji ravni ne bo mogel igrati približno dva meseca.

Samozavesti dovolj

Take poškodbe v košarki niso redkost. To dobro vesta Miha Zupan in Jaka Blažič, prav slednji je Luki že pojasnil celotno proceduro in okoliščine, ki vodijo do hitrejšega okrevanja. Pri Jaki je bilo vse skupaj v precej hujši obliki, saj je moral med igranjem pri Slovanu celo na operacijo. Luki tega ne bo treba, še en teden bo strogo miroval, potem pa bo moral okrepiti mišice trebušne stene, sledili bodo prvi treningi, a brez telesnega kontakta. Pred tem pa je moral že dvakrat obiskati zdravnika. Najprej mu je Duško Bunić iz ekipe Igokea poškodoval ramo, proti madžarskemu Szolnoki Olaju je izgubil pol zoba, potem pa še poškodba na treningu.

»Upam, da sem izpolnil kvoto smole za lani in za letos,« pravi 21-letnik. Poleti se je dobro pripravil, jeseni pa je v dresu Union Olimpije dokazal, da zna in zmore igrati na ravni lige ABA. Trener Aleš Pipan je v njem dobil igralca, ki lahko odloča tekme. »To ter dve zmagi proti turškemu Efes Pilsnu in poljski Zieloni Gori so mi dali obilo samozavesti,« sklene Luka, nanj pa je ponosen tudi stric Franci, ki je zabijal trojke in koše v dresu Idrije.

Deli s prijatelji