SLOVO

Porušena stožiška streha

Objavljeno 21. november 2014 09.05 | Posodobljeno 21. november 2014 09.06 | Piše: Drago Perko

Zaradi odhoda Mirze Begića košarkarski šok v Union Olimpiji.

Mirza Begić je odšel, a brez tega podpornika Olimpijina streha ne drži več. Foto: Roman Šipić/Delo

Vsega lepega je enkrat konec, za Union Olimpijo pa se je to zgodilo v najbolj neprimernem trenutku. Večer pred derbijem 6. kroga skupine D evropskega pokala proti Bešiktašu v Stožicah so ostali brez prvega igralca, izjemnega človeka in izvrstnega košarkarja oziroma 216 centimetrov košarkarske sreče z imenom Mirza Begić. Ta bo vsaj mesec dni igral za baskovsko Laboral Kutxo, sinoči pa je v evroligi že debitiral v dresu novega delodajalca. Za 30 dni so ga najeli, kako bo naprej, pa bodo videli. Potrebujejo ga zaradi poškodbe Lamonta Hamiltona. Olimpijo je očitno Begićevo slovo vendarle šokiralo, če ne to, pa vsaj krepko zmedlo. Brez Mirze igra proti Bešiktašu ni stekla, zmaji so bili na trenutke pred šesttisočglavo množico nebogljeni in telečjih nog. Turki so to znali kaznovati in se krepko oddolžili (80:57) za povsem nepričakovan poraz v 1. krogu evropskega tekmovanja. »Najbolj žal mi je gledalcev, ki so prišli v velikem številu in videli našo najslabšo tekmo. Nismo odigrali tako, kot smo se dogovorili. Najboljšim strelcem smo pustili, da so se razigrali,« je tarnal trener Olimpije Aleš Pipan, ki je pojasnil, da je Begić v torek zvečer še trenirali z zmaji, v sredo dopoldne pa je že odletel v Litvo, kjer se je pridružil novi ekipi.

Da bo Begić šel, je bilo jasno že nekaj časa, aktualno pa je postalo v zadnjih treh tednih. Prvič je kot strela z jasnega udarilo pred tekmo z Zenitom. Trener Pipan je bil besen kot ris, češ da novica o slovesu vznemirja igralce in ruši prepotreben mir. A novica ni bila le iz trte izvita – Turki, točneje Anadolu Efes, so se po poškodbi Nenada Krstića ogreli za Begića, a cekini niso bili takšni, da bi Begić kar na vrat na nos odvihral po prgišče turških dolarjev. Povrhu vsega je nekaj dušebrižnikov Begiću naredilo medvedjo uslugo in ga Turkom predstavilo v izjemno slabi luči.

A njega to ni potrlo. V Ljubljani je bil srečen, družina pa tudi. Ne nazadnje si je z ženo Nino ravno v slovenski prestolnici ustvaril dom. Počasi je začel razmišljati, da bi v Olimpiji vendarle ostal do konca sezone, menda bi se našel tudi denar. Treba je vedeti, da je slovenski reprezentančni center za Olimpijo igral brezplačno! Pa so Baski prehiteli Olimpijo (in Begića). »Pripravljeni smo bili na to, da bo enkrat odšel,« pravi Aleš Pipan, ki mu je žal, da se je Mirzev odhod zgodil v nepravem času. Roko na srce – kadar koli bi odšel, bi bilo neprimerno. A posel je posel, od ljubezni pa se v modernem svetu ne da živeti. »Mirza je bil vedno zelo korekten in se mu lahko le zahvalimo,« je še pristavil Pipan, ki ga že jutri v Podgorici čaka obračun lige ABA z Budućnostjo.

Begić je preteklost, ljubljanski trener pa lahko vsak večer prižge svečko za zdravje svojih igralcev. Za zdaj so na bolniški Sasu Salin, Luka Rupnik in Dino Murić. Vsi trije so v življenjski formi, z njimi v ekipi pa Olimpija spet godna za skok proti vrhu lige ABA. »Ne, nikogar več ne bomo pripeljali. Nekaj minut bo dobil mladi Vasilije Vučetić, na mesto klasičnega centra pa se bo po potrebi preselil še Halil Kanacević,« pa pojasni direktor Matevž Zupančič, ki potiho upa, da se Begić morda vrne v Ljubljano. »Vsi vemo, da je za to malo možnosti. Mirza si zasluži igranje v evroligi,« korektno sklene prvi operativec ljubljanskega kluba. Na ljubljanskih mladcih pa je, da odrastejo. Nekajkrat so dokazali, da znajo in zmorejo.

Deli s prijatelji